Grad

AFERA LAZARETI Zadnje tri lađe žele obnavljati novcima iz europskih fondova!

AFERA LAZARETI Zadnje tri lađe žele obnavljati novcima iz europskih fondova!

Ravnateljica Zavoda za obnovu Grada Dubrovnika Iva Carević Peković potvrdila je za Dulist kako se tri lađe na Lazaretima pripremaju za prijavu na natječaj za financiranja iz fondova Europske unije.

Naglasila je kako priprema dokumentacije ‘teče punom parom’, a sam rok za prijavu je 29. siječnja 2016. Carević Peković na pitanje o vrijednosti koja će biti dostatna za završetak projekta obnove tri lađe nije mogla precizno odgovoriti jer prema njenim riječima ne ovisi sve o Zavodu. Naglasila je kako je ‘Zavod samo radna snaga’.

– U ovom projektu trebaju sudjelovati sve strane, vlasnik Grad Dubrovnik te sami korisnici lađa- kazala je ravnateljica Zavoda za obnovu Grada Dubrovnika.

I u toj informaciji ništa ne bi trebalo biti sporno, čak dapače, bilo bi pohvalno kada bi Grad Dubrovnik što više sredstava za obnovu spomeničke baštine povlačio iz EU fondova. Međutim upravo te tri lađe Grad Dubrovnik planira sada prijaviti za financiranje iz EU fondova, a zapravo su već trebale biti obnovljene u okviru financijske konstrukcije cjelovite obnove i adaptacije Lazareta u koju je Grad Dubrovnik dosad iz proračunskih sredstava potrošio zapravo 32 milijuna kuna.

Naime, deset lađa kompleksa Lazareti trebali su temeljem provedenog natječaja iz 2012. godine biti obnovljeni za 29 milijuna kuna, no taj iznos prema za sad dostupnim informacijama preplaćen je za gotovo tri milijuna kuna, a obnovljeno je samo sedam lađa. Preostale tri neobnovljene lađe, danas Grad Dubrovnik, želi uz pomoć Zavoda za obnovu prijaviti na EU fondove!

Dodatno je pitanje, zašto cjelovit projekt obnove kompleksa Lazareti nije prijavljen na fondove Europske unije, već se to radi tek sada kada se očito prekršio zakon!?
Podsjetimo, Grad Dubrovnik do danas je potrošio tri milijuna više od natječajem predviđenih sredstava za obnovu deset lađa u Lazaretima, ali i samog trga ispred kompleksa te obnovu zaustavio, a da posljednje tri lađe niti trg, koji je prema projektu bio predviđen za ugostiteljsko-trgovački sadržaj, nisu rekonstruirane i obnovljene.

U okviru dosad utrošenih 32 milijuna kuna posljednja transakcija s računa Grada Dubrovnika prema tvrtci izvođača Monte Mont d.o.o obavljena je krajem kolovoza kada je Grad Dubrovnik izvođaču isplatio spornih 10,1 milijun kuna.
Spornih, budući da su gradonačelnik Grada Dubrovnika i pročelnica UO za promet, stanogradnju i razvojne projekte Irena Kričković Labaš u više navrata tvrdili kako je tvrtka Monte Mont ‘svojevoljno, bez naloga Grada Dubrovnika izvela radove u vrijednosti od 8,5 milijuna kuna bez PDV-a’. Stoga je, do današnjih dana, potpuno nejasno na temelju čega su ta sredstva plaćena osječkoj tvrci Monte Mont.

U konkretnom slučaju vezano za aferu Lazareti gradonačelniku Dubrovniku Andru Vlahušiću, bolje upućeni u ovaj slučaj ‘prišivaju’ i moguće direktno pogodovanje građevinskoj tvrtki. Ono što se neslužbeno spominje u utjecajnim građevinskim kuloarima je kako na natječaju u Dubrovniku nije sasvim slučajno pobijedila baš ta osječka tvrtka. Naime, u javnosti se sve glasnije špekulira s možebitnim poveznicama, koje osim pripadnost istoj stranci HNS-u, vežu dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića i ministra gospodarstva Milanovićeve Vlade, inače Osječanina, Ivana Vrdoljaka.

Naime, baš osječka građevinska tvrtka Monte Mont d.o.o. osim što radi na Lazaretima, izgradila je u centru Osijeka višestambenu peterokatnicu, u kojoj je jedan od stanova kupio i ministar Vrdoljak. Tržišnu vrijednost stana sam ministar u svojoj imovinskoj kartici procijenio je na vrijednost od oko 900 tisuća kuna, a riječ je stanu od 98,47 metara četvornih. U imovinskoj kartici ministar Vrdoljak je naveo kako je stan kupio popola sa svojom suprugom, te je nekretninu kupljena dijelom iz plaće, dok je dio pokriven kreditom. Dubrovačke kuloarske priče, osim činjenice što je ministar gospodarstva Vrdoljak kupio stana u zgradi koju je gradila ista tvrtka koja je dobila posao izvođenja radova na Lazaretima, zaustavljaju se na tome.

Apliciranjem financiranja nedovršene tri lađe projekta Lazareti na sredstva iz EU fondova čini se da se pokušava otkloniti izgledni problem Andra Vlahušića i Grada Dubrovnika vezan za Zakon o javnoj nabavi.
Naime, osim što je za tri milijuna kuna premašio budžet obnove, Vlahušić je tijekom rekonstrukcije Lazareta dao nalog za izmjene glavnog projekta čime je obnova iznenada dobila i četvrtu fazu koja obuhvaća baš spomenute tri neobnovljene lađe. Dobitnik natječaja tvrtka Monte Mont za obnovu svih deset lađa po izmijenjenom glavnom projektu dostavlja novi, revidirani, troškovnik prema kojemu obnova kompletnog kompleksa Lazareta treba koštati 48,1 milijun kuna.

Podsjetimo, javni natječaj ta tvrtka je ‘osvojila’ s ponudom od 29 milijuna za cjelokupan kompleks Lazareta koji broji deset lađa. Unatoč prekoračenju vrijednosti investicije u raspisanom javnom natječaju za 19 milijuna, što iznosi gotovo 50 posto ukupne vrijednosti natječaja Grad Dubrovnik na čelu s Androm Vlahušićem nije pristupio provedbi novog postupka javnog natječaja. Danas se valjda nada da će sredstva za završetak ‘najvećeg graditeljskog zahvata u Hrvatskoj’ kako se hvalio, zakrpiti iz europskih sredstava.

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist