Natrag
16.1.2019 20:23

facebook

twitter

google

rss

dulist

ADIO GOSPAR GOGO Preminuo ugledni dubrovački arhitekt i urbanist Milan Karlovac

17.5.2018 @ 11:39 Dulist Aktualno

Podijelite:

Ugledni dubrovački arhitekt i urbanist dr. sc. Milan Karlovac preminuo je u Dubrovniku nakon duge i teške bolesti u 79. godini života.

Milan Karlovac rođen je u Dubrovniku kao treća generacija u obitelji arhitekata. Nakon što je diplomirao arhitekturu u Beogradu, odlazi na postdiplomski studij u SAD, točnije na Pratt Institute u New Yorku gdje stječe diplomu magistra znanosti. U SAD-u radi do 1991. godine, kada se vraća u Dubrovnik. Doktorirao je na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na temi programiranja i planiranja turističke tehnologije za njezino fizibilno ekonomsko poslovanje. Održao je i niz stručnih i javnih predavanja na dubrovačkim i zagrebačkim fakultetima, a na Veleučilištu u Dubrovniku bio je predavač iz predmeta Planiranje turističke tehnologije. Godine 2008. izdao je knjigu ‘Teorija planiranja održivog turističkog proizvoda’, a u planu je bila i nova knjiga te monografija koje nažalost nije uspio dovršiti.

U fokusu njegova rada bili su arhitektonsko projektiranje i znanstveni radovi, a vodio je i vlastiti projektantski ured. Bio je kratko vrijeme i član Poglavarstva Grada Dubrovnik zadužen za urbanizam. Njegov autorski potpis ostaje na uređenju šetnice u Uvali Lapad, koja je popločana bijelo-plavim kockicama koje stvaraju dojam mora i valova, a na koju je bio jako ponosan. Imao je viziju urbane preobrazbe Mokošice te je izradio projekt uređenja koji je taj gradski predio trebao pretvoriti, prema njegovim riječima, iz ružnog pačića u labuda.

U svom djelovanju Karlovac je iskazivao neupitno znanje i iskustvo, a prije svega veliki senzibilitet za svoj Grad. Bio je dugogodišnji suradnik DuLista, a u svojim tekstovima precizno je detektirao ključne probleme života Grada. U njima je s dozom satire pronicljivo ukazivao na aktualne političke anomalije, a sve je bilo popraćeno i izvrsnim ilustracijama. U travnju prošle godine oprostio se od ‘Androidnog kneza’, političke figure nastale po stvarnom liku i djelu bivšeg gradonačelnika. Tom je prilikom zabilježio kako je druženje s Knezom bilo uzbudljivo, nekad naporno, ali iznad svega izazovno.
Svima koji su ga poznavali ostat će u sjećanju njegov optimističan i vedar duh i ljubav prema rodnom Gradu.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana