Aktualno

ACI ‘Nezakonito postupanje Općine Dubrovačko primorje prouzročit će nemjerljivu štetu’

ACI 'Nezakonito postupanje Općine Dubrovačko primorje prouzročit će nemjerljivu štetu'

O razlozima otkazivanja najavljene svečanosti otvaranja nove marine Veljko Barbieri u Slanom, koja je bila zakazana za 1. srpnja, o čemu smo i jučer pisali, oglasili su se iz samog ACI-ja.

Navode kako razlog otkazivanju svečanog otvaranja stoji u činjenici da Upravni odjel za prostorno uređenje i gradnju Dubrovačko-neretvanske županije uvjetuje ACI-ju izdavanje uporabne dozvole izgradnjom priključka na postojeću prometnicu dok Općina Dubrovačko primorje ne dozvoljava radove na priključku na postojeću prometnicu dok se ne potpiše Sporazum kojim se ACI obvezuje izgraditi novu pristupnu cestu u iznosu od 2,7 milijuna kuna.

-Potrebno je napomenuti da niti traženi priključak na prometnicu niti pristupna cesta nisu u obuhvatu koncesijskog područja marine te da ACI nema obvezu izgradnje pristupne ceste niti temeljem Ugovora o koncesiji niti temeljem građevinske dozvole.

Iako je izgradnja marine dovršena i planirano otvorenje dugo najavljivano, ovakvim postupanjem Općine Dubrovačko primorje pred sam kraj tehničkog pregleda ACI se našao u situaciji ucjene jer bez uporabne dozvole (koja se uvjetuje potpisivanjem protuzakonitog ugovora) ACI d.d. ne može novu marinu otvoriti i pustiti je u promet. Štoviše, potpisom navedenog ugovora s Općinom Dubrovačko primorje obje bi strane prekršile zakon – smatra uprava ACI-ja.

Nadalje napominju kako je ACI d.d. prije i tijekom izgradnje marine bio otvoren za suradnju po pitanju pristupne ceste, ponudio i ugovorio sufinanciranje projektne dokumentacije za navedenu cestu te učinio sve što je u zakonskim okvirima vezano uz takvu infrastrukturu moguće učiniti.

-Suprotno pričama koje se plasiraju u javnost, ACI nije nikada potpisao ugovor kojim bi se obvezao izgraditi cestu. S druge strane, ACI je s ciljem da pomogne Općini potpisao ugovor o financiranju projektne dokumentacije za pristupnu cestu. Nažalost, zbog neispunjavanja obveza i kršenja bitnih odredbi ugovora od strane projektanta taj ugovor je raskinut. Neovisno o tome ACI je bio spreman platiti potrebnu projektnu dokumentaciju u cilju mirnog riješena.

Dodatno, izvođač radova odmah je u početku radova na izgradnji marine sklopio Ugovor s Općinom Dubrovačko primorje kojim se obvezao sanirati sva oštećenja nastala na pristupnoj cesti te Općini dao i polog kao garanciju sanacije.

Nažalost, Općina Dubrovačko primorje zanemaruje tu činjenicu i inzistira na potpisivanju ugovora o izgradnji nove pristupne ceste unatoč činjenici koju su i sami potvrdili na sastanku u svibnju da sukladno zakonskoj regulativi jedino Općina Dubrovačko primorje može biti investitor za zahvat prometnice.

Važno je napomenuti i da je već 2013. godine plaćen komunalni doprinos Općini Dubrovačko Primorje u iznosu 486.716,34 kn za izgradnju objekata i uređaja komunalne infrastrukture u Slanom (građenje javnih površina i nerazvrstanih cesta i građenje javne rasvjete) te da je ACI izgradio i crpnu stanicu za korištenje i ACI-ju, ali i cijelom mjestu Slano – navodi se u priopćenju ACI-ja.

-Nažalost, protupravno i nezakonito postupanje Općine Dubrovačko primorje prouzročiti će i ACI-ju i hrvatskom turizmu, a i mjestu Slano nemjerljivu štetu. Neovisno o gubitku prihoda ACI-ja koji je mjerljiv, jer je više od 40 nautičara, vlasnika brodova već rezerviralo vez u novoj ACI marini „Veljko Barbieri“ u Slanom, a tijekom otvaranja marine očekivao se i značajan broj nautičara u tranzitu, zbog navedenog postupanja Općine Dubrovačko primorje nastat će neprocjenjiva šteta hrvatskom nautičkom turizmu, a posebno ionako lošem imidžu investicijske klime u Hrvatskoj – smatraju u ovoj tvrtki.

Napominju kako je ACI u proteklih godinu dana na stranim tržištima provodio snažnu promociju investicije izgradnje nove marine kao i samog mjesta Slano koje turistima nautičarima apsolutno nije bilo poznato.

-Koristeći najsuvremenije komunikacijske kanale, informacije o tijeku radova te posljednjih mjeseci konačno i informacije o otvaranju nove marine kontinuirano su objavljivane u stranim medijima. Realiziran je velik broj reportaža o marini i mjestu Slano u najeminentnijim europskim nautičkim magazinima, a značajan broj nautičara koji svakodnevno šalju upite za tranzitni vez u novoj marini u Slanom potvrda su uspješne kampanje. Nažalost, svi strani novinari koji su pratili gradnju marine i najavili dolazak na otvaranje sada će izvijestiti o još jednom „hrvatskom slučaju“, a nautičari u tranzitu koji potaknuti snažnom promocijom pokušaju doći upoznati novu destinaciju bit će odbijeni uz molbu da u sred sezone pokušaju naći vez u nekoj drugoj marini. Teško je povjerovati da bi ih moglo zanimati objašnjenje koje Hrvatska može ponuditi…
Nova ACI marina u Slanom trebala je biti snažan impuls turističkom razvoju cijelog dubrovačko-neretvanskog područja. Na žalost, svi prethodni očekivani pozitivni učinci onemogućeni su nezakonitim postupanjem Općine Dubrovačko primorje – zaključuju u priopćenju iz ACI-ja.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist