Zanimljivosti

ACCUWEATHER OTKRIVA Do kada će trajati ljetne temperature i što donosi jesen?

S dolaskom jeseni nastupit će i dramatične vremenske promjene širom Europe, prognozira AccuWeather. Nakon toplinskih valova koji su ovog ljeta obarali temperaturne rekorde, u nadolazećim mjesecima topla razdoblja trebala biti ograničenog vijeka, ali bi zato zbog nestabilnog vremena mnoge regije mogle biti učestalo pogođene grmljavinskim nevremenom.

Dijelovi Britanskog otočja već su u kolovozu osjetili jesen uslijed kiša i vjetrova koji su regiju pogodili u nekoliko navrata, ali kako jesen bude napredovala, opasnost od velikih oluja još će se povečati u Velikoj Britaniji, ali i u Irskoj. Njihov utjecaj osjetit će se povremeno i južnije i istočnije, zahvaćajući tako područje od sjeverne Francuske do Nizozemske i Danske. Oluje bi mogle uzrokovati nestanak struje, probleme u prometu te rizik od poplava.

-Svaka oluja mogla bi nanijeti veliku štetu manjem području – rekao je meteorolog AccuWeathera Tyler Roy.

-Problem s olujama u ovako ranoj fazi je to što je lišće još na granama drveća, što povećava rizik oštećivanja stabala i problema u prometu – dodaje. Područje od sjevera Francuske do Britanskog otočja moglo bi se suočiti s jednom do dvije tropske oluje iz smjera Atlantskog oceana. Najveći rizik od takvih oluja biti će u rujnu i listopadu, piše Večernji.

-Sve će to dovesti do vlažnije jeseni nego što je uobičajeno – objašnjava meteorolog Alan Reppert. Ipak, očekuju se i razdoblja sunčanog vremena s temperaturama i višima od prosječnih, ali bez novih toplinskih valova. Ipak, očekuju se i razdoblja sunčanog vremena s temperaturama i višima od prosječnih, ali bez novih toplinskih valova.

Španjolska i Portugal mogu očekivati natprosječne vrućine i u jeseni koja dolazi, ali one se neće moći mjeriti s ovogodišnjim ljetnim toplinskim valovima. Topla jesen mogla bi se proširiti iz Španjolske i na jug Francuske. Zbog toga će u ovim zemljama i dalje biti velika opasnost od šumskih požara. Tek u listopadu se očekuje značajna promjena koju će donijeti oluje iz smjera Atlantika.

-Pljuskovi će uvelike smanjiti opasnost od šumskih požara – ističe Reppert, ali se ne isključuje opasnost od poplava tijekom listopada i studenog. Povremene kiše koje su se u Italiji i na Balkanu događala tijekom ovog ljeta nastavit će se i ujesen. Očekuje se i nekoliko grmljavinskih nevremena koje bi mogle dovesti i do poplava.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

NI MI NISMO ODOLJELI Brojni Dubrovčani spustili se niz Lužu pod budnim okom HGSS-ovaca

Dulist

Želite postati padobranac? Javite se Aeroklubu Nimbus!

Dulist

NE PROPUSTITE TJEDAN KARIJERA ‘Komu pripada budućnost?’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija