Zanimljivosti

ACCUWEATHER OTKRIVA Do kada će trajati ljetne temperature i što donosi jesen?

ACCUWEATHER OTKRIVA Do kada će trajati ljetne temperature i što donosi jesen?

S dolaskom jeseni nastupit će i dramatične vremenske promjene širom Europe, prognozira AccuWeather. Nakon toplinskih valova koji su ovog ljeta obarali temperaturne rekorde, u nadolazećim mjesecima topla razdoblja trebala biti ograničenog vijeka, ali bi zato zbog nestabilnog vremena mnoge regije mogle biti učestalo pogođene grmljavinskim nevremenom.

Dijelovi Britanskog otočja već su u kolovozu osjetili jesen uslijed kiša i vjetrova koji su regiju pogodili u nekoliko navrata, ali kako jesen bude napredovala, opasnost od velikih oluja još će se povečati u Velikoj Britaniji, ali i u Irskoj. Njihov utjecaj osjetit će se povremeno i južnije i istočnije, zahvaćajući tako područje od sjeverne Francuske do Nizozemske i Danske. Oluje bi mogle uzrokovati nestanak struje, probleme u prometu te rizik od poplava.

-Svaka oluja mogla bi nanijeti veliku štetu manjem području – rekao je meteorolog AccuWeathera Tyler Roy.

-Problem s olujama u ovako ranoj fazi je to što je lišće još na granama drveća, što povećava rizik oštećivanja stabala i problema u prometu – dodaje. Područje od sjevera Francuske do Britanskog otočja moglo bi se suočiti s jednom do dvije tropske oluje iz smjera Atlantskog oceana. Najveći rizik od takvih oluja biti će u rujnu i listopadu, piše Večernji.

-Sve će to dovesti do vlažnije jeseni nego što je uobičajeno – objašnjava meteorolog Alan Reppert. Ipak, očekuju se i razdoblja sunčanog vremena s temperaturama i višima od prosječnih, ali bez novih toplinskih valova. Ipak, očekuju se i razdoblja sunčanog vremena s temperaturama i višima od prosječnih, ali bez novih toplinskih valova.

Španjolska i Portugal mogu očekivati natprosječne vrućine i u jeseni koja dolazi, ali one se neće moći mjeriti s ovogodišnjim ljetnim toplinskim valovima. Topla jesen mogla bi se proširiti iz Španjolske i na jug Francuske. Zbog toga će u ovim zemljama i dalje biti velika opasnost od šumskih požara. Tek u listopadu se očekuje značajna promjena koju će donijeti oluje iz smjera Atlantika.

-Pljuskovi će uvelike smanjiti opasnost od šumskih požara – ističe Reppert, ali se ne isključuje opasnost od poplava tijekom listopada i studenog. Povremene kiše koje su se u Italiji i na Balkanu događala tijekom ovog ljeta nastavit će se i ujesen. Očekuje se i nekoliko grmljavinskih nevremena koje bi mogle dovesti i do poplava.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

ODNOSI S JAVNOŠĆU U ONLINE OKRUŽENJU Nastupno predavanje Romane John

Dulist

STON ĆE ‘GLUMITI’ DUBROVNIK Snima se dokumentarno-igrani film ‘Kralj Tvrtko’

Dulist

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist