Peškafondo

A što mislite o ovom?

A što mislite o ovom?

Što mislite o ovoj ideji? Što kažete na ovu poruku? Što kažete na ovo? Ima li prostora za napredak?… Tek su neki od upita koje je u blagdanskim danima postavio svojim Facebook prijateljima esdepeov kandidat za gradonačelnika Niko Šalja. Nije baš posve jasno, je li Šalja želio potaknuti raspravu, jer raspravljao nije, ili je pak želio pokupiti kakav dobar stav, koji bi na koncu konca mogao prodati kao osobni.

Raspitivao se tako naš Niko o mišljenju sugrađana o 'ideji Porezne uprave o uvođenju lutrije računa', poruci Anonymousa, pa i Europskoj uniji. Ono, na što su se brojni njegovi prijatelji 'zakačili', a on sam nije iznio stav, jest uvođenje besplatnog interneta unutar gradske jezgre, a kojeg je ovog puta na razini razgovora potakla županija.
Ne znam ima li Šalja kratko, ili možda selektivno pamćenje, no mnogi ne zaboravljaju kako je Grad, jednom, i to ne tako davno imao besplatni internet unutar gradskih mira.

Projekt je pokrenut prije pet godina, da bi se sve ugasilo 2010. godine, nedugo nakon promjene vlasti u gradu. Ma, ne nije nam gradonačelnik tad postao Kim Jon-Un, sjevernokorejanski vođa, već Andro Vlahušić, koji nije smatrao za potrebnim da stotine tisuća turista uživajući na Stradunu koriste i dodatnu uslugu, toliko normalnu za turističke destinacije. Po Vlahušićevom poučku njima, turistima, treba samo izmusti novac. Troškove besplatne internet mreže, ni nakon višemjesečnog zavlačenja, Vlahušić nije želio pokriti iz gradske blagajne, pa je jednostavnim rječnikom uslijedilo gašenje besplatnog interneta. Tek usput, zgodno je podsjetiti kako je besplatni internet za vrijeme hadezeove vlasti, uveo Vlahušićev tada bliski suradnik i kolega iz haenesa.

No, pred izbore se čuda događaju, pa bi u bujici projekata i novih ideja i Vlahušić mogao prilagoditi svoj predizborni plan prema besplatnom bežičnom internetu. A sve dakako kako bi imali zadovoljne goste, ali i još zadovoljnije građane, njih petstotinjak, koji su tada, pred par godina imali besplatan pristup internetu, a sve zato što žive unutar zidina. Ma nije to toliko nemoguće, jer s projektom besplatnog interneta kreće i njegov kolega Bandić od Zagreba, koji mu je u mnogo čemu uzor. Svi već znate da je Vlahušić 'skupio' Milanovu ideju o visećim petunijama, ali i o besplatnoj novini u kojoj, kako jedan, tako i drugi, hvale sebe i svoje projekte. Vlahušić zaostaje za Bandićem samo još za fontane, ali ne reci dvaput da se, recimo na gumnu u Lapadu, umjesto one travice ne bi mogla lijepo uklopit i jedna fontanica koja bi u noći plijenila pozornost spektrom boja. Dobili bi L'arc de la Lapad, a to definitivno Lapadu, ali i Dubrovniku fali.

Nego, vratimo se Šalji…
Dok prikuplja mišljenja i stavove po Facebooku, iza leđa mu 'kuju' urotu. Njegova predsjednica Olga M. zabranila mu je organiziranje stranačkog blagdanskog druženja u stranačkim prostorijama, što im je bio običaj posljednjih godina. Olga nije dala ključe u nadi na će Niko izvisit. Zato je on party za ekipu u zadnjoj prošlogodišnjoj noći napravio u jednom lokalnom kafiću. No to je samo jedan mali djelić njihove netrpeljivosti.

Olga M. ima pakleni plan, i da može najrađe bi povukla Šaljinu kandidaturu za gradonačelnika. A da ona ima nešto ozbiljno protiv 'svog' Nika, potvrđuju pojedini esdepeovci, vidno šokirani informacijom, koju im protura predsjednica, da 'u drugom krugu moraju podržati Vlahušića'. Ne bih se upuštala u dublju analizu njezine naredbe, o Vlahušiću kandidatu ili, još manje, o njemu u drugom krugu.

Očito je dugo vremena provela s kalkulatorom u ruci, pa sve lijepo izračunala. A njezine kalkulacije imaju smisla, ali treba ih najprije malo presložiti. Andro kandidat za gradonačelnika, Božo Memed predsjednik Gradskog vijeća, Mujica prvi pobočnik. Nadam se da niste promislili kako će se predsjednica odreći fotelje. U ove skoro četiri godine uvidjela je da bi joj se bolje bilo 'uhljebiti' na mjestu zamjenice gradonačelnika, i to one koju još uvijek obnaša Tatjana Š.B., dakle od kulture.

Nadam se da će Šalja, uskoro, izaći iz Facebook svijeta u onaj stvarni, jer samo u njemu može ostati do kraja esdepeov kandidat za gradonačelnika…
 
P.S.
Očito još nitko nije obavijestio hadezeovce da se lokalni izbori održavaju ove godine, pa zato i nemaju kandidata za gradonačelnika Dubrovnika…

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Otvoreno o životu prije i nakon kobnog 21. listopada 2001. Tko je Zlatko Milić danas?

Barbara Đurasović

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović