Peškafondo

A gumno kala Ćifa?

A gumno kala Ćifa?

Kako se može kad nema ingropanih interesa. Kad se ona prizemna i licemjerna politika ne prti u projekte. Kad opće nadvlada osobno… ili konkretnije, kad se ne nanjuše soldi.

E, onda se može u samo tri godine obnoviti stara rugobina i prenamijeniti je u prekrasno sveučilišno zdanje. Bez financijskih afera i uskoka, bez privođenja i sudskih tužbi…

Stara bolnica je zasjala, a Dubrovnik dobio veliki projekt u kojeg je uloženo oko 70 milijuna kuna. U Staru će bolnicu najesen useliti studenti, a vratimo li se samo pet – šest godina unatrag i prisjetimo li se da je tamo mogao biti hotelski kompleks, pa casino, pa… Ma moglo je biti svašta nešto, a zapravo ništa. Gorljivo se pred desetak godina bivša ministrica turizma, a danas i bivša predsjednica Destinacijskog menadžmenta Pave Župan Rusković, zalagala za prenamjenu stare bolnice u turističke svrhe.
 

Bar mu za gumna ne trebaju puste dozvole ni natječaji, jer sve se provuče kroz 'redovito održavanje' prometnice.
Pa gradonačelniče, samo nastavi… Možda bi jedno 'gumno' moglo izniknuti i na semaforima kod robne kuće Minčeta, na ulazu u Mokošicu, a ne bi bilo zgorega proširit se i kod Ćifa. Taman…
 

I što bi danas imali? Derutno kameno zdanje isprepleteno dračom zjapilo bi prazno, a kroz razlupane prozore iza halavih prostora virili bi beznadni, tupi narkomanski pogledi. Promašena investicija vjerojatno bi dijelila istu sudbinu, kao što je danas ima Bellvedere, jer se s projektom ne bi pomakli s mrtve točke.

Obnova sveučilišta napravljena je bez posezanja u model javno – privatnog partnerstva. Rektor dubrovačkog Sveučilišta (osoba koja bi po svemu sudeći mogla pomrsiti račune Vlahušiću na nadolazećim izborima) nedavno je u razgovoru za duList jasno izjavio kako njemu takav model financiranja nije prihvatljiv. Prvenstveno, za nastavak izgradnje studentskog Dubrovnika, odnosno realizaciju potrebitog doma. Zato trenutni gradonačelnik ne dijeli njegove stavove.

Silno je oduševljen javno – privatnim partnerstvom pa se ministru Jovanoviću pohvalio kako ima spreman projekt za Pustijernu, gdje bi se izgradio još jedan studentski dom. Podsjećam, u Peytonu još nije zakopana prva lopata za izgradnju doma za koji je osiguran prostor i za kojeg je u izradi potrebna dokumentacija, a on već gradi drugi studentski i to javno – privatnim partnerstvom. Pustijernu su jednom predlagali za POS-ove stanove, pa za hostel, a eto odsad i za smještaj studenata.

Nego, gradonačelnika je baš nešto krenula gradnja kružnih tokova. Nakon Solske baze, niče i onaj na pošti Lapad, a kako mu se baš tako omililo gradit 'gumna', bilo bi dobro da se zadrži na njima… Bez javno-privatnog partnerstva. Bar mu za to ne trebaju puste dozvole ni natječaji, jer sve se provuče kroz 'redovito održavanje' prometnice.
Pa gradonačelniče, samo nastavi… Možda bi jedno 'gumno' moglo izniknuti i na semaforima kod robne kuće Minčeta, na ulazu u Mokošicu, a ne bi bilo zgorega proširit se i kod Ćifa. Taman…
 
Adio Vam

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Otvoreno o životu prije i nakon kobnog 21. listopada 2001. Tko je Zlatko Milić danas?

Barbara Đurasović

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović