Sport

95 GODINA DUBROVAČKOG VESLANJA ‘Neptun je dio našeg identiteta’

95 GODINA DUBROVAČKOG VESLANJA 'Neptun je dio našeg identiteta'

Veslački klub Neptun ovog je petka proslavio veliku obljetnicu – 95 godina svoga djelovanja.

– Osnovani smo davne 1923. godine, a veslanje je jedna od tradicija Dubrovnika. Klub je djelovao do iza Drugog svjetskog rata, i nakon kraćeg prekida od 70-ih godina ponovno smo aktivni. Imamo niz uspjeha na državnim i međunarodnim prvenstvima, kao i neke reprezentativce – izjavio je predsjednik ‘Neptuna’ Marko Potrebica na svečanoj sjednici.

Na početku sjednice Potrebica je potvrdio da je radna verzija Strategije sporta i sportske infrastrukture Dubrovnika gotova i da se kroz sljedećih 10 godina očekuju ulaganja u iznosu od 440 milijuna kuna.

– Ova obljetnica predstavlja 95 godina kontinuiteta jednog veslačkog kluba koji je počeo u starom portu u gradu, a 50-ih se preselio u Orsan. Uz medalje, prvenstva Hrvatske i bivše Jugoslavije ponosni smo upravo na taj kontinuitet rada s mladima. Godinama smo u vrhu hrvatskog veslanja i godinama napredujemo, a Grad Dubrovnik nas prati financijski i vjerujemo da ćemo uskoro uspjeti riješiti pitanje našeg hangara koji je dotrajao i kojeg moramo renovirati – rekao je ovog prigodom predsjednik Dubrovačkog saveza sportova Maro Kapović.

Uz pregled povijesti kluba i pohvalu najvjernijih članova kroz godine, sjednicu je zaključila svečana dodjela plaketa istaknutim starim i mladi veslačima i suradnicima kluba. Dvoranu u Hotelu Lero su također krasile i memorabilije iz klupske povijesti.

– Ovo je jedna mala kronologija veslačkog kluba Neptun. Naš najstariji veslački plakat je iz 1940., iz vremena Kraljevine Jugoslavije, kada je Neptun organizirao prvenstvo Jugoslavije. Zatim jedna regata iz 1990. pred sam Domovinski rat. Tu je i jedna od prvih majica kluba Neptun, rađena bez rukava. Ovdje je i jedan poklon od Valenta Sinkovića, svjetskog prvaka i olimpijskog pobjednika, koji je dvaput gostovao u nas, a radi se o njegovom kombinezonu sa svjetskog prvenstva u kojem je upravo prije mjesec dana izveslao zlatnu medalju. Na kraju, prvi kombinezon kluba Neptun koji je izrađen 90-ih, a uspjeli smo ga sačuvati za buduće generacije da vide koliko je uznapredovala tehnologija izrade – istaknuo je Kapović.

– Nama veslačima Neptun je dio našeg identiteta. Mene su kao dijete nakon rata Neptun i veslanje izgradili u čovjeka koji sam danas, i sve najbolje osobine koje imam stekao sam u veslanju. U trenucima kada imate teške utrke i najradije biste odustali, ali ne odustajete zbog svojih prijatelja. Veslanje je dio mog identiteta i ono je nešto najbolje što mi se u životu dogodilo – prisjetio se Potrebica.

Za 100. obljetnicu Potrebica je najavio još svečaniju proslavu, a podršku u njenom organiziranju je obećao i predsjednik Veslačkog saveza Zagreba Josip Kostelić. Kostelić je kao poklon klubu Neptun uručio i nova vesla.

Pročitajte još

SVI U GOSPINO POLJE Dubrovačke odbojkašice igraju drugu utakmicu za ulazak u Superligu

Dulist

STIŽE ALKAR Večeras navijamo za Košarkaše Dubrovnika!

Dulist

POSLJEDNJA PRILIKA ZA PRIJAVU Pridružite se utrci 5K, trčite ili navijajte za Marka!

Dulist