Aktualno

9,4 milijuna kuna za DNŽ kroz IPARD program

Dva velika projekta izgradnje sustava otpadnih voda u Lumbardi i Smokvici, koja će se financirati kroz program IPARD, te osnivanje Lokalne akcijske grupe (LAG) za područje koje obuhvaća Dubrovačko primorje, poluotok Pelješac i otoke Mljet, Korčulu i Lastovo – LAG 5, dobili su ''zeleno svjetlo''.

Na njihovoj pripremi radila je Razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA.

Općina Smokvica potpisala je memorandum vrijednosti 5.250.000 kuna za projekt ''Sustav kanalizacije i proičišćavanja otpadnih voda u Brni'', a Općini Lumbarda 3.225.000 kuna za ''Izmjenu dijela trase sustava odvodnje otpadnih voda Lumbarde – 1. faza''. Riječ je o bespovratnim sredstvima pretpristupnog program EU kojim se u jedinicama lokalne samouprave do 10.000 stanovnika sufinancira priprema i izgradnja vodovodne i kanalizacijske infrastrukture. Ukupni iznos bespovratnih sredstava iznosi do 7 milijuna kuna po općini ili gradu, a do sada su u DNŽ, kroz Mjeru 301 IPARD programa, već u provedbi četiri takva projekta – u Dubrovačkom primorju, Opuzenu, Konavlima i Blatu.
Regionalna razvojna agencija DUNEA počela je još 2010. godine raditi na formiranju prve Lokalne akcijske grupe u Dubrovačko-neretvanskoj županiji – LAG 5. To je ujedno i jedini LAG na području naše županije akreditiran od strane Ministarstva poljoprivrede, koji je prošao na IPARD natječaju, Mjera 202, s maksimalno dozvoljenim iznosom potpore od 900.000 kuna.

LAG je osnovan po principima LEADER programa Europske unije, koji stavlja naglasak na lokalno stanovništvo čime se ono potvrđuje kao glavni čimbenik ukupnog razvoja ruralnih područja. Na taj se način potiču lokalna partnerstva javnog i privatnog sektora, organiziranog u Lokalne akcijske grupe.

''Zeleno svjetlo'' za EU sredstva iz programa IPARD za područje Dubrovačko-neretvanske županije stiglo je krajem lipnja iz Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Pročitajte još

Dozvoljeno paljenje vatre na otvorenom od 28. do 30. svibnja

Dulist

OPG OBITELJI BUCONIĆ Mati Kate je ‘doktorica za artičoke’, a ni jagode nisu za bacit’!

Mia Njavro Banić

Važna obavijest redakcije DuLista

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija