Natrag
17.12.2018 20:57

facebook

twitter

google

rss

dulist

9,4 milijuna kuna za DNŽ kroz IPARD program

17.7.2013 @ 12:29 Ana Prohaska Aktualno

Podijelite:

Dva velika projekta izgradnje sustava otpadnih voda u Lumbardi i Smokvici, koja će se financirati kroz program IPARD, te osnivanje Lokalne akcijske grupe (LAG) za područje koje obuhvaća Dubrovačko primorje, poluotok Pelješac i otoke Mljet, Korčulu i Lastovo – LAG 5, dobili su ''zeleno svjetlo''.

Na njihovoj pripremi radila je Razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA.

Općina Smokvica potpisala je memorandum vrijednosti 5.250.000 kuna za projekt ''Sustav kanalizacije i proičišćavanja otpadnih voda u Brni'', a Općini Lumbarda 3.225.000 kuna za ''Izmjenu dijela trase sustava odvodnje otpadnih voda Lumbarde – 1. faza''. Riječ je o bespovratnim sredstvima pretpristupnog program EU kojim se u jedinicama lokalne samouprave do 10.000 stanovnika sufinancira priprema i izgradnja vodovodne i kanalizacijske infrastrukture. Ukupni iznos bespovratnih sredstava iznosi do 7 milijuna kuna po općini ili gradu, a do sada su u DNŽ, kroz Mjeru 301 IPARD programa, već u provedbi četiri takva projekta – u Dubrovačkom primorju, Opuzenu, Konavlima i Blatu.
Regionalna razvojna agencija DUNEA počela je još 2010. godine raditi na formiranju prve Lokalne akcijske grupe u Dubrovačko-neretvanskoj županiji – LAG 5. To je ujedno i jedini LAG na području naše županije akreditiran od strane Ministarstva poljoprivrede, koji je prošao na IPARD natječaju, Mjera 202, s maksimalno dozvoljenim iznosom potpore od 900.000 kuna.

LAG je osnovan po principima LEADER programa Europske unije, koji stavlja naglasak na lokalno stanovništvo čime se ono potvrđuje kao glavni čimbenik ukupnog razvoja ruralnih područja. Na taj se način potiču lokalna partnerstva javnog i privatnog sektora, organiziranog u Lokalne akcijske grupe.

''Zeleno svjetlo'' za EU sredstva iz programa IPARD za područje Dubrovačko-neretvanske županije stiglo je krajem lipnja iz Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana