Aktualno

72 SATA BEZ KOMPROMISA Provjerite zašto je pet Čeha došlo u Dubrovnik – volontirati!

72 SATA BEZ KOMPROMISA Provjerite zašto je pet Čeha došlo u Dubrovnik - volontirati!

Međunarodna volonterska akcija “72 sata bez kompromisa” koja se ove godine održava u pet gradova u Hrvatskoj, u Dubrovniku je započela 13. listopada misnim slavljem u crkvi sv. Josipa na kojem su se okupili volonteri i organizatori akcije u Dubrovniku, javljaju iz Dubrovačke biskupije.

Misu je predvodio don Hrvoje Katušić koji je u propovijedi mladim sudionicima akcije skrenuo pozornost na to da je srce kršćanstva upravo služenje drugima, što je Isus pokazao pranjem nogu učenicima posljednje večeri svog zemaljskog života s njima. Potaknuo ih je da tu unutarnju bit služenja drugima koja se očituje u unutarnjoj radosti i zadovoljstvu zbog pomaganja drugima, kao i osjećaju da to što rade zaista ima smisla, prenesu i u ostale dane svoga života. Bez kompromisa. Jer Isusovo evanđeosko „Jao, vama…“, kada bi se Isus danas pojavio na zemlji kao prije dva tisućljeća, u prvom redu bi se odnosilo na kršćane. Poželio je mladima da kroz slijedeća tri dana u kojima će davati sebe drugima i vježbati se u altruizmu ne upadnu u zamku egoizma smatrajući da su oni koji volontiraju važni zbog toga što to rade. Ne, važni su oni kojima pomažete, istaknuo je propovjednik.

Pročelnica Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije Ana Marčinko pozdravila je mlade koji su se odlučili uključiti u ovogodišnju akciju „72 sata bez kompromisa“ i poželjela im dobrodošlicu, te s njima podijelila važne organizacijske informacije. Na misi je sudjelovala i skupina „naših Čeha“, kako su ih nazvali, a riječ je o petero mladih iz Češke, gdje se također održava ova akcija, koji su došli tri dana volontirati u Dubrovnik.

Ujutro počinju volonterske akcije

Prvo okupljanje volontera bit će u subotu, 14. listopada u 8.30 sati ispred Jugovog bazena u Gružu gdje će dobiti – do zadnjeg trenutka nepoznat – volonterski zadatak kojeg trebaju prihvatiti bez kompromisa, u čemu je zanimljivost ove akcije, i dati sve od sebe kako bi ga što bolje obavili.

Trodnevna volonterska akcija „72 sata bez kompromisa“ slijedeća tri dana održavat će se i u Sinju, Splitu, Zadru i Zagrebu.

U Dubrovniku akciju „72 sata bez kompromisa“ organiziraju Studentski katolički centar Dubrovnik (SKAC_Du) u suradnji s Vijećem za mlade i Caritasom Dubrovačke biskupije. Projekt je, inače, osmišljen i pokrenut prije desetak godina u Njemačkoj s ciljem animiranja mladih i promicanja solidarnosti, zajedništva, kreativnosti i volonterstva.

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist