Zanimljivosti

700 godina ljekarne Male braće: U samostanu se čuva jedna od najznačajnijih starih vaga na svijetu

700 godina ljekarne Male braće: U samostanu se čuva jedna od najznačajnijih starih vaga na svijetu

Ljekarna Male braće posjeduje više različitih jednostavnih „kantara“, sprava za mjerenje materijala, kao i apotekarskih vaga, koje su bile baždarene na stare dubrovačke mjere. Ipak, među najoriginalnije i ljepše vage, ubraja se ona koja se nalazi na recepturnom stolu stare ljekarne, a smještena je u drvenom ormariću sa staklenim stjenkama naprijed i sa strane. Prednja stjenka ormarića služila je kao vrata koja su se otvarala kod upotrebe vage. Vaga je dijelom pozlaćena, a vjerojatno potječe iz 16. stoljeća. Ormarić pripada klasicizmu s kraja 18. stoljeća. U podnožju je plitka ladica, a sam ormarić dimenzija je oko 58 x 39 x 11 cm. Unutarnja pozadina ormarića ukrašena je oslikanom kožom iz 17. stoljeća. Osim ukrasne funkcije, ova vaga imala je važnu ulogu kod preciznih, centigramskih mjerenja, pa se ubrajala među najvažnije sprave u ljekarni, odnosno u laboratoriju. U ormarić je smještena i zbog toga da bi bila zaštićena od propuha i od prašine, kako ni ti faktori ne bi utjecali na točnost mjerenja.
Jedna slična pozlaćena vaga iz 16. stoljeća, ali bez ormarića, čuva se u povijesno-apotekarskom muzeju sveučilišta Basel u Švicarskoj, osnovanom 1924., koji vrijedi za jedan od najvećih i najvažnijih ljekarničkih muzeja na svijetu. A zašto taj grad ima toliko apotekarsko blago otkriva činjenica da je imao ljekarnu već 1250. godine.
Samostan čuva i sličnu nešto noviju centigramsku vagu, koja je također bila u upotrebi u ljekarni, a zaštićena je drvenim ormarićem koji ima staklene stjenke sa sve četiri strane. Kod upotrebe vage potrebno je bilo podići u vis prednju staklenu stjenku.

Fra Stipe Nosić

Pročitajte još

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist