Peškafondo

7, 5, 4, 3, 3, 3

7, 5, 4, 3, 3, 3

Znate li koja je glavna razlika izborne noći 2013. od one prije četiri godine? Nije se trčalo u baraku! Baraku Pera V, naravno. Svi su se nekako ukopali u svojim taborima, jer ruku na srce izbori za velike stranke nisu prošli baš očekivano.

Hadeze je podbacio. Za razliku od 2009. polučio je dvostruko lošije rezultate. Esdepeovci nisu mogli lošije proći i njih tek čeka katarza. Ni Pero V. nema razloga za skakati od sreće. Opet se s tri mandata uvukao u vijeće, nije ojačao, a četiri godine je predano na tome radio.  Na istome je prošao i haenes, mada to A. Pravedan tumači kao izborni uspjeh.

I tek sad slijedi rovovska bitka. Treba se nekako dovući do brojke trinaest, kako bi se formirala većina i naredne četiri godine vladalo u Gradskom vijeću. A trenutno su na stolu posložene male brojke. 

Hadeze s koalicijom je osvojio 7 mandata, haenes s koalicijom 5, esdepe s koalicijom 4, Vićan 3, Bupić 3 i Miošić 3 mandata. Kad se tek na ovlaš pogleda broj osvojenih manata logički bi se mogao nametnuti zaključak da će u Gradu opet vladati ljevica. Tako bi se dosadašnjoj koaliciji u Gradskom vijeću trebale pridružiti tri ruke Laburista i stvar bi bila riješena. E da, ali ima jedna kvaka. Bupić je jasno i glasno, već stotinu puta istakao kako on neće s onima koji su za golf i da takva koalicija jednostavno nije moguća. U zamjenu za Bupićeve ruke, mogle bi, da nisu deklarativno istog stava, poslužiti i 3 ruke Miošićevih vijećnika. Znači i to otpada.

Naravno, opcije s Bupićem i Miošićem ostaju ukoliko im se, u ovom vremenu trgovine, ne nađe slaba karika. Ukoliko im se ne ponude neke nemoralne, a jednostavno neodoljive poude. Nemoguće? Ma zaboga, svi smo krvavi ispod kože. Sjetite se edepeoovca Iva Margaretića kojeg je, kad joj je trebalo, preotela Šuica. Ovaj put situacija ne ide na ruku baš hadezeu, jer u njihovim redovima sjede Sobodan Vukotić i Ivo Šimunović, a njima trgovina nije strana, pa je prebjeg u slučaju bolje ponude, lako moguć.

Ali, ajmo malo idealizirati. Ova šestorka ostaje odlučna, nepotkupljiva, ne odmiču ni pedlja od svog stava. I što dobivamo??? 'Stari' vijećnici ih mogu u potpunosti ignorirati glumeći 'novo' jedinstvo. Svaka druga mogućnost, korak je bliže novim izborima. Načelno, oni mogu podržavati pojedine odluke i raditi prema svojim načelima i za dobrobit grada, no ako se Gradsko vijeće u tri mjeseca ne uspije sastati. Ono pada. U lošijem scenariju ako vijećnici ne podrže proračun pada i Vijeće i gradonačelnik (tko god on to bio).

Ionako već zasićeni izborima građani bi mogli ignorirati izlaza na birališta, a uz to i osvetiti se onim koji su doveli do krize vlasti, dakle Bupiću i Miošiću.
I što sad? Ako samo na tren odbacimo logiku, zaboravimo stari saziv Gradskog vijeća i složimo ga po interesnim grupama, otvara se jedna sasvim nova perspektiva.

Sedam hadezeovaca plus pet haenesovaca i tri ruke Pera V. i eto vladajućih. Nelogično? Ma nimalo! Imaju oni puno toga zajedničko. Najprije svjetonazor, a ona spona koja ih veže je Pero V. Bio je u koaliciji s hadezeom, a svima su još freška sječanja na protekle četiri godine kada je na vlasti bio s 'bratom' Androm.  Zajednička im je potreba za vlašću, interesi slični, a dijele uzajamnu ljubav prema velikim gradskim projektima. Nema logike? Ima, ima, itekako… Uostalom, zar bi vas tako nešto previše iznenadilo!? Samo čudi nedjejna brzopletost Pera V. zbog koje je samog sebe unaprijed otpisao i to prije nego što je utakmica počela.
 
Adio vam

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Otvoreno o životu prije i nakon kobnog 21. listopada 2001. Tko je Zlatko Milić danas?

Barbara Đurasović

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović