Kultura

69. IGRE Završen ciklus majstorskih radionica

69. IGRE Završen ciklus majstorskih radionica

Posljednja od ukupno tri međunarodne majstorske radionice namijenjene mladim glazbenicima koje su se ovog ljeta održale na Dubrovačkim ljetnim igrama, vođene od strane vrhunskih glazbenika svjetske reputacije, predstavljena je u utorak navečer festivalskoj publici u Kneževu dvoru gdje je održan završni koncert pijanističke radionice Marije João Pires.

Ova radionica dio je projekta pod nazivom Partitura, a voditelji su, uz slavnu portugalsku pijanisticu, bili i Miloš Popović, pijanist pokreta Partitura te Giuseppe Ravì, osnivač Respiro e Movimento®.

Naglasak radionica u okviru projekta Partitura je na prijenosu znanja no u skladu s društvenim i kulturnim ciljevima projekta, što nije samo podjela tehnike i znanja već i izoštravanje glazbene osjetljivosti te stvaranje osobnog odnosa s glazbom. Radionica je okupila mlade nadarene glazbenike; 6 aktivnih polaznika, 2 pasivna te 3 slušača u dobi od 17 do 32 godine, koji su u Dubrovnik stigli iz Poljske, SAD-a, Tajvana i Hrvatske.

-Bila sam na mnogo majstorskih radionica, ali ovo je prvi put da sam u ovako prijateljski nastrojenom i toplom okruženju. Svi smo jako bliski, surađujemo i otkrivamo nove stvari zajedno – kazala je polaznica radionice Jiana Peng.

Uz polaznike koji su izveli izbor iz repertoara radionice, na koncertu u Dvoru nastupili su i njihovi mentori Maria João Pires i Miloš Popović, koji su oduševljenu publiku nagradili i glazbenim dodatkom, odsviravši Romansu u a-molu Sergeja Rahmanjinova skupa s polaznicom Jianom Peng koja je zaključila službeni dio sinoćnjeg programa.

Uz pijanisticu Mariju João Pires, sedmodnevne radionice su na 69. Igrama održali i violinist Stefan Milenković te tenor Krešimir Špicer, a zahvaljujući donaciji zaklade Caboga Stiftung te u suradnji s Umjetničkom školom Luke Sorkočevića. Dubrovačke ljetne igre majstorske radionice provode u skladu sa svojom misijom koja naglasak stavlja na edukacijske programe za mlade umjetnike.

Pročitajte još

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist