Kultura

69. Igre u brojkama: 86 programa na 30 lokacija

69. Igre u brojkama: 86 programa na 30 lokacija

Dubrovačke ljetne igre i ove su godine okupile gotovo 2 tisuće umjetnika iz cijelog svijeta koji su u 47 dana od 10. srpnja do 25. kolovoza na 30 scenskih i ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika, pred približno 60 tisuća domaćih i inozemnih posjetitelja izveli 86 dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih, filmskih, likovnih i drugih programa.

Tim je povodom na zadnji dan ovogodišnjih Igara održana konferencija za medije u atriju palače Sponza, na kojoj su pohvalno o programu 69. Dubrovačkih ljetnih igara govorili ministrica kulture RH Nina Obuljen Koržinek, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković i zamjenica dubrovačko-neretvanskog župana Žaklina Marević, glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić koji se osvrnuo na suradnju ove dvije institucije, a o programskim i poslovnim pokazateljima festivalske sezone govorile su ravnateljica Ivana Medo Bogdanović i intendantica Dora Ruždjak Podolski.

Čast zatvaranja festivala pripada Simfonijskom orkestru Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem Daniela Rustionija uz vrhunskog američkog orguljaša Camerona Carpentera koji je svojom iznimnom muzikalnošću, bezgraničnim tehničkim sposobnostima i pionirskim duhom već ostavio značajan trag u suvremenoj povijesti glazbe. Nakon koncerta, večeras 25. kolovoza s početkom u 22 sata, uslijedit će kratka ceremonija zatvaranja 69. Igara, s predstavnicima ovogodišnjeg dramskog, ali i glazbenog festivalskog ansambla.

Ravnateljica Ivana Medo Bogdanović izdvojila je da je ovogodišnji ukupni proračun za gotovo 7 posto veći od lani zahvaljujući prvenstveno povećanju prihoda od novih sponzora i donatora, gotovo 10 posto, pa su tako vlastiti prihodi od ulaznica, sponzora i donatora činili 44 posto, a javna sredstva 56 posto festivalskog proračuna. Medo Bogdanović je zahvalila svima koji pružaju podršku Dubrovačkim ljetnim igrama bez čega bi uspješna realizacija festivala bila nemoguća, ističući sve gradske javne ustanove te gradska komunalna poduzeća.

Intendantica Dora Ruždjak Podolski istaknula je kako je od svog dolaska u Dubrovnik, iako je iz druge sredine, imala veliku podršku sa svih strana, osobito od svih uključenih u realizaciju Igara, te da joj je to zajedništvo izuzetno važno. Dodala je kako se već predano radi na pripremi idućih, 70. Igara koje prati tako velika i važna obljetnica koja je prije svega obvezujuća. Mitska mjesta i naslovi Igara bit će okosnica programa jubilarnih 70. Igara, najavila je. Dubrovačke ljetne igre prostor su dijaloga što je istinska zadaća kulturne djelatnosti, smatra intendantica, koja je javnosti otkrila i kako su Igre dobile sredstava iz europskog fonda za još jedan projekt naslova „Port of Dreamers“ („Luka sanjara“) kojeg su Igre nositelj, odnosno vodeći partner projekta, čime su jedna od rijetkih, ako ne i jedina, kulturna institucija u Hrvatskoj koja paralelno provodi dva projekta unutar Kreativne Europe.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist