Kultura

69. IGRE ‘Pod balkonima’: Povratak ‘viškog Voltairea’ nakon 37 godina

69. IGRE 'Pod balkonima': Povratak 'viškog Voltairea' nakon 37 godina

Povodom premijere predstave ‘Pod balkonima’, rađene po motivima istoimene zbirke novela Ranka Marinkovića, koja će se održati u subotu 18. kolovoza u parku dubrovačkog sveučilišnog kampusa, u utorak je u Festivalskoj palači održana konferencija za medije.

-Predstavu krase tri privilegija. Prvi je što imamo Ranka Marinkovića na repertoaru Igara nakon 37 godina, a ni u Hrvatskoj se ne igra često. Iz okamenjenosti u školskoj lektiri napokon je izašao na svjetlost dana kroz ovaj projekt. Drugi je što imamo izvanrednu plejadu glumaca koji imaju što za reći, a treći je suradnja Hajračeka i Klepice – izjavila je, najavljujući treći premijerni naslov ovogodišnjih Igara, intendantica Dora Ruždjak Podolski.

-Pri stvaranju programa Igara jedna je od tematskih odrednica bila propitivanje kulturoloških odrednica Mediterana. Činilo se nužnim to istraživanje započeti s Marinkovićem. Odlučili smo se za rane pripovjetke, jer im je zajednički nazivnik Mediteran sa svojim gorko-slatkim kombinacijama. Marinković je u novelama opsjednut granicama zatvorenog svijeta, a baš takvi su danas Mediteran i Dubrovnik – rekao je pomoćnik intendantice za dramski program Saša Božić.

-U predstavi je namjera bila postaviti Marinkovića u današnjicu. U komadu postoji rečenica ‘Neke ljude ničega nije sram’, koja mi se čini jako važnom. Ima li ikoga među nama tko osjeća veliku nepravdu? Ta velika nepravda izlazi iz duboke frustracije nepovjerenja u društvo i uvijek gledamo kako moć preuzimaju ljudi bez srama. Moguće je spustiti glavu ili boriti se, ali vrlo često u oba slučaja ništa se ne mijenja – riječi su redatelja Daria Harjačeka, koji je na Igrama ostavio značajan trag predstavom “Kate Kapuralica” 2011. godine.

-Isprva sam osjetila strahopoštovanje prema Marinkovićevom djelu. Marinković je i danas toliko suvremen. Ništa u toj knjizi nije različito od današnjeg političkog, društvenog i ekonomskog momenta. Jako smo lako pronašli ulaz u dramaturgiju predstave. Nadam se da će nas predstava natjerati na razmišljanje te da će publika iščitati Marinkovića, ali i ono naše što smo u njemu pronašli – rekla je dramaturginja Vedrana Klepica.

Festivalski dramski ansambl u ovoj predstavi čine Nikša Butijer, Marko Makovičić, Doris Šarić Kukuljica, Helena Buljan, Maro Martinović, Dado Ćosić, Dušan Gojić, Ugo Korani, Livio Badurina, Nataša Kopeč, Linda Begonja, Jelena Miholjević, Ema Pralas te Josip Brakus, Marin Klišmanić, Ivan Pašalić. Scenografkinja je Vesna Režić, kostimografkinja Doris Kristić, glazbu potpisuje Nenad Sinkauz, a dizajn svjetla Elvis Butković, dok je inspicijent Roko Grbin.

Premijera predstave ‘Pod balkonima’ u parku dubrovačkog sveučilišnog kampusa održat će se u subotu 18. kolovoza, a reprizne izvedbe zakazane su za 19., 20., 21. i 22. kolovoza.

Pročitajte još

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist