Kultura

69. IGRE ‘Ispravci ritma’ u skladištu gruške luke

69. IGRE 'Ispravci ritma' u skladištu gruške luke

Predstava ‘Ispravci ritma’, nastala u suradnji umjetničkog kolektiva BADco., Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Dubrovačkih ljetnih igara, doživjela je svoju dubrovačku premijeru na 69. Dubrovačkim ljetnim igrama u nedjelju navečer u skladištu Luke Dubrovnik.

-Projekt je bio zamišljen kao dio prijave grada Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture. Imao je dvije faze: zagrebačku vezanu za pripovijetku Pavla Pavličića i film Zorana Tadića kroz istraživanje urbaniteta Zagreba, dok dubrovačka ima izvor inspiracije u onom što filozof Henri Lefebvre naziva pogledom kroz prozor na mediteranski grad – izjavio je nakon premijere redatelj predstave Goran Sergej Pristaš.

Podsjetimo, predstava je praizvedbu doživjela 18. studenog 2017. godine u Tonskom studiju HNK u Zagrebu.

-Dubrovačka lokacija lučkog skladišta nudi prozore na dvije strane: pogled na kruzere i sve što dolazi s mora te na novu marinu, a s druge strane na kolodvor kao dio cirkulacije svega što se zbiva na kopnu. Jako smo zadovoljni što se predstava događa izvan dubrovačkih zidina. Našli smo lokaciju koja jest u gradu, ali je istovremeno i izvan grada, jer je na križanju dva prijelazna mjesta, luke i kolodvora. Nepostojeća lokacija koja je idealan ambijent za ovu predstavu – rekao je Pristaš.

Na predstavi su radili književnik Goran Ferčec kao autora teksta, vizualni umjetnici Marko Tadić kao autor scenografije i Silvio Vujičić kao autor kostima, austrijski skladatelj Radu Malfatti te Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz kao autori glazbe i zvuka.

Umjetnički tim predstave čine i redatelj Goran Sergej Pristaš, koreografkinja Nikolina Pristaš, dramaturzi Ivana Ivković, Tomislav Medak te Diana Meheik. Predstavu izvode članice BADco. Ana Kreitmeyer i Nikolina Pristaš te članovi ansambla Drame HNK Livio Badurina, Mislav Čavajda i Duško Gojić te član orkestra Opere HNK Ivan Bošnjak.

U sklopu festivalskog projekta ‘Ključevi od Grada’, a u okviru prikazivanja predstave, u skladištu Luke Dubrovnik izložena je i prostorna instalacija Marka Tadića ‘The shifting meaning’, a u ponedjeljak 13. kolovoza, uz repriznu izvedbu predstave, bit će predstavljena instalacija ‘Vremenske bombe’.

Pročitajte još

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist