Kultura

69. IGRE Glazbena svečanost u Dvoru uz simfoničare, Bogányja i Marasa

69. IGRE Glazbena svečanost u Dvoru uz simfoničare, Bogányja i Marasa

Koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra, pod ravnanjem mađarskog dirigenta Tibora Bogányja i dubrovačkog violinista Marina Marasa održao se u subotu navečer pred brojnom publikom u atriju Kneževa dvora. Umjetnici su za izvedbu djela Kodálya, Barbera i Mendelssohna, nagrađeni obilnim pljeskom.

Program je uključivao razigrane Plesove iz Galante Zoltána Kodálya koje je orkestar znalački izveo samostalno, da bi im se potom pridružio Marin Maras u zajedničkoj izvedbi Koncerta za violinu i orkestar Samuela Barbera, djela koje traje nešto manje od pola sata, a kojeg je publika pratila gotovo bez daha te se činilo kao da traje tek nekoliko minuta. Festivalska publika, naklonjena vrsnim dubrovačkim glazbenicima, izvedbu simfoničara i sjajnog, mladog i nadarenog violinista Marasa nagradila je velikim pljeskom na kraju prvog dijela koncerta. Orkestar je potom izveo Simfoniju br. 5 u d-molu tzv. Reformacijsku Felixa Mendelssohna, a u glazbenom dodatku uslijedilo je iznenađenje: koncert je, kao što je i počeo, završen plesom, i to poznatim i živahnim Mađarskim plesom br. 5 Johannesa Brahmsa.

Dubrovački simfonijski orkestar važan je dio bogatog i raznolikog kulturnog nasljeđa Dubrovnika i Hrvatske te je kao takav nezaobilazan dio programa Dubrovačkih ljetnih igara, na kojima redovito nastupa s vrhunskim inozemnim i domaćim gostima solistima i dirigentima. Sinoć im se pridružio mađarski dirigent Tibor Bogányi, koji već sedmu sezonu obnaša dužnost šefa dirigenta Panonske filharmonije, a od 2013. godine intenzivno surađuje i s Budimpeštanskom nacionalnom operom, gdje dirigira premijerna djela i operni repertoar s velikim uspjehom.

Dubrovčanin, mladi violinist Marin Maras jedan je od vodećih hrvatskih glazbenika mlađe generacije. Svoje glazbeno školovanje započeo je u rodnom Dubrovniku, a u dobi od 15 godina, kao posebno nadaren, upisao je Muzičku akademiju u Zagrebu u klasi profesora Leonida Sorokowa. Školovanje je nastavio na prestižnoj Universität für Musik und darstellende Kunst u Beču, u klasi istog profesora. Prvi solistički nastup ostvario je u dobi od 11 godina s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, s kojim je kasnije odsvirao brojne solističke koncerte. Kao solist nastupao je s mnogim orkestrima u zemlji i inozemstvu, sudjelovao na brojnim festivalima, uključujući i Dubrovačke ljetne igre. Od 2012. član je Simfonijskog orkestra u Liechtensteinu (u sezoni 2015./2016. na mjestu koncertmajstora), a od samog osnutka svira u sve poznatijem ansamblu „Esperanza“ sastavljenom od sjajnih mladih glazbenika iz cijele Europe, s kojima je osvojio nagradu ICMA (International Classical Music Award).

Sljedeći festivalski koncert u atriju Kneževa dvora je već u utorak, 14. kolovoza kad će s početkom u 21.30 sati nastupiti jedan od najuglednijih klarinetista svijeta Andreas Ottensamer, prvi klarinet Berlinske filharmonije i sin bečkog kralja klarineta Ernsta Ottensamera. Na klaviru će ga pratiti argentinski pijanist José Gallardo, s kojim vodi festival komorne glazbe Bürgenstock Festival u Luzernu. Na programu su djela Templetona, Debussyja, Kovácsa, Gershwina, Saint-Saëns i Horovitza.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist