Aktualno

67 posto Hrvata protiv legalnog uzimanja kanabisa

67 posto Hrvata protiv legalnog uzimanja kanabisa

Čak 66,8 posto ispitanika velikog istraživanja Instituta Ivo Pilar protivi se legalizaciji uzimanja kanabisa u Hrvatskoj, dok je podržava 18,3 posto ispitanih građana.

 
Riječ je o rezultatima prvog istraživanja o uporabi sredstava ovisnosti u Hrvatskoj koji su predstavljeni ovog petka. Provedeno je od svibnja do kolovoza prošle godine na 4756 ispitanika u dobi od 15 do 64 godina.
Teme istraživanja bile su uzimanja legalnih droga (duhan, alkohol, lijekovi), uzimanja ilegalnih droga, stavovi i mišljenja o drogama i politici vezanoj uz njih te relevantna obilježja ispitanika.
 
Rezultati istraživanja, koje je predstavila voditeljica projekta Renata Glavak Tkalić, pokazali su da je u vrijeme istraživanja duhan pušilo 36,3 posto ispitanika, dok je životna prevalencija pušenja duhana bila 57,5 posto. U posljednjih mjesec dana alkohol je konzumiralo 60,8 posto ispitanika. Alkohol je četiri ili više puta tjedno pilo 9,3 posto ispitanika, dok se 1,1 posto ispitanika svakodnevno opijalo (konzumiralo 6 ili više pića zaredom). Lijekove za smirenje barem jednom u životu konzumiralo je u 24,9 posto ispitanika, a u mjesecu koji je prethodio istraživanju 11,1 posto.
 
Barem jednom u životu neku ilegalnu drogu konzumiralo je 16 posto ispitanika. Najčešće korištena ilegalna droga bila je kanabis (marihuana ili hašiš), koju je bar jednom u životu konzumiralo 15,6 posto ispitanika. Barem jednom u mjesecu koji je prethodio istraživanju neku ilegalnu drogu konzumiralo je 3,2 posto ispitanika, najčešće kanabis (2,9 posto), a ostale ilegalne droge do 0,3 posto.
Kad je riječ o stavovima o drogama, ovisnicima i politici vezanoj uz droge, 66,8 posto ispitanika se ne slaže s mišljenjem da bi ljudima trebalo biti dozvoljeno uzimanje kanabisa, a 18,3 posto smatra da bi. Da uzimanje heroina ne treba biti dozvoljeno, smatra 94,5 posto ispitanika.
 
Iako većina ispitanika procjenjuje da su droge u Hrvatskoj prilično dostupne ili dostupne u velikoj mjeri (72,8 posto), njih 55,4 posto tvrdi da im droge uopće nisu dostupne. Među ispitanicima u dobi od 15 do 64 godine, njih 34,1 posto navelo je da im je ponuđena droga, dok je među mlađim ispitanicima od 15 i 34 godine taj broj bio još veći 53,2 posto.
 
Izvor: Hina
 

Pročitajte još

OD UTORKA Stižu nove cijene goriva!

Dulist

NAGRAĐENE DORIS KOSOVIĆ I MIA DIMŠIĆ Najbolja pjesma po izboru radijskih urednika

Dulist

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist