Kultura

NOĆ CRKVENIH MUZEJA O bratu Elektu i zanimljivostima na freskama u klaustru Male braće

NOĆ CRKVENIH MUZEJA O bratu Elektu i zanimljivostima na freskama u klaustru Male braće

U sklopu programa ‘Dani kršćanske kulture 2019.’ u Dubrovniku, u ‘Noći crkvenih muzeja’ u klaustru Male braće, u večeras u 19,30 sati, govorit će slikarica i restauratorica Ana Požar Piplica. Ukratko će prikazati višegodišnji svoj rad na obnovi freski, s početka 18. stoljeća, u 18 luneta klaustra, na kojima je prikazan život sv. Franje Asiškog.

Poseban osvrt posvetit će svom otkriću freski iz istog doba iznad ulaza u muzej stare ljekarne, koje prekidaju niz oslika o sv. Franji. Na obnovi ovih freski restauratorica je sa suradnicima radila u proljeće 2018.

Na novootkrivenim oslicima prikazani su prizori iz mučeničkog života jednog od prvih franjevačkih svetaca, brata Elekta, čije ime znači ‘Izabran’. O njemu u Franjevačkim izvorima nema mnogo zapisano. Spominje ga se kao onoga koji je posebno pazio da se drži Pravila franjevačkog reda. Na to ga je obvezivao poticaj sv. Franje koji je Pravilo nazivao ‘knjigom života’ i koji je htio da ga sva braća imaju, da po njemu žive, pa čak i ‘da bi s njime preminuli’. O tom mučeniku u Franjevačkim izvorima u tom smislu stoji zapisano: ‘Dobro se dakle sjećajući ove svete pouke i zapovijedi preblaženoga oca, neki brat laik – za kojega bez sumnje vjerujemo da je primljen u zbor mučenika – dok bijaše među nevjernicima iz želje za mučeništvom i kad su ga konačno Saraceni mučili, u veliku žaru, držeći Pravilo objema rukama, ponizno kleknuvši na koljena, reče svome drugu: ‘Zbog svega što učinih protiv ovoga Pravila, predragi brate, priznajem se grešnim pred očima božanskog veličanstva (usp. Iz 3,8) i pred tobom.’ Nakon te ispovijedi saracen je Elektu mačem odrubio glavu, a mučenik se, kako bilježe Spisi, ‘proslavio znakovima i čudesima’.

U ovim kratkim opisima koje su sačuvali Franjevački izvori može se otkriti inspiracija za rad za sada nepoznatog slikara, koji je na jednom osliku (iznad dva prozora) prikazao odsijecanje Elektove glave, a na drugom s tim povezanom scenom viđenja braće i pobožnih ljudi okupljenih oko njegova odra, koji ovog mučenika već vide ‘u nebu’. Na trećem osliku (iznad druga dva prozora) prikazan je brod s nekoliko franjevaca u oluji. Četvrta scena predočuje potopljeni brod, a spašeni franjevci vide mučenika Elekta u nebu, i svoj spas očito povezuju s njegovim zagovorom.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist