Zanimljivosti

50 prvih stanova tri godine prekasno

50 prvih stanova tri godine prekasno

Nakon što je gradska uprava objavila katalog stanova za projekt Poticane stanogradnje u Mokošici postalo je više nego izvjesno kako će gradonačelnik Andro Vlahušić konačno početi ispunjavati jedno od svojih predizbornih obećanja, za koja je ostavio i pisani trag.

Riječ je o gradnji 50 stanova godišnje po programu POS-a. A kako je svima jako dobro poznato, od kada je preuzeo vlast u Gradu Dubrovniku (primopredaja je izvršena 4. lipnja 2009. godine) do današnjeg dana Vlahušić ne da nije zakopao niti lopatu za jedan jedini stan iz POS programa, nego i ova 64 stana u Mokošici nisu njegov projekt, već naslijeđen od prethodne gradske vlasti na čelu s Dubravkom Šuicom.
 
VRIJEME NIJE NA VLAHUŠIĆEVOJ STRANI
 

Budući kupci POS stanova, sukladno listi iz 2008. godine tako će moći analizirati ponudu i definirati svoje preferencije prije nego što krenu u formalnu proceduru kupnje stana. Od trenutka izdavanja Potvrde na glavni projekt, stručne službe Grada Dubrovnika rade na pripremi dokumentacije za raspisivanje natječaja za izvođača radova. Za očekivati je kako će natječaj biti raspisan do kraja ožujka – Grad Dubrovnik

 A kad bi stali računati, sukladno gradonačelnikovom obećanju koje i dan danas stoji na službenom webu Grada, Vlahušić je do danas trebao sagraditi već 100 stanova, a za tri mjeseca još dodatnih 50. Dakle ukupno 150 stanova u tri godine mandata. Ovdje vrijeme očito nije na Vlahušićevoj strani budući da mu mandat isječe za godinu i tri mjeseca. I upravo u tom razdoblju trebao bi sagraditi 200 stanova kad bi želio ispuniti građanima dano obećanje. No, priznat ćete kako to nije moguće ni u teoriji, a kamoli u hrvatskoj stvarnosti. Jer svima je jako dobro znana procedura koju treba proći da bi se došlo do prve lopate, a kamoli do gotovih stanova.
No, vratimo se aktualnim stanovima POS-a u Mokošici. Tako su se iz gradske uprave pohvalili kako je krajem veljače izdana Potvrda na glavni projekt za zgrade poticane stanogradnje u Mokošici, te je Agencija za društveno poticanu stanogradnju Grada Dubrovnika objavila katalog stanova.
 
ANALIZA PONUDE PRIJE KUPNJE
 
– Budući kupci POS stanova, sukladno listi iz 2008. godine tako će moći analizirati ponudu i definirati svoje preferencije prije nego što krenu u formalnu proceduru kupnje stana. Od trenutka izdavanja Potvrde na glavni projekt, stručne službe Grada Dubrovnika rade na pripremi dokumentacije za raspisivanje natječaja za izvođača radova. Za očekivati je kako će natječaj biti raspisan do kraja ožujka – naveli su iz Grada Dubrovnika. Podsjećaju i kako Grad Dubrovnik na kupljenom zemljištu gradi po programu POS-a 64 stana u 8 zgrada s pripadajućim garažnim parkirališnim mjestom.
Razloge zbog kojih se ovaj projekt do sad nije realizirao (a činjenica je da je lista prvenstva izrađena još 2008. godine) gradonačelnik je tražio u državnom aparatu, pa je za kočenje projekta u više navrata optuživao državu.
 
DRŽAVA ILI GRAD?
 

A kad bi stali računati, sukladno gradonačelnikovom obećanju koje i dan danas stoji na službenom webu Grada, Vlahušić je do danas trebao sagraditi već 100 stanova, a za tri mjeseca još dodatnih 50

No, prisjetimo se kako je duListu, nakon što je Vlahušić ponovno državnoj Agenciji za upravljanje državnom imovinom uputio javni apel, krajem listopada iz AUDIO-a stigla sasvim druga priča. Iz njihovog se odgovora tada, naime, dalo iščitati, kako je projekt gradnje poticane stanogradnje u Mokošici (POS II) na čekanju zbog Grada Dubrovnika, a ne države, točnije Agencije za upravljanje državnom imovinom.
– Na prošlotjednom sastanku između predstavnika Agencije za upravljanje državnom imovinom i predstavnika Grada Dubrovnika razmatrana je problematika rješavanja preostalih imovinsko-pravnih pitanja, a vezano uz projekt POS-a u Mokošici. Utvrđeno je da Grad Dubrovnik nije dostavio svu potrebnu dokumentaciju te je dogovoreno da to što hitnije učini. Slijedom dogovora predstavnici Grada Dubrovnika u utorak su dostavili svu dokumentaciju potrebnu kako bi AUDIO mogla izdati suglasnost na parcelacijski elaborat, a nakon toga i na glavni projekt. U tijeku je i procjena vrijednosti zemljišta na kojem će se projekt POS-a u Mokošici i realizirati – odgovorila nam je 21. listopada 2011. Mihaela Felker, predstojnica Ureda ravnatelja i glasnogovornica AUDIO-a.
Iz toga je, pisali smo, proizašlo kako je sredinom listopada gradonačelnik Andro Vlahušić požurnicu za POS uputio – sam sebi.
No, sve je na kraju izglađeno pa se zakopavanje prve lopate i postavljanje kamena temeljca može očekivati uskoro. Na zadovoljstvo svih onih koji su se prijavili za kupnju stana iz programa poticane stanogradnje.

Pročitajte još

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1922. U Pragu umro Vlaho Bukovac

Dulist