Zanimljivosti

5 SAVJETA Ovako se najbolje čuva zamrznuta hrana

5 SAVJETA Ovako se najbolje čuva zamrznuta hrana

Bogatstvo voća i povrća koje donosi ljeto svi želimo što duže konzumirati, a čuvanje u zamrzivaču omogućuje nam pojesti i salsu usred zime. No, čuvanje namirnica na ovaj način ipak ima određena pravila koja se trebaju poštivati.

Neke od njih donosi nam portal Zadovoljna.hr.

1. Zamrzivač mora biti pun
Ako ste mislili da pretrpavanje zamrzivača troši struju i ne garantira kvalitetu zamrzavanja, varate se. Polu prazan ili prazan zamrzivač puno je veći potrošač električne energije nego što mislite. Zamrznute namirnice održavaju temperaturu puno lakše te cirkulacija hladnog zraka u tom slučaju puno je slabija i time garantira uštedu.
2. Hranu uvijek omotajte prije zamrzavanja
Hrana koja je direktno u dodiru s ledenom površinom može se oštetiti i promijeniti strukturu. Kako bi to spriječili, prije zamrzavanja uvijek zapakirajte namirnice u plastične vrećice. Isto tako, meso prije zamrzavanja možete marinirati u ulju i začinima i time sačuvati njegovu svježinu i mekoću.
3. Hranu zamrzavajte u manjim porcijama
Prije nego zamrznete namirnice, umjesto da ih spremite zajedno, podijelite ih u manje porcije. Na vaj način možete birati količinu koju ćete pripremiti, ali i uštedjeti vrijeme ienergiju, jer se manja količina hrane brže zamrzava.
4. Ako sumnjate u kvalitetu hrane, ne zaleđujte je
Hrana kojoj je istekao rok, koja je već jednom zaleđena i potom odleđena ili ona koja je stajala na toplome predugo ne bi se trebala naći u vašem zamrzivaču. Iako vrlo niske temperature čuvaju namirnice, one ne mogu uništiti bakterije i mikroorganizme koji su se nastanili na hrani.
5. Ne zaboravite odmrznuti zamrzivač
Iako to mnogima predstavlja pravu muku, no zamrzivač bi svako toliko trebali odlediti i očistiti. Slojevi leda koji nastaju po stijenkama zamrzivača smanjuju njegovu učinkovitost i troše električnu energiju, a u naslagama leda se mogu sačuvati bakterije i virusi prenesene hranom.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1922. U Pragu umro Vlaho Bukovac

Dulist

[FOTO] EDUKACIJSKI PROGRAM Učenici OŠ Mokošica postali ‘Mladi istraživači mora’

Dulist

DAN JE PLANETA ZEMLJE Ovo je naš dom

Dulist