Natrag
20.6.2018 19:30

facebook

twitter

google

rss

dulist

400 DJECE U DUBROVAČKIM MUZEJIMA Evo kako je bilo na akciji ‘Održivost’!

5.6.2015 @ 6:51 Dulist Kultura
6;6

Podijelite:

Preko četiri stotine djece sudjelovalo je u radionicama Dubrovačkih muzeja organiziranima u sklopu jubilarne, 20. po redu muzejske edukativne akcije „Održivost“. Riječ je o nacionalnoj godišnjoj akciji koja se odvija u organizaciji Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva.

Ideja za ovogodišnju muzejsku edukativnu akciju potekla je iz teme Međunarodnog dana muzeja – Muzeji za održivo društvo.

– Održivost u sebi sadrži i riječ život koja nas treba potaknuti na nove, raznolike ideje i kreativno izražavanje, a sve u cilju promicanja misije muzeja kao ustanova koje kulturu, umjetnost i obrazovanje čine dostupnima svim dobnim skupinama, a posebno mlađim posjetiteljima i posjetiteljima s posebnim potrebama. Muzejski djelatnici imaju odgovornost da kroz svoj rad, istaknute predmete, priče i druge promicatelje identiteta lokalne zajednice publici pruže poticaj za razvijanje suradnje, timskog rada, kritičkog promišljanja, otvorenosti, poštivanja različitosti i razvijanja znatiželje. Sve su to elementi koji doprinose ostvarenju ljudskih prava, etičnosti i kvaliteti u svim aspektima života te doprinose održivoj budućnosti temeljenoj na visokim etičkim normama – objasnila je voditeljica Pedagoškog odjela Dubrovačkih muzeja Aleksandra Piteša Orešković.

Dubrovački muzeji su u akciju bili uključeni pod jedinstvenim nazivom Poklisari harača, Kompas i Glagoljski natpis. Uz muzejsku pedagoginju Aleksandru Piteša Orešković, u akciju su bili uključeni i kustosi Dubrovačkih muzeja Đivo Bašić i dr. sc. Domagoj Perkić, te preparator Željko Ćatić.

U Revelinu je održano je 6 predavanja na temu Tri i pol stoljeća duge priče o Dubrovčanima i Osmanlijama: Kako smo se održali?, koja su bila prilagođena nastavnom planu predmeta Povijest za 6. razred OŠ, Pomorski muzej je pripremio dvije radionice izrade jednostavnog kompasa za niže razrede osnovne škole, uz predavanje Kompas – održitelj života i određivač smjera, dok se Arheološki muzej u akciju uključio predavanjem Glagoljski natpis – održivost kulturnog dobra putem edukacije, koje su pratili obilazak crkve sv. Đurđa u Petrači i radionica izrade replike natpisa u prostorima OŠ Župa dubrovačka.

Akcija je obuhvatila preko 400 učenika osnovnih škola Marin Držić, Antun Masle, Gruda, Marin Getaldić i Župa dubrovačka, kao i štićenike Staračkog doma Domus Christi.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana