DuList INKultura

40 GODINA KLAPE RAGUSA ‘Jest ostarilo sve, ali se mi ne damo’

40 GODINA KLAPE RAGUSA ‘Jest ostarilo sve, ali se mi ne damo’

Klapa Ragusa ove godine obilježava 40 godina uspješnog rada, a ovu će veliku obljetnicu proslaviti koncertom ispred crkve sv. Vlaha u petak, 7. srpnja 2017.

– Klapa Ragusa ove godine slavi 40 godina kontinuiranog rada. Bilo je to davne 1977., 7. srpnja i taj smo datum uzeli za tradicionalno obilježavanje. Ozbiljniji rad klape Ragusa nastaje tijekom Domovinskog rata kada počinje snimanje autorskih pjesama. Tada su nastale pjesme kao što je ‘Kad zazvone dubrovačka zvona’… Koje su proslavile našu klapu – rekao je umjetnički voditelj klape Đuro Bratičević i dodao kako je njihov diskografski rad na visokoj razini jer su sva izdanja doživjela srebrne ili tiraže.

– Kroz 40 godina obišli smo razne dijelove svijeta gdje smo održali brojne koncerte, po svim meridijanima što bi se reklo. Kao kruna svih naših nagrada bilo je osvajanje dva Porina prošle godine – jedan za album godine ‘Na Stradunu – Antologija’ te sam drugi dobio ja za glazbenu produkciju. Ovaj jubilaran koncert ne označava kraj klape Ragusa. Jedna naša pjesma kaže ‘Jest ostarilo sve, ali se mi ne damo’ – rekao je Bratičević i iskoristio priliku kako bi naglasio kako ulaznica nažalost više nema, ali svi oni koji su zainteresirani mogu prisustvovati koncertu.

Dobri duh klape i uvijek nasmijana Gordana Bonačić istaknula je kako joj je drago jer ih ljudi i dalje prihvaćaju, ne samo u Hrvatskoj nego i u cijelom svijetu.

– Sigurno ne bismo izdržali ovih 40 godina da nije prisutna zafrkancija, onaj ljepši. A ne samo da idemo na probe i svirke – to bi se davno bilo raspalo. Ovako nam je svima prelijepo, na putovanjima, koncertima… Nadamo se kako ćemo još 40 izdurati, dok budemo mogli stati na nogama – kazala je dodavši:

– Lani sam rekla da će ubuduće nakon ovih 40 godina publika stati na nogama, a Ragusa će sjediti – sa smiješkom je rekla Bonačić.

– Želimo se zahvaliti svim našim starim članovima koji su bili s nama svih ovih godina. A u sastavu ćemo biti Đuro, Goge, Kruno, Grega, Lolo i ja te Dario Čagalj, naš novi član, gitarist koji se potrudio da bude na razini naše klape – rekao Krunoslav Težak i dodao kako će im uvijek u sjećanju biti pokojna članica Franica.

– Moram reći kako ne prođe dan da je se ne sjetim i svega onog lijepog što smo s njom doživjeli. Nažalost, život je takav. Ovim putem joj zahvaljujemo i svojom pjesmom ćemo iznijeti sve ono što je utkala u klapu – kazao je Težak.

Klapa Ragusa osnovana je u srpnju 1977. godine. Tijekom četrdeset godina svog uspješnog rada klapa djeluje kao osebujan ansambl klapskog pjevanja. Gradeći svoj stil na sintezi dubrovačko – dalmatinske tradicije i unošenjem elemenata moderne interpretacije, postala je prepoznatljiva i izvan svog grada.

Svi oni koji su uspjeli nabaviti besplatne ulaznice za obljetnički koncert mogu ih preuzeti od srijede 28. lipnja, u festivalskoj palači Dubrovačkih ljetnih igara svaki dan od 10 do 18 sati, pa sve do isteka zaliha.

Veliki obljetnički koncert za svojih 40 godina, klapa Ragusa održat će 7. srpnja 2017. ispred crkve sv. Vlaha s početkom u 21 sat. Gosti na koncertu bit će jedan od najdugovječnijih pjevača u Dubrovniku – Ljubomir Pende Buco i ženska klapa Amfora. Koncert se održava pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika u organizaciji Dubrovačkih ljetnih igara.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

Tradicionalan recept za ove blagdane donosi Maskeron

Dulist

KRISTINA ČORAK DONOSI Tradicionalne slastice s modernim twistom

Dulist