Slušni aparat

40 dana viralnih hitova

40 dana viralnih hitova

Nedavno ste posjetili kinesku tvornicu u kojoj predškolci i politički zatvorenici proizvode vaše autentične dubrovačke suvenire? Pohotno ste se podali šarmantnom Talijanu nakon što vam je pripremio slasni ossobuco alla milanese? Član ste južnokorejskog apokaliptičnog kršćanskog kulta? Prisilna (samo)izolacija vam je neminovna. Stoga, obavezno pripremite tvrdo ukoričeno izdanje Kingovog ‘The Standa’, ne zaboravite kvalitetne slušalice, punjač i mobitel pun prigodne glazbe.

Naravno, prva preporuka je najpoznatiji band nazvan po zaraznoj bolesti – ANTHRAX, s posebno znakovito imenovanim drugim albumom ‘Spreading the Disease’, jednim od najboljih thrash albuma svih vremena. Prvi dugosvirajući uradak sa vokalima Joey Belladonne donosi i prikladnu ‘Madhouse’ koju možete odvrnuti do daske dok si u lokalnoj butizi bezglutenskim veganskim parizerom krčite putanju do polica sa toalet papirom u listićima. Nakon prve epidemiološke anamneze, medicinsko osoblje ipak preporuča obaveznu THERAPY?, naročito njihov mega-popularni album iz 1994. Nakon prve epidemiološke anamneze, medicinsko osoblje ipak preporuča obaveznu THERAPY?, naročito njihov mega-popularni album iz 1994. ‘Troublegum’, s kojeg vam ovaj irski tercet savjetuje ‘Isolation’, ‘(Going) Nowhere’, a također upozorava da im se ne približujete na udaljenost manju od dva metra sa ‘Stop It You’re Killing Me’ ‘Troublegum’, s kojeg vam ovaj irski tercet savjetuje ‘Isolation’, ‘(Going) Nowhere’, a također upozorava da im se ne približujete na udaljenost manju od dva metra sa ‘Stop It You’re Killing Me’, jer nimalo nisu raspoloženi da ‘Die Laughing’. Ukoliko ste, kao i ostatak zemaljske kugle zaboravili na ovaj band još prije isteka dvadesetog stoljeća, nevjerojatna je koincidencija da za par dana izdaju svoju ‘Greatest Hits’ kompilaciju kojom obilježavaju 30 godina postojanja i 15 izdanih albuma. Da, petnaest! I ja sam podjednako iznenađen.

Ako niste imali sreću i dobar imunitet, prvi simptom je COUGH. Ovaj izvrstan okultni doom band pomalo se provlači ispod radara u sjeni svojih kolega iz Electric Wizarda. Trajanje napada kašlja možete jednostavno mjeriti slušajući njihove desetominutne pjesme ispunjene pesimističnim riffovima, melodičnim patničkim urlicima i hipnotizirajućim instrumentalnim dionicama. Posebna preporuka za njivom posljednji album ‘Still They Pray’. Šteta je samo što nisu malo produktivniji, sa svega tri studijska albuma u svojih 15 godina postojanja.

Za ovakve situacije na granici života i smrti idealan žanr definitivno je death metal. Prva od dvije preporuke je album ‘Decameron’ grupe THRONE OF HERESY. Konceptualni album govori o dolasku crne smrti u Europu, sa epicentrom epidemije za vrijeme mongolske okupacije ‘Siege of Caffa’, u kojoj su katapultima lansirali zaražene leševe unutar zidina te krimske utvrde u prvoj povijesno zabilježenoj instanci bio-terorizma. Ako ste slučajno planirali uplatiti krstarenje, na albumu je za vas ‘The Plague Ships’. A ako ste kojom nesrećom u karanteni zapeli sa još desetak supatnika, tada je možda i vrijeme za pričanje tragi-erotičnih priča u slučaju da vam ne radi wi-fi pa se ne možete spojiti na PornHub.

Ako je vjerovati Metal Archivesu, kroz godine je ni manje ni više nego 17 grupa nosilo jednostavni naziv PLAGUE. No, ako želite svježi, ovogodišnji death metal, tada trebate poslušati istoimeni grčki sastav i njihov debitantski album ‘Portraits of Mind’. Jedan od boljih albuma izdanih u prvih par mjeseci ove godine plod je dugogodišnjeg rada i truda i sadržava materijale usavršavane na pozornicama širom Europe cijelo proteklo desetljeće. Jedna od stvari koje su svoje mjesto proročanski našle i na njihovom prvom EP-u iz 2014. je sada vrlo aktualna ‘Pandemic’.

Za posljednju preporuku ove kolumne ostajemo na Balkanu, ali potpuno mijenjamo glazbeni stil, shvaćajući da postoje i neki čudni ljudi koji ne slušaju metal. Stoga, poslušajte zafrkantske funky Srbe koji su se nazvali po jednom drugom korona-virusu – S.A.R.S. (mada oni javno tvrde da taj akronim stoji za Sveže Amputirana Ruka Satrianija). Njihov istoimeni debitantski album započinje sa viralnim introm ‘Ptičji Grip’, a odmah zatim u ‘Buđav Lebac’ objašnjavaju što ćete jesti sljedećih mjesec dana ako niste bili dovoljno agilni i u Lidlu kupili barem pola tone DiGo kvasca. A uz njihov mega-hit ‘Rakija’ podsjetite se da taj nus-proizvod ekstrakcije metilnog alkohola podjednako uspješno eliminira mikroorganizme i optičke živce. Ako, na vašu veliku nesreću, sve metode prevencije zakažu, soundtrack odjavne špice vašeg života može biti BAD RELIGION i ‘We’re Only Gonna Die’.

Foto: Facebook

Članak je objavljen u tiskanom izdanju DuLista 11. ožujka 2020.

Pročitajte još

Završetak tekuće inkarnacije

Ivan Jelčić

Najpoznatija banana na svijetu

Petar Ipšić

Dekodiranje narančastog genoma

Ivan Jelčić