PolitikaUrednički izbor

30. ROĐENDAN DUBROVAČKOG HDZ-A ‘Ponosni smo što Vlada Andreja Plenkovića kroči Tuđmanovim stazama’

30. ROĐENDAN DUBROVAČKOG HDZ-A 'Ponosni smo što Vlada Andreja Plenkovića kroči Tuđmanovim stazama'

Gradski odbor Hrvatske demokratske zajednice Dubrovnik slavi u nedjelju ujutro 30. obljetnicu svog osnutka.
Proslava je započela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na groblju Boninovo te misom u Katedrali, a nastavila se kafiću Karaka. Predsjednik dubrovačkog HDZ-a i gradonačelnik Mato Franković prisjetio se kako je 11. studenog 1989. godine osnovan dubrovački HDZ.
-Hrvatska demokratska zajednica je u tom trenutku bila sredstvo za ostvarivanje stoljetnog sna hrvatskog naroda, slobodne i neovisne domovine Hrvatske. Vidimo da je HDZ uspješno od tada do danas brodila pred brojnim izazovima, ostvarila je sve vanjskopolitičke ciljeve koji su bili ključni za RH. Danas je RH slobodna i neovisna domovina, pod okriljem NATO-a, a u okviru EU sjedimo sa svim europskim zemljama i kreira se zajednička politika. Uistinu se s poštovanjem moramo prisjetiti svih onih koji su tada imali snage i hrabrosti osnovati HDZ, za to je tada trebalo hrabrosti – istaknuo je Franković.
Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić čestitao je 30. rođendan dubrovačkim HDZ-ovcima.
-Kao što je HDZ u državi činio velike stvari za Hrvatsku tako je i u Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji HDZ činio puno za napredak. Danas smo treća županija po razvijenosti u RH, a grad je i šampion turizma i mnogočega drugoga i tome je doprinijela činjenica da je HDZ preuzeo odgovornost u najvećem dijelu godina za ovu županiju i grad – rekao je.
Saborski zastupnik i predsjednik ŽO HDZ-a Branko Bačić dubrovačkom HDZ-u čestitao je rođendan, ali i sve ono što je dubrovački HDZ u proteklih 30 godina napravio.
-Dubrovnik je danas jedan od najrazvijenijih i najsnažnijih jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj i svakako da je toj poziciji veliki pečat dala činjenica da smo ovdje u Dubrovniku najveći dio godina nosili odgovornost za razvoj ovoga grada – rekao je.
Na proslavu su došle i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te europarlamentarka Dubravka Šuica. Potom je uslijedila tradicionalna fotografija, ovog puta na skalinima Katedrale te svečana proslava u Kazalištu Marina Držića.

Gradonačelnik Mato Franković istaknuo je tako kako je bilo hrabro osnovati HDZ u okolnostima koje su vladale prije 30 godina. Naglasio je kako tadašnjim osnivačima nije bio cilj osnovati stranku, već ostvariti san o slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj.
-Cilj je postignut i danas imamo ono o čemu smo toliko dugo sanjali. Hrvatska je danas slobodna i neovisna članica NATO saveza i Europske unije. Sjedimo za zajedničkim stolom i jednako odlučujemo o sudbini Europe, a tome smo prije mogli samo sanjati. Posebnu počast dugujemo braniteljima. U ovih 30 godina, sva najznačajnija postignuća u Hrvatskoj postigao je HDZ. Bilo je u našim redovima i onih koji su oskvrnuli naše ime i gledali samo svoje interese te tako izdali povjerenje koje smo dobili na izborima. To povjerenje ne dobivamo za vlastitu korist, već da bismo radili za bolje društvo. Danas HDZ plovi novim vodama. Krenuli smo naprijed i nalazimo se pred novim izazovima, a jedan od tig je i povratak mladih ljudi koji su se iselili u inozemstvo – istaknuo je gradonačelnik Franković podsjetivši kako je u Dubrovniku trenutno aktivno 58 projekata te je nabrojao one najvažnije poput nadogradnje OŠ Montovjerna, pročistača za vodu, judo dvorane u Mokošici te brojnih drugih.
Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako su svi članovi HDZ-a ponosni pripadnici najuspješnije hrvatske političke snage kroz povijest.
-Ponosni smo na projekt dr. Franja Tuđmana i naše stranke u osnivanju samostalne, slobodne demokratske hrvatske države. Ponosni smo što naša stranka ima potporu cijelog naroda. Posebno smo ponosni na žrtvu naših branitelja s pomoću kojih se Hrvatska othrvala velikosrpskoj agresiji te smo uspjeli osloboditi sve okupirane dijelove države. Ponosni smo da se Hrvatska pod vodstvom dr. Tuđmana i naše stranke smjestila tamo gdje je oduvijek trebala i željela biti. Napokon smo za stolom za kojim smo željeli biti i tamo vodimo važnu riječ. Ponosni smo i da vlada Andreja Plenkovića kroči istim stazama kojima je hodao Tuđman, da štiti nacionalne interese, unaprjeđuje gospodarstvo i da je važan čimbenik u međunarodnoj zajednici. Čestitam gradonačelniku Frankoviću na načinu na koji vodi grad. Svi gradovi i općine bivše Općine Dubrovnik su pod kvalitetnim vodstvom HDZ-a – rekao je župan Dobroslavić.
Eurozastupnica i kandidatkinja za potpredsjednicu Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica naglasila je kako aktualna gradska uprava radi izvrstan posao te je istaknula kako HDZ ide u dobrom smjeru, a posebno pod vodstvom premijera Andreja Plenkovića. Naglasila je kako je HDZ, ali i Hrvatska postigla mnogo toga kroz proteklih 30. godina te da je dostigla sve ono o čemu se dugo godina sanjalo pa je tako doprla i do Europske unije. Dodala je kako je upravo jakim pregovaračkim vještinama premijera Plenkovića Hrvatska dobila priliku da ona bude kandidirana za potpredsjednicu Europske komisije. Osvrnula se i na svoj budući rad u sektoru za demokraciju i demografiju.
Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je kako svaku stranku uz program, misiju i vrijednosti čine ponajprije ljudi.
-Sada je prilika da se prisjetimo svih naših članova i da im zahvalimo na doprinosu i angažmanu za našu domovinu. HDZ je stranka koja utjelovljuje uspjeh. Sva velika postignuća u Hrvatskoj realizirana su pod vodstvom HDZ-a. Svjesni smo da današnje vrijeme pred nas stavlja i određene izazove, a Vlada Andreja Plenkovića posvećena je njihovom rješavanju. Za ovaj dio Hrvatske najvažniji je Pelješki most kojim ćemo ostvariti san o spajanju Lijepe naše. Naš gradonačelnik pokazuje kako se može bolje raditi za ovaj grad. Ponosni smo na sve što radi, ponosni smo an sve članove i članice HDZ-a u Dubrovniku. Slogani ‘Grad po mjeri građana’ i ‘Poštujemo grad’ pokazuju da je ova gradska uprava odlučila odgovorno i održivo upravljati ovim gradom i to nas čini iznimno ponosnima – rekla je Obuljen Koržinek te ni ona nije propustila osvrnuti se na aktualna politička previranja po pitanju kandidature za predsjedničke izbore ocijenivši pokušaje ‘pojedinaca’ kao direktne napade na HDZ što im je, riječima ministrice, ‘jedini program’.
Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, ujedno i saborski zastupnik Branko Bačić kao izaslanik predsjednika HDZ-a premijera Andreja Plenkovića zahvalio je svim članovima na svemu što rade za dobrobit stranke i Hrvatske. Naglasio je kako interesi HDZ-a nikada ne smiju biti ispred Hrvatske.
-Premijer Plenković iznimno cijeni rad GO HDZ-a u Dubrovniku, ali i ŽO HDZ-a. To je isticao u nekoliko navrata. Malo koja županija se može pohvaliti da ima toliko ministara, državnih tajnika, saborskih zastupnika pa čak i buduću potpredsjednicu Europske komisije. Kao stranka etablirali smo se u ovoj županiji, ali se ta snaga ne ocrtava u nama koji trenutno obavljamo povjerene nam dužnosti, već u našim članovima koji svakodnevno rade za interese HDZ-a i Hrvatske – rekao je Bačić.
Svečanost 30. obljetnice HDZ-a glazbom su pratili klapa Ragusavecchia, Pučki pjevači Grada Dubrovnika te Ibrica Jusić. Kako je proteklo slavlje dubrovačkih HDZ-ovaca, pogledajte u foto i video galeriji našeg Zvone.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist