DuList IN

3. PRVENSTVO SOMMELIERA DALMACIJE Sudit će čak dvanaest sudaca!

3. PRVENSTVO SOMMELIERA DALMACIJE Sudit će čak dvanaest sudaca!

Treće Prvenstvo sommeliera Dalmacije za 2018. godine održat će se u Dubrovniku 16. i 17. travnja 2018. godine u hotelu Excelsior u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba, krovne sommelierske institucije.

Za sada se prijavilo dvadeset šest kandidata iz cijele Dalmacije, a prijave na prvenstvo su moguće do 1. travnja i nalaze se na stranicama Hrvatskog sommelier kluba.

Ovogodišnje Prvenstvo Dalmacije sudit će 12 sudaca iz različitih segmenata ugostiteljstva i struke, a sastoji se od lokalnih i nacionalnih autoriteta u sommelierstvu i vinarstvu. Njima se pridružuje Eric Zwiebel, Master Sommelier kao internacionalni strukovni autoritet. Ovo je prvi put da jedan Master Sommelier sudjeluje u Dubrovniku na nekom službenom natjecanju.

Iz Dubrovnika nam dolaze Denis Jazvin, glavni sommelier grupacije ALH, Ana Bitanga Jukić, sommelierka i suvlasnica restorana Kopun koji se već drugu godinu zaredom našao na listi Michelinovih preporuka, Ivo Ivaniš, vinolog te vlasnik wine bara Ankora u Cavtatu te Leo Bautović, barmen, pobjednik Grand Gourmeta, zatim Ante Bojić, sommelier, chef i vlasnik konobe Adio Mare na Korčuli, kao i Marija Mrgudić, jedna od najpoznatijih hrvatskih vinarki, ikona pelješkog vinarstva.

Iz Pule nam stiže Filip Savić, jedan od najškolovanijih i najuspješnijih hrvatskih sommeliera, nositelj titule najboljeg sommeliera sa 3 prvenstva države – 2013., 2015. i 2016. godine, a iz Velike Gorice Mario Meštrović, nositelj međunarodne ASI diplome s GOLD certifikatom i povjerenik Hrvatskog sommelier kluba za Zagreb, a od ove godine se pridružuje g. Siniši Lasanu na Decanteru.

U sudačkom timu su i Ivan Stiblik, povjerenik HSK za Dalmaciju i pokretač prvog festivala vina u Zadru, te Juraj Dusper, poznavatelj vina i vlasnik tvrtke za uvoz i veletrgovinu Vinotrade, te Đakovčanin Franjo Francem dopredsjednik HSK-a.

Svakako je najzvučnije sudačko ime prvenstva ono Erica Zwiebela, Master Sommeliera.
Eric Zwiebel, MS rođen je u Alsaceu u Francuskoj gdje je i započeo svoju karijeru u svijetu gastronomije i sommelierstva. Nakon iskustva u obiteljskom restoranu, postaje sommelier prestižnog restorana Le Pavillon Elysée Lenôtre u Parizu. Posljednjih 16 godina živi i radi u Londonu, kao cellar master u Summer Lodge Country House Hotelu.

Master Sommelier titulu zavrijedio je 2001. godine a od tada se može pohvaliti sa značajnim nagradama sa raznih međunarodnih natjecanja poput Najboljeg sommeliera Ujedinjenog Kraljevstva (2004.), 3. mjesta na Europskom prvenstvu sommeliera (2006., 2008.), sudjelovanju u finalu Svjetskog prvenstva sommeliera 2007. i osvajanju 4. mjesta na Svjetskom prvenstvu 2013. godine u Tokiju. Od 2014. godine Eric Zwiebel, MS ocjenjuje na Decanterovim svjetskim nagradama kao specijalist za Alsace, Piemonte, Švicarsku, itd.

Iznimno je važno da se svjetski poznati sommelieri poput g. Zwiebela upoznaju s vinarima i vinima našega kraja, što u konačnici može rezultirati ulistavanjem pojedinih županijskih vina na vinske liste prestižnih svjetskih restorana, stoga su se organizatori potrudili da prije natjecanja, gospodina Zwiebela ugoste korčulanski vinari, te ga povedu u obilazak vinogorja i organiziraju kušanje korčulanskih vina. Pelješki vinari će se također pobrinuti da gospodin Zwiebel kuša selekciju Postupa i Dingača te se upozna s ovim vinorodnim krajem.

Važnost prvenstva su prepoznale te poduprle brojne institucije, sponzori, vinari, udruge vinara, distributeri i ugostitelji što je iznimno važno za razvitak i napredak sommelierske struke koja se na ovaj način približava svima te se ujedno demistificira ovo jako zanimljivo i iznimno perspektivno zanimanje.

Produkciju prvenstva Dalmacije potpisuje Event Lab, agencija specijalizirana za vinska događanja, edukacije i prezentacije.

Pročitajte još

Tradicionalan recept za ove blagdane donosi Maskeron

Dulist

KRISTINA ČORAK DONOSI Tradicionalne slastice s modernim twistom

Dulist

NOVA-STARA PJESMA ATLANTIDE Uz nebeske rođendane Alana i Davora!

Ivana Mijić Vulinović