Natrag
10.12.2018 16:29

facebook

twitter

google

rss

dulist

21. godišnjica oslobođenja Golubova kamena

27.6.2013 @ 20:20 Mia Njavro Zanimljivosti

Podijelite:

Početak srpnja za brojne je imotske dragovoljce i branitelje podsjetnik na ratne dane provedene na Južnom bojištu te time i neodgodiv odlazak u Trsteno kraj Dubrovnika.

U utorak, 2. srpnja, obilježava se 21. obljetnica oslobođenja Golubova kamena i 16. godina od podizanja spomen obilježja poginulim Imoćanima.
Zavičajni klub Imoćana u Dubrovniku podigao je spomen obilježje 36-orici branitelja iz Imotske krajine koji su tijekom rata poginuli na širem dubrovačkom području. Mještani Trstenoga, prema izjavama imotskih branitelja, bili su im više od obične logistike, prava zamjena najbližima i roditeljskom domu. Zato spomenik u Trstenome, podignut ispod platana- zaštićene prirodne baštine- pored svoje osnovne poruke za trajni spomen poginulim na Južnom bojištu- svjedoči i o zajedništvu i duhovnim vrijednostima snage Hrvata u obrani Domovine.

Za datum komemoracije, na kojeg svake godine osim brojnih Dubrovčana dolazi rodbina, prijatelji, suborci te predstavnici lokalnih vlasti iz Imotskog i Imotske krajine, odabran je 2. srpanj, kada su hrvatski branitelji u ljeto 1992. godine, predvođeni Imotskim bojovnicima osvojili najokorjelije neprijateljsko uporište Golubov kamen. Time je stanovnicima Dubrovnika osigurana nesmetana kopnena komunikacija sa ostatkom Hrvatske ali i navješteno konačno oslobođenje dubrovačkog zaleđa.

Ove se godine tako u Trstenom obilježava dvadeset i prva obljetnica oslobođenja Golubova kamena. Vijence i cvijeće na spomen obilježje položiti će kao i proteklih godina predstavnici brojnih udruga proizašlih iz Domovinskog rata te predstavnici civilnih vlasti iz Imotskog i Imotske krajine te Dubrovnika.

Dubrovnik, Imotski i cijela Hrvatska u utorak 2. srpnja, još jednom će se prisjetiti žrtve branitelja te činjenice da je u obrani šireg područja Dubrovnika poginulo 36, a teže ranjeno stotinjak branitelja s područja Imotske krajine.

Komemoracija poginulim Imoćanima u Trstenom i ove se godine kao i do sada održava uz suorganizaciju Mjesnog odbora Trsteno, dubrovačke Udruge roditelja poginulih branitelja te Grada Dubrovnika te Zavičajnog kluba Imoćana u Dubrovniku.

Program obilježavanja počinje u 11 sati i 30 minuta u Trstenome kod spomen križa ispod platana te se  nastavlja svetom misom zadušnicom u 12 sati u mjesnoj crkvi Svetoga Vida.

Koncelebriranu svetu misu, uz sudjelovanje više svećenika iz Imotske krajine, predvodit će don Tihomir Šakota, župnik župa Pločice i Vitaljina u Općini Konavle.

Sudionici komemorativnog skupa prisjetit će se poimence poginulih branitelja Imoćana:
Mladena Aračića, Borislava Bašića, Frane Bubala, Mate Čaglja, Milana Draguna, Ante Jerkovića, Marijana Jonjića, Dražena Jukića, Mate Juroša, Đondina Krnića, Ivice Kujundžića, Anđelka Kutleše, Branka Kutleše, Zorana Lendića, Jure Ljubičića, Zdravka Malenice, Željka Mandića, Joška Novovića, Milana Mustapića, Marka Raka, Miodraga Perkušića, Blažena Rimca, Vlade Šurlina, Milana Trutina, Marijana Šute, Mate Vučka, Ante Ujevića, Vladimira Vukovića, Joška Vukovića, Josipa Zdilara, Franka Zagorčića, Petra Žaje, Ivana Znaora, Vinka Žužula, Mate Zeca i Milana Sičenicu.
 

Komentari

O autoru: Mia Njavro

Diplomirana novinarka i magistrica komunikologije. U slobodno vrijeme pišem, u radno vrijeme pišem. Prestala sam skupljati salvete, a najčešće se bavim temama od životne važnosti, kao što su filmovi, glazba i društveni mediji.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana