Zanimljivosti

2014: Veći PDV, niža rata za Švicarce…

Novac

S prvim danom siječnja stiže paleta novih zakona koja će bitno utjecati na domaće financijske tokove.

Kako navodi Poslovni.hr, odnosi se to na propise za mirovinske fondove, banke, a tu je i niz poreznih promjena.

Od danas na snagu stupa zakon o potrošačkom kreditiranju koji su građani željno iščekivali, a banke od njega strepile. Njime se klijenti štite od izvanrednih tečajnih promjena što će osjetiti oko 55 tisuća onih koji otplaćuju stambene kredite u 'švicarcima' jer im kamata pada na 3,23 posto, a rate i do 24 posto.

Zakonom se također ograničava maksimalna kamata na stambene kredite na 9 posto. Domaćim bankama isti dan stupa na snagu novi krovni propis, Zakon o kreditnim institucijama, koji donosi novi obračun potrebnog kapitala i njegovih zaštitnih slojeva, a čiji je nacrt još u javnoj raspravi.

Fondaši s nestrpljenjem čekaju siječanj i izmjene propisa za mirovinske fondove, koji će mirovincima omogućiti formiranje potportfelja ovisno o riziku te povećati limite ulaganja u tvrtke. Nakon podbačaja proračunskih prihoda od najizdašnijeg poreza, od srijede se povisuje međustopa PDV-a sa 10 na 13 posto.

Vlada se time nada zakrpati proračunsku rupu od 600-ak milijuna kuna godišnje nastalu primjenom niže stope PDV-a na turizam. Za razliku od višeg PDV-a, željno se čekaju izmjene zakona o porezu na dobit. Novost je mogućnost bankama da plate manje poreza otpišu li dugove po problematičnim stambenim kreditima.Primjena će pričekati jer banke tek definiraju kriterije po kojima će otpisivati dugove.

Na isti način režijske troškove do 2000 kuna mogu otpisivati komunalne tvrtke i telekomi. Premda je novi zakon o leasingu zaživio u prosincu, ti financijeri će vjetar u leđa osjetiti 2014. Leasing tvrtke dobile su više fleksibilnosti pa će svi, zbog neplaćanja vraćeni objekti leasinga, od automobila do nekretnina, ubuduće u najam umjesto da gomilaju gubitke.

Dobavljači leasinga smjet će biti i fizičke osobe pa će leasing društva moći financirati nekretninske projekte ako je vlasnik zemljišta fizička osoba, kao i projekte koji su tek u fazi projektne dokumentacije.

Pročitajte još

KAKO IZBIJELITI JAJA? S octom i vodom u tri jednostavna koraka

Dulist

USKRŠNJI TRIKOVI Evo kako provjeriti jesu li jaja svježa ili pokvarena

Dulist

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist