Aktualno

2013: Prihod od turizma 7,2 milijarde eura

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), Hrvatska je u 2013. godini od turizma, odnosno putovanja ostvarila 7,2 milijardi eura prihoda, što predstavlja godišnji rast od 5 posto.

Prošle je godine udio prihoda od putovanja u BDP-u iznosio 16,5 posto, što predstavlja rast udjela za 1 posto u odnosu na godinu ranije.

– Prošlogodišnji prihodi od turizma premašili su 7 milijardi eura zbog čega sam izuzetno zadovoljan jer pokazuju jasan smjer razvoja turizma Republike Hrvatske. Rast prihoda od turizma dokaz su kako je ponuda i usluga turističkog sektora sve raznovrsnija, bogatija i kvalitetnija, što se naravno pozitivno odražava i na konkurentnost Hrvatske na svjetskoj turističkoj sceni. Ostvareni financijski rezultati u skladu su sa ambicioznim planovima i ciljevima Strategije razvoja turizma, a uz ovakav tempo rasta, uvjeren sam kako će Hrvatska do 2020. godine zaista biti pri vrhu najtraženijih turističkih destinacija u svijetu – rekao je ministar turizma Darko Lorencin te dodao kako velika očekivanja ima i od turističke 2014. godine, posebice u svjetlu svih planiranih aktivnosti i mjera koje se odnose na razdoblje pred i posezone.

Nakon rasta prihoda od turizma u prvih devet mjeseci 2013. godine, pozitivan trend nastavljen je i u četvrtom tromjesečju, u kojem je ostvareno 592,2 milijuna eura prihoda od turizma ili 6,3 posto više nego u istom razdoblju 2012. godine. Također, u četvrtom tromjesečju udio prihoda u BDP-u iznosio je 5,5 posto, što je 0,4 posto više od udjela ostvarenog u istom razdoblju 2012. godine.

Pročitajte još

IZBORI ZA ČETIRI MJESECA Škoro bi postao predsjednik ako u drugi krug ide s Milanovićem

Dulist

Pronađen talijanski državljanin Fabio Giuseppe Ghisonia

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija