Natrag
19.3.2019 03:04

facebook

twitter

google

rss

dulist

2013: Prihod od turizma 7,2 milijarde eura

1.4.2014 @ 11:46 Dulist Aktualno / Hrvatska

Podijelite:

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), Hrvatska je u 2013. godini od turizma, odnosno putovanja ostvarila 7,2 milijardi eura prihoda, što predstavlja godišnji rast od 5 posto.

Prošle je godine udio prihoda od putovanja u BDP-u iznosio 16,5 posto, što predstavlja rast udjela za 1 posto u odnosu na godinu ranije.

– Prošlogodišnji prihodi od turizma premašili su 7 milijardi eura zbog čega sam izuzetno zadovoljan jer pokazuju jasan smjer razvoja turizma Republike Hrvatske. Rast prihoda od turizma dokaz su kako je ponuda i usluga turističkog sektora sve raznovrsnija, bogatija i kvalitetnija, što se naravno pozitivno odražava i na konkurentnost Hrvatske na svjetskoj turističkoj sceni. Ostvareni financijski rezultati u skladu su sa ambicioznim planovima i ciljevima Strategije razvoja turizma, a uz ovakav tempo rasta, uvjeren sam kako će Hrvatska do 2020. godine zaista biti pri vrhu najtraženijih turističkih destinacija u svijetu – rekao je ministar turizma Darko Lorencin te dodao kako velika očekivanja ima i od turističke 2014. godine, posebice u svjetlu svih planiranih aktivnosti i mjera koje se odnose na razdoblje pred i posezone.

Nakon rasta prihoda od turizma u prvih devet mjeseci 2013. godine, pozitivan trend nastavljen je i u četvrtom tromjesečju, u kojem je ostvareno 592,2 milijuna eura prihoda od turizma ili 6,3 posto više nego u istom razdoblju 2012. godine. Također, u četvrtom tromjesečju udio prihoda u BDP-u iznosio je 5,5 posto, što je 0,4 posto više od udjela ostvarenog u istom razdoblju 2012. godine.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana