Aktualno

2013. bit će turistički vrlo izazovna

Za hrvatski turizam iduća će godina biti vrlo izazovna zbog niza pozitivnih, ali i nepovoljnih okolnosti.  

Ministar turizma Veljko Ostojić ističe kako će biti vrlo zadovoljan ako se ponove odlični ovogodišnji rezultati, a iznimno sretan ako brojke budu još bolje, donosi hrt.hr. 
 
Među pozitivnim okolnostima koje čekaju hrvatski turizam u idućoj godini, je početak primjene snižene stope PDV-a od 10 posto na gotovo sve usluge u turizmu.
 
I od očekivanog ulaska Hrvatske u EU turizam će imati koristi, jer će, smatra Ostojić, otvoriti brojna vrata i mogućnosti, posebno što se tiče financija i investiranja u turistički sektor.
 
Time će Hrvatska postati i dio velike europske obitelj te će prepoznatljivost same zemlje i turističkog proizvoda još više doći do izražaja ne samo u EU nego i cijelom svijetu, a i činjenica da će Hrvatska zbog toga biti globalno prisutna u brojnim medijima dobrodošla je u promociji.
 
Iduće se godine očekuje i usvajanje strategije razvoja hrvatskog turizma do 2020., dokumenta čija je izrada u finalnoj fazi i koji će sektoru dati smjernice daljeg, održivog razvoja, a ono čemu se ministar najviše nada u 2013. je povećanje investicija u sektoru i to dvostruko više nego što je to bilo ove godine, odnosno na bar 3 milijarde kuna.
 
Jednu od ključnih razvojnih uloga za destinacije imat će i sustav destinacijskih menadžment organizacija (DMO) i kompanija (DMC), za što je za 2013. predviđeno 800 posto više sredstava nego u 2012., a što bi, kao i povećanje potpora za manifestacije i druge aktivnosti u pred i posezoni trebalo pridonijeti smanjenju sezonalnosti hrvatskog turizma te njegovom proširenja i na kontinentalni dio zemlje.
 
Od nepovoljnih okolnosti za iduću godinu Ostojić upozorava na nastavak negativnih trendova u globalnom gospodarstvu, posebno u većini zemalja važnih za hrvatski turizam, kao i na nepovoljan kalendarski raspored blagdana iduće godine.
 
Ni izmjena viznog režima neće ići baš na ruku hrvatskom turizmu, a što može utjecati na manji turistički promet iz primjerice Rusije i Ukrajine u odnosu na nekoliko zadnjih godina kada su turisti s tih tržišta, zbog tzv. sezonskih viza, u Hrvatskoj bilježili snažniji rast noćenja.

Pročitajte još

Pašalić dobio uporabnu dozvolu za Marinu Frapu

Dulist

Orlandova godina i na dopisnici Hrvatske pošte

Dulist

Dubrovkinja proglašena najboljom menadžericom godine

Dulist