Zanimljivosti

20. godina restauratorske radionice u Dubrovniku

U srijedu i četvrtak 4. i 5. prosinca Hrvatski restauratorski zavod obilježava 20. obljetnicu osnivanja restauratorske radionice u Dubrovniku.

Restauratorska radionica osnovana je u veljači 1993. godine pri tadašnjem Zavodu za zaštitu spomenika kuture i prirode u Dubrovniku. Utemeljenje nove ustanove pratio je i odobrio tadašnji Zavod za zaštitu spomenika kulture Ministarstva prosvjete, kulture i športa u Zagrebu uz potporu Grada Dubrovnika. Uz stalnu novčanu potporu Ministarstva kulture značajne donacije osigurala je nadvojvotkinja Francesca von Habsburg a znatni financijski doprinos osigurali su i Privredna banka Zagreb, The International Trust for Croatian Monuments na čelu s gospođom Jadrankom Beresford-Peirse, pokrajinska vlada Lombardije, grad Lamezia Terme, g. Claudio Cavaliere i drugi.

U početku radionica je bila smještena u prostoru uz gornji klaustar franjevačkog samostana Male braće i njezina je osnovna djelatnost bila restauriranje slika na drvenom i platnenom nosiocu te polikromirane drvene skulpture.

Objedinjavanjem restauratorske djelatnosti u Hrvatskoj 1998. godine dubrovačka radionica postaje dijelom Hrvatskog restauratorskog zavoda kao Restauratorski odjel Dubrovnik i seli se u prostore obnovljenog ljetnikovca Stay na Batahovini. Početna djelatnost širi se i na restauriranje baštine na papiru, pergamentu i koži u novoformiranom Odsjeku za papir.
Obnovom ljetnikovca Bunić-Kaboga koja je završena 2013. dubrovački odjel obogaćen je dodatnim prostorima namjenjenim kako primarnoj restauratorskoj djelatnosti, tako i popratnim stručnim i javnim događanjima.
U prigodi dvadestetogodišnjice postojanja i djelovanja, Hrvatski restauratorski zavod 4. i 5. prosinca 2013. otvara vrata svojih restauratorskih radionica u ljetnikovcima Stay i Bunić-Kaboga građanima Dubrovnika, posjetiteljima i svima zainteresiranima kako bi predstavio svoju djelatnost na području Dubrovačko-neretvanske županije.
 
Prigodno obilježavanje 20. godišnjice osnivanja dubrovačke restauratorske radionice obuhvatit će nekoliko predavanja s pregledom djelatnosti radionice i izvedenih konzervatorsko-restauratorskih radova s dubrovačkog područja te razgledavanje restauratorskih radionica.
 

Pročitajte još

Mažoretke Župe dubrovačke upisuju nove članice

Dulist

Dubrovnik ima nove mlade kazališne kritičare!

Dulist

PETO IZDANJE MOTIONA ‘Ova radionica bit će najbolja dosad’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija