Natrag
21.2.2019 19:39

facebook

twitter

google

rss

dulist

20. godina restauratorske radionice u Dubrovniku

27.11.2013 @ 11:43 Ana Prohaska Zanimljivosti

Podijelite:

U srijedu i četvrtak 4. i 5. prosinca Hrvatski restauratorski zavod obilježava 20. obljetnicu osnivanja restauratorske radionice u Dubrovniku.

Restauratorska radionica osnovana je u veljači 1993. godine pri tadašnjem Zavodu za zaštitu spomenika kuture i prirode u Dubrovniku. Utemeljenje nove ustanove pratio je i odobrio tadašnji Zavod za zaštitu spomenika kulture Ministarstva prosvjete, kulture i športa u Zagrebu uz potporu Grada Dubrovnika. Uz stalnu novčanu potporu Ministarstva kulture značajne donacije osigurala je nadvojvotkinja Francesca von Habsburg a znatni financijski doprinos osigurali su i Privredna banka Zagreb, The International Trust for Croatian Monuments na čelu s gospođom Jadrankom Beresford-Peirse, pokrajinska vlada Lombardije, grad Lamezia Terme, g. Claudio Cavaliere i drugi.

U početku radionica je bila smještena u prostoru uz gornji klaustar franjevačkog samostana Male braće i njezina je osnovna djelatnost bila restauriranje slika na drvenom i platnenom nosiocu te polikromirane drvene skulpture.

Objedinjavanjem restauratorske djelatnosti u Hrvatskoj 1998. godine dubrovačka radionica postaje dijelom Hrvatskog restauratorskog zavoda kao Restauratorski odjel Dubrovnik i seli se u prostore obnovljenog ljetnikovca Stay na Batahovini. Početna djelatnost širi se i na restauriranje baštine na papiru, pergamentu i koži u novoformiranom Odsjeku za papir.
Obnovom ljetnikovca Bunić-Kaboga koja je završena 2013. dubrovački odjel obogaćen je dodatnim prostorima namjenjenim kako primarnoj restauratorskoj djelatnosti, tako i popratnim stručnim i javnim događanjima.
U prigodi dvadestetogodišnjice postojanja i djelovanja, Hrvatski restauratorski zavod 4. i 5. prosinca 2013. otvara vrata svojih restauratorskih radionica u ljetnikovcima Stay i Bunić-Kaboga građanima Dubrovnika, posjetiteljima i svima zainteresiranima kako bi predstavio svoju djelatnost na području Dubrovačko-neretvanske županije.
 
Prigodno obilježavanje 20. godišnjice osnivanja dubrovačke restauratorske radionice obuhvatit će nekoliko predavanja s pregledom djelatnosti radionice i izvedenih konzervatorsko-restauratorskih radova s dubrovačkog područja te razgledavanje restauratorskih radionica.
 

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana