Politika

1920 minuta “slave”

1920 minuta "slave"

Četverogodišnji mandat 153 hrvatska zastupnika je za nama. Šesti saziv Hrvatskog sabora je raspušten, pa ostaje poviriti u uvijek zanimljive statistike koje pokazuju nešto o radu naših narodnih tribuna.

A iz najjužnije hrvatske županije u protekle 4 godine u Sabornici ih je, izuzevši predsjednika Sabora Luku Bebića, te kratkog saborskog staža Branka Bačića, sjedalo četvero. Troje iz redova vladajućih – Dubravka Šuica i Frano Matušić iz HDZ-a, te haesesovac Stipe Gabrić Jambo. Njima na suprotnoj, opozicijskoj strani sjedala je esdepeovka Tatjana Šimac Bonačić, koja se među spomenutom četvoricom po raspravama najviše i iskazala, što i nije čudno jer dolazi iz oporbe.

Šimac Bonačić je tako, prema statistici Dnevnik.hr-a u protekle četiri godine u Saboru tijekom rasprava govorila čak 950 minuta. Sudjelovala je u 80 rasprava od po 10 minuta, a deset puta govorila je u ime kluba zastupnika po 15 minuta. Postavila je ukupno 7 zastupničkih pitanja – 5 na samoj sjednici, a dva u pisanom obliku. No, po broju pitanja prešišala ju je Dubravka Šuica, dok joj je Frano Matušić ravan.
 
RAZLIKA U 5 MINUTA

Po broju rasprava iza aktualne zamjenice dubrovačkog gradonačelnika dolazi Dubravka Šuica, koja je u ovom mandatu raspravljala 43 puta po 10 minuta, te u ime kluba zastupnika 3 puta po 15 minuta. Ukupno je Šuica raspravljala 475 minuta. Postavila je ukupno 9 pitanja, svih devet na sjednicama. No, Dubravka Šuica u saborskim je klupama bila i u mandatu 2000.-2003. Tada je manje raspravljala nego u netom završenom mandatu – imala je 25 rasprava te 7 u ime kluba. Ali je zaradila i jednu opomenu.

Iz najjužnije hrvatske županije u protekle 4 godine u Sabornici ih je, izuzevši predsjednika Sabora Luku Bebića, te kratkog saborskog staža Branka Bačića, sjedalo četvero. Troje iz redova vladajućih – Dubravka Šuica i Frano Matušić iz HDZ-a, te haesesovac Stipe Gabrić Jambo. Njima na suprotnoj, opozicijskoj strani sjedala je esdepeovka Tatjana Šimac Bonačić

Njen stranački kolega Frano Matušić u protekle se četiri godine, kada je u pitanju njegov saborski mandat, najčešće spominjao u konteksta rekordera po putnim troškovima, ali i ispravcima netočnih navoda. No, raspravljao je ukupno 470 minuta u četiri godine mandata – imao je 35 rasprava po 10 minuta, te 8 u ime kluba zastupnika od po 15 minuta. Na sjednicama je postavio 8 usmenih pitanja. A prema saborskoj statistici u 23 od održane 24 sjednice Matušić je čak 268 puta ispravljao netočne navode, imao je 59 replika, te 51 odgovor na repliku.
 
JAMBO RASPRAVLJAO DVA PUTA!

I on je kao i stranačka mu kolegica u Saboru proveo još jedan mandat, no onaj od 2003. do 2007. kada je imao 4 rasprave od po 5 minuta, 29 po 10 minuta, te 8 u ime kluba po 15 minuta. Tada je na sjednicama postavio 15 pitanja, a dobio je i jednu opomenu.
Na kraju ostaje spomenuti Stipu Gabrića Jamba koji ne da se nije iskazao u četverogodišnjem radu Sabora kada su u pitanju rasprave i postavljanje pitanja, nego bi ga birači s pravom mogli pitati što je zapravo gore i radio. U četiri godine Jambo je u Sabornici ukupno raspravljao 25 minuta jer je sudjelovao u jednoj pojedinačnoj raspravi te u jednoj u ime kluba zastupnika. Postavio je svega tri pitanja.

U četiri godine Jambo je u Sabornici ukupno raspravljao 25 minuta jer je sudjelovao u jednoj pojedinačnoj raspravi te u jednoj u ime kluba zastupnika. Postavio je svega tri pitanja

I da ne završimo s mršavom Jambovom statistikom, evo i podataka o ukupno radu svih zastupnika. Sabor je tijekom 6. saziva održao 24 sjednice, od čega 19 redovnih i 5 izvanrednih, u ukupnom trajanju od 332 radna dana ili više od 2100 radnih sati. Raspravljano je o gotovo 1500 točaka dnevnog reda. Doneseno je 815 zakona od kojih je 298 usklađeno sa zakonodavstvom EU. Većina zakona, 87 posto njih, donesena je po hitnom postupku, odbijena su 42 prijedloga zakona, a 21 prijedlog zakona povučen je iz procedure. Među ostalim aktima je: jedna izmjena Ustava, 2 Ustavna zakona, 4 Državna proračuna, 5 izmjena Državnog proračuna, 568 odluka, 213 izvješća, 10 planova, jedna povelja, 4 programa, 3 rezolucije, 4 deklaracije, 9 strategija, jedno vjerodostojno tumačenje i 7 zaključaka.

Zastupnici su se za riječ javili više od 30 000 puta, najviše za pojedinačnu raspravu i ispravak netočnog navoda. Na sjednici im je izrečeno više od 80 stegovnih mjera, najviše opomena i oduzimanja riječi. Vladi su postavljena 1663 zastupnička pitanja, od čega 674 tijekom aktualnog prijepodneva i 989 u pisanom obliku.

 

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist