Zanimljivosti

1,8 milijuna kuna za ruralni razvoj županije

1,8 milijuna kuna za ruralni razvoj županije

Na natječaju Ministarstva poljoprivrede Lokalna akcijska grupa za područje Neretve zauzela je visoko četvrto mjesto te joj je odobren iznos od 900 tisuća kuna za razdoblje od dvije godine.

Riječ je o 2. natječaju za Mjeru 202 IPARD programa, a rezultati su objavljeni krajem prosinca 2013. Neretva se natjecala u konkurenciji 26 LAG-ova.

Inače, na području Dubrovačko-neretvanske županije, uz vodstvo Regionalne razvojne agencije DUNEA-e, formirana su tri LAG-a: LAG 5 (Dubrovačko primorje, Pelješac, Mljet, Korčula i Lastovo), LAG Neretva (Metković, Opuzen, Ploče, Slivno, Kula Norinska, Pojezerje i Zažablje) te LAG 2 (Konavle i Župa dubrovačka).

Na pripremi ovog, kao i ostala dva LAG-a, radila je Regionalna razvojna agencija DUNEA, sukladno Pravilniku o provedbi Mjere 202 – ''Priprema i provedba lokalnih strategija ruralnog razvoja'', unutar IPARD programa. Dubrovačko-neretvanska županija financirala je izradu lokalnih razvojnih strategija za ova područja, što je preduvjet za formiranje LAG-ova.

Prije Neretve, akreditiran je i LAG 5 koji je na prvom natječaju ocijenjen kao najbolji i bio prvorangirani od ukupno 39 prijavljenih LAG-ova te mu je također odobreno 900.000 kuna za dvogodišnje razdoblje. Ovaj posao tek predstoji za najmlađu lokalnu akcijsku grupu u našoj županiji – LAG 2, osnovanu prije dva mjeseca.

Iz odobrenih sredstava, kroz IPARD program, moći će se financirati provedba lokalne razvojne strategije te usavršavanje i obrazovanje zaposlenika i volontera, kao i profesionalni rad ureda, nabavka uredske i računalne opreme, organizacija promotivnih događanja. Otvorena je također i mogućnost financiranja  izrade studija i stručnih podloga potrebnih za prijavu zajedničkih projekata gradova i općina na sve dostupne EU i nacionalne izvore financiranja.

Podsjetimo, Lokalna akcijska grupa (LAG) je partnerstvo lokalne samouprave, predstavnika javnog, privatnog/poslovnog i civilnog sektora za korištenje sredstava iz programa ruralnog razvoja EU i drugih programa. LAG služi za poticanje sudjelovanja lokalnog stanovništva u pokretanju inicijativa i projekata lokalnog ruralnog razvoja te donošenju razvojnih odluka.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN Prije 150 godina rođena Ivana Brlić Mažuranić

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist