Koronavirus u Hrvatskoj

14 novooboljelih od koronavirusa, u Hrvatskoj ukupno 495 zaraženih

U četvrtak u 16 sati Nacionalni stožer civilne zaštite obratio se javnosti na temu širenja epidemije koronavirusa u Hrvatskoj.

– U odnosu na jutros u 9 sati u RH imamo još 14 bolesnika pozitivnih na COVID-19 što je ukupno 495. Još je rano govoriti o trendovima, no ipak smatramo da poduzete mjere davaju rezultate – poručio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Izvjestio je kako je zabilježen i drugi smrtni slučaj koronavirusa u Hrvatskoj. Riječ je o 74-godišnjem Zagrepčaninu koji je prethodno bolovao od karcinoma, a preminuo je u Klinici za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’.

– Trenutno imamo još osam bolesnika na respiratoru. Za jednog još čekamo dokaz, dakle to su oni koji su kritično. Ostalih 70 zaraženih je stabilno i nadam se da neće trebati neku intezivnu potporu – rekla je ravnateljica Klinike Alemka Markotić.

Markotić je izvjestila i o stanju regionalnih centara te rekla da se razmišlja o uključivanju ljudi i kapaciteta koji nisu dorektno vezani za funkcioniranje zdravstva, ali imaju raspoloživa sredstva poput srednjih škola i fakulteta.

Ravnatelj HZZJZ Krunoslav Capak pročitao je broj zaraženih po županijama i odogovrio na pitanje hoće li u Biogradu biti postavljena karantena jer su tamo radila dva inficirana liječnika.

– Za to sad nema potrebe. Bolnica će biti ispražnjena. Konakata liječnika u Biogradu je samo 12 pa to ne bi imalo smisla – zaključio je Capak.

Davor Božinović rekao je nešto više o odluci koja se odnosi na vozače teretnih vozila u međunarodnom transportu prema kojoj oni više ne moraju u karantenu.

– Odlučili smo liberalizirati taj postupak i oni nakon istovara i utovara robe mogu boraviti u kućnoj samoizolaciji. Ukoliko postoje oni koji nisu u mogućnosti otići u kućnu samoizolaciju i dalje mogu koristiti objekte namijenjene za karanteniranje. Ostali koji ostaju samo 24 sata dužni su se zadržati u kabini vozila do odlaska – poručio je Božinović.

Na sličan način će se razmišljati i o liberalizaciji pojedinih grana gospodarstva kao npr. otvaranja specijaliziranih trgovina.

Također, ministar Davor Božinović dodao je kako policija dobiva dosta primjedbi kako se dio trgovaca ne pridržava mjera i uputa o ograničenju broja kupaca. Stoga je apelirao na sve poslodavce, odnosno trgovce da ne pozivaju ljude u trgovine da se ugriju, nego neka se svi pripreme na čekanje vanka i da se toplije obuku.

– Pozivam građane da ne idu u nabavku cijele obitelji, neka ide jedan član koji može kupiti što je najpotrebnije, pogotovo da ne idu u kupovinu s djecom. Pozivam sve koji to mogu neka organiziraju prodaju online i lokalni zajednice pronađu način kako pomoći starijima koji nemaju nikoga za odlazak u kupovinu – rekao je Božinović dodavši kako postoji cijela mreža volontera Crvenog križa koji se brine za starije i nemoćne.

– Ne želimo ići prema strožim mjerama, pokušavamo pronaći održivi balans i mislim da je to najbolji put za nošenje s ovom situacijom. Tko sebe štiti, najbolje štiti. To moramo prihvatiti svi – zaključio je.

Pročitajte još

‘KAO POŽAR’ Alemka Markotić o proboju koronavisusa u staračke domove

Dulist

IZRADA VIZIRA Pandemija dokazala da smo najsolidarniji kad je najteže

Dulist.hr

Nacionalni stožer donio odluku, otvaraju se tržnice

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija