Koronavirus u Hrvatskoj

14 novooboljelih od koronavirusa, u Hrvatskoj ukupno 495 zaraženih

14 novooboljelih od koronavirusa, u Hrvatskoj ukupno 495 zaraženih

U četvrtak u 16 sati Nacionalni stožer civilne zaštite obratio se javnosti na temu širenja epidemije koronavirusa u Hrvatskoj.

– U odnosu na jutros u 9 sati u RH imamo još 14 bolesnika pozitivnih na COVID-19 što je ukupno 495. Još je rano govoriti o trendovima, no ipak smatramo da poduzete mjere davaju rezultate – poručio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Izvjestio je kako je zabilježen i drugi smrtni slučaj koronavirusa u Hrvatskoj. Riječ je o 74-godišnjem Zagrepčaninu koji je prethodno bolovao od karcinoma, a preminuo je u Klinici za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’.

– Trenutno imamo još osam bolesnika na respiratoru. Za jednog još čekamo dokaz, dakle to su oni koji su kritično. Ostalih 70 zaraženih je stabilno i nadam se da neće trebati neku intezivnu potporu – rekla je ravnateljica Klinike Alemka Markotić.

Markotić je izvjestila i o stanju regionalnih centara te rekla da se razmišlja o uključivanju ljudi i kapaciteta koji nisu dorektno vezani za funkcioniranje zdravstva, ali imaju raspoloživa sredstva poput srednjih škola i fakulteta.

Ravnatelj HZZJZ Krunoslav Capak pročitao je broj zaraženih po županijama i odogovrio na pitanje hoće li u Biogradu biti postavljena karantena jer su tamo radila dva inficirana liječnika.

– Za to sad nema potrebe. Bolnica će biti ispražnjena. Konakata liječnika u Biogradu je samo 12 pa to ne bi imalo smisla – zaključio je Capak.

Davor Božinović rekao je nešto više o odluci koja se odnosi na vozače teretnih vozila u međunarodnom transportu prema kojoj oni više ne moraju u karantenu.

– Odlučili smo liberalizirati taj postupak i oni nakon istovara i utovara robe mogu boraviti u kućnoj samoizolaciji. Ukoliko postoje oni koji nisu u mogućnosti otići u kućnu samoizolaciju i dalje mogu koristiti objekte namijenjene za karanteniranje. Ostali koji ostaju samo 24 sata dužni su se zadržati u kabini vozila do odlaska – poručio je Božinović.

Na sličan način će se razmišljati i o liberalizaciji pojedinih grana gospodarstva kao npr. otvaranja specijaliziranih trgovina.

Također, ministar Davor Božinović dodao je kako policija dobiva dosta primjedbi kako se dio trgovaca ne pridržava mjera i uputa o ograničenju broja kupaca. Stoga je apelirao na sve poslodavce, odnosno trgovce da ne pozivaju ljude u trgovine da se ugriju, nego neka se svi pripreme na čekanje vanka i da se toplije obuku.

– Pozivam građane da ne idu u nabavku cijele obitelji, neka ide jedan član koji može kupiti što je najpotrebnije, pogotovo da ne idu u kupovinu s djecom. Pozivam sve koji to mogu neka organiziraju prodaju online i lokalni zajednice pronađu način kako pomoći starijima koji nemaju nikoga za odlazak u kupovinu – rekao je Božinović dodavši kako postoji cijela mreža volontera Crvenog križa koji se brine za starije i nemoćne.

– Ne želimo ići prema strožim mjerama, pokušavamo pronaći održivi balans i mislim da je to najbolji put za nošenje s ovom situacijom. Tko sebe štiti, najbolje štiti. To moramo prihvatiti svi – zaključio je.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist