Zanimljivosti

116-000 Zapamtite ovaj važni broj!

116-000 Zapamtite ovaj važni broj!

Jedinstveni broj za nestalu djecu, 116-000, od danas je u funkciji u Hrvatskoj. Riječ je o besplatnom broju kojeg bi svaki roditelj trebao znati, istaknuto je na konferenciji u povodu Međunarodnog dana nestale djece.

Svake godine u svijetu nestane 8 milijuna djece, što je gotovo 22 tisuće djece dnevno. Većina djece bude pronađena u roku od tjedan dana, no velik broj njih, nikad se ne vrati kući, otkrila je crnu statistiku pravobraniteljica za djecu, Mila Jelavić.
No, također je poručila kako Hrvatska srećom, nije dio te statistike, iako je ove godine u hrvatskoj nestalo njih 348.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić posebno je naglasio da se za prijavu nestanka osobe ne treba čekati 24 sati, upravo suprotno, nestanak osobe treba prijaviti što prije, a iskustva policije pokazuju da se u tom slučaju djeca vrate ili ih policija brzo pronađe, donosi index.hr.

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić zalaže se i za osnivanje Nacionalnog centra za nestalu djecu, koji bi rukovodio svim aktivnostima u pronalaženju nestale djece, kao i za donošenje protokola o postupanju, kojim bi se predvidjele aktivnosti policije i drugih tijela u slučajevima nestanka djece.
 

Pročitajte još

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

NA DANAŠNJI DAN Prije 150 godina rođena Ivana Brlić Mažuranić

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist