Natrag
10.12.2018 10:47

facebook

twitter

google

rss

dulist

116 godina hotela Imperial

30.1.2013 @ 11:25 Dulist Aktualno
4;4

Podijelite:

Grand hotel Imperial otvoren je 29. siječnja 1897. g. u Dubrovniku kao prvi moderni smještajni objekt s kojim je uz tradicionalno pomorstvo počela dobivati iznimnu važnost i turistička gospodarska djelatnost.

Stogodišnji “Imperial “ Dubrovčani nazivaju i “hotel koji mnogo pamti”, a takav naziv mu uistinu pristaje jer je bio svjedok i neposredni sudionik mnogih zanimljivih dubrovačkih zbivanja.

Inicijativa za gradnju modernog hotela u Dubrovniku potekla je od barona Viktora Kalchberga, predsjednika “Austrijskog Lloyda”, tršćanske parobrodarske kompanije. Kalchberg je uočio ono na što su upućivali tadašnji dubrovački mediji – da se premalo putnika odlučuje na skupo putovanje do dalekog Dubrovnika i u gradu se vrlo kratko zadržavaju zbog nedostatka kvalitetnog hotelskog smještaja. Naime, tad je Dubrovnik imao samo četiri hotela vrlo skromnoga smještajnog kapaciteta. Početkom studenog 1893. Kalchberg je uputio pismo načelniku dubrovačke Općine barunu Franu Gondoli Ghetaldiju, iskazujući zainteresiranost svoje tvrtke da se u Dubrovniku podigne hotel kako bi stranci češće posjećivali grad i zadržavali se u ovom blagom podneblju radi zdravlja. Zamisao je naišla na podršku lokalne vlasti i javnosti pa je, poslije ispunjavanja svih formalnosti po projektu bečkog arhitekta Ludwiga Tischlera, hotel  2. lipnja 1895. počelo graditi “Zagrebačko građevinsko poduzetništvo Pilar, Mally i Bauda“.

Svečanost otvorenja “Imperiala” 29. siječnja 1897. bila je spektakularna. To je bio prvi hotel u Dubrovniku koji je imao vlastitu električnu rasvjetu, centralno parno grijanje, tekuću hladnu i toplu vodu, sobe opremljene kupaonicama, prvo električno dizalo, sobnu signalizaciju, salone za čitanje i igranje, posebnu dvoranu za sastajanja gospođa, prostrani restoran, kavanu, vidikovac na ravnom krovu, a goste je po prvi put posluživalo profesionalno osoblje. Tad je “Imperial” imao samo dva kata, a njegov se smještajni kapacitet sastojao od 70 soba opremljenih stilskim namještajem.

Među prvom gostima “Imperiala” bili su John von Rainger dvorski savjetnik iz Beča, grof Waldstien komornik iz Trebitscha, grof Carl Tes državni tajnik iz Beča, grof Louis Kulmer predsjednik iz Zagreba, grof Emil Kulur posjednik iz Bračka kod Zaboka, barunica Melanis Kleinbayern iz Grauza, te generali, odvjetnici, trgovci, tvorničari iz Londona, Praga, Graza, Trsta, Venecije i drugih gradova. Povodom otvorenja u hotelu je priređen svečani banket za uzvanike na kojemu su uz ugledne inozemne goste bili i domaći uglednici. U novinama je zabilježeno kako je običnim dubrovačkim građanima omogućeno da u donjem restoranu “kušaju hranu i pivo“.

Zanimljivo je spomenuti da je u to doba u Dubrovniku bio razvijeniji zimski turizam od ljetnoga. Na kojoj je razini bila usluga u “Imperialu“ može se zaključiti po tome što je hotel imao i vlastiti mali parobrod po imenu “Ida“ kojim su se za hotelske goste organizirali izleti na otoke Lokrum i Daksu, u kopnene lučice Zaton i Trsteno, i do priobalnih naselja na području Župe i Rijeke dubrovačke. Ako je na “Idi” bilo slobodnih mjesta, hotelskim izletnicima su se mogli pridružiti građani Dubrovnika. Hotelska ponuda je 1908. obogaćena vlastitim kočijama za prijevoz gostiju na izlete u okolicu Dubrovnika, a 1923. nabavom četiriju automobila marke “Mercedes”, vozači obučeni u livreje prevozili su goste na izlete čak do Cetinja.

Tijekom prvih stotinu godina u hotelu je boravilo mnoštvo turista iz raznih dijelova svijeta. Njegovi gosti su govorili da je to hotel koji ima dušu. U bogatoj Imperialovoj kronici ostalo je zapisano da su u kolovozu 1936. godine u hotelskom vrtu plesali britanski kralj Edward VIII i Amerikanka Wallis Simpson, zbog koje se nedugo zatim vladar velikog svjetskog imperija odrekao prijestolja. I mnoge druge slave osobe iz raznih krajeve svijeta odsjele su  u “Imperialu“  kao turisti ili su tamo boravili kao sudionici kongresa i raznih zabava. S vremenom je postao gradski hotel u kojem su  se održavala sva važnija društvena zbivanja. Naraštajima Dubrovčana ostao je u sjećanju kao mjesto nezaboravnih uspomena.

Smještajni kapaciteti Imperiala povećani su 1905. godine nadogradnjom trećeg kata, zatim mu je 1913. dograđen aneks, a 1987. je ponovno povišen, tako da je broj soba povećan s početnih 70 na 120. Nažalost, tijekom srpsko – crnogorske agresije i topničke paljbe na Dubrovnik  1991. i 1992. godine hotel je više puta bio meta, iako se u njemu sklonilo nekoliko stotina prognanika iz okolnih okupiranih mjesta. Zbog izravnih pogodaka i eksplozija minobacačkih projektila 11. i 12. studenog 1991. nastali su veliki požari na tri hotelska kata. Najteži napad je uslijedio 29. lipnja 1992. kada je od sedam izravnih pogodaka raketnih projektila u hotelu poginulo  troje, a ranjeno 13 prognanika.

U procesu privatizacije državne imovine većinski vlasnik hotelskog društva „Grand hotel Imperial“ postala je dubrovačka brodarska kompanija „Atlanska plovidba“. Pripremajući se za temeljitu rekonstrukciju, dogradnju i nadogradnju, Imperiala Atlanska plovidba je vođenje hotelskog menadžmenta odlučila povjeriti prestižnom hotelskom lancu “Hilton”. Za izvođača građevinskih radova izabrana je poznata tvrtka “Strabag”. Atlanska plovidba je i dalje ostala većinski vlasnik s 67,76 postotnim udjelom , dok je “Hilton International“ raspolagao sa 17, 90 posto, i “Strabag” s  13,84 posto, u rukama malih dioničara ostalo je samo 0,5 posto dionica. Glavni projektant bio je Stijepo Butijer.
Hotel Imperial obnovljen je i rekonstruiran ulaganjem od oko 27 milijuna eura. Premda je dobio novo službeno ime “Hilton Imperial Dubrovnik”, na njegovu pročelju je ostavljen stari naziv “Grand Hotel Imperial”. Službeno otvaranje uslijedilo je 1. srpnja 2005. glamuroznom svečanošću, najprije u prepunom Kazalištu Marina Držića i zatim u samom hotelu.

Izvor: Hotel Hilton Imperial i Dijelovi monografije ‘Dubrovački kurioziteti iz dva minula tisućljeća’; Suad Ahmetović; 2006. 

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana