Grad

100 TISUĆA KUNA ZA SIGNALIZACIJU Poštujte naše znakove, skupo smo ih platili!

Podna signalizacija 100 tisuća kuna

Grad je s novim pločnicima na frekventnim gradskim ulicama još u prošloj godini dobio signalizaciju u nogostupima, no dio ih i nije u reprezentativnom stanju. Ili su oštećeni, ili ne ispunjavaju svoju svrhu – informiranje posjetitelja o udaljenosti od povijesne jezgre – jer po noći ne svijetle. Iako su postavljeni u blizini rasvjetnih tijela kako bi u svakom trenutku imali – struju. Postavljeno ih je ukupno 28 za cifru od skoro 100 tisuća kuna!

Iz gradske uprave se pak hvale smjerokazima ističući kako je to inovativni projekt Grada Dubrovnika i Turističke zajednice Grada Dubrovnika.
Signalizacija je, naime, postavljena u nogostupe na frekventnim gradskim ulicama kako bi posjetitelje informirala kolika je udaljenost do povijesne jezgre i za koliko minuta tu udaljenost mogu propješačiti.
– Osim informativne svrhe, cilj uvođenja ove vrste signalizacije je potaknuti goste, ali i građane, na pješačenje jer se radi o kratkim relacijama. Na taj način, osim što se smanjuju prometne gužve, turisti istražuju gradske ulice i lokalne trgovine i objekte izvan gradske jezgre – istaknuli su iz Gradske uprave.

Cilj je i dalje unapređivati projekt
Njih 20 lani je postavljeno u Ulici Iva Vojnovića, Zagrebačkoj ulici i u Ulici Ante Starčevića.
No, nije baš da je riječ o tzv. shopping ulicama u kojima bi posjetitelji zaista mogli uživati šetajući do Grada. Tu i tamo se na Vojnoviću, primjerice, može poviriti u kakav izlog, ili sjesti u kakav lokal, ali mala je to ponuda u odnosu na primjerice splitsku Marmontovu ili zagrebačku Ilicu pa ne znamo na što to Gradska uprava misli kad govori da na ovaj način turisti istražuju lokalne trgovine i objekte. Jedino ako tu i tamo skrenu s puta.

Još dvije ulice obuhvaćene su projektom u ovoj godini. Po četiri smjerokaza postavljena su u Ulici žrtava Dakse i Vladimira Nazora gdje također nema puno toga za razgledati.
Za ovu gradsku atrakciju ‘iskeširano’ je oko 93 tisuće kuna. Odnosno u prošloj godini 20 komada plaćeno je iz proračuna Turističke zajednice grada Dubrovnika 67 tisuća kuna, dok je u 2014. u proračunu TZ-a predviđeno 26 tisuća kuna.
– Cilj je i dalje unapređivati projekt i s vremenom stvoriti mrežu podne signalizacije u Gradu Dubrovniku – smatraju u Gradu Dubrovniku.

Ističu i kako su smjerokazi postavljeni pored stupova javne rasvjete na koji su priključeni kako bi noću imali napajanje električnom energijom, a koriste napajanje od 12 volti te imaju zaštitu u slučaju loma kako ne bi došlo do strujnog udara.
– Tehnički su prilagođeni da izdrže određeni pritisak i vremenske uvjete, no nisu neuništivi. Materijal od kojeg su rađeni je pleksiglas i aluminijski lim otporan na hrđanje. Oštećen je jedan u Ulici kralja Tomislava, vjerojatno zbog vandalizma, te je ubrzo zamijenjen bez naknade – istaknuli su iz Grada Dubrovnika na naš upit o tome koliko je šteta nastala njihovim oštećivanjem.

No, mi smo naišli na još polomljenih smjerokaza, a i čitatelji nam javljaju kako dobar dio njih ne svijetli po noći pa time gube svoju svrhu.

Pročitajte još

RADOVI DO KRAJA TRAVNJA Dio rasvjete uz rivu u Zatonu van funkcije

Dulist

ZAPOČELA REKONSTRUKCIJA U Orašcu će zasjati 10 ‘stupova’ s LED svjetiljkama

Dulist

Grad Dubrovnik objavio javne pozive za sufinanciranje sportskih priredbi

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija