Zanimljivosti

100 balona traži pažnju

Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježen je 31. ožujka na Šetalištu Kralja Zvonimira u Lapadu u organizaciji udruge Zajedno do zdravlja, sa svojom Sekcijom za autistični spektar i komunikacijske teškoće.

Postavljanjem info štanda na kojemu su se mogli dobiti letci i informacije o autizmu, mališanima su se dijelili bomboni i baloni, igrale sportske igre,  a mogla se ostaviti i donacija. Tijekom događanja odvijao se i bogat program, živom zabavom Kluba Vrtuljak i veselog i rasplesanog Flokija, uz plesne točke Plesnog studija „Labirius“, gimnastičkog kluba „Dubrovnik“ i Mokošičkih mažoretki, popraćeno glazbenom podlogom Alena Bajda. Vrhunac ovog obilježavanja dogodio se točno u podne puštanjem 100 balona u zrak u znak podrške osobama s autizmom, što su potpomogli Nina Skurić, pročelnica Upravnog odjela za obitelj, međugeneracijsku solidarnost i branitelje Dubrovačko – neretvanske županije i Miho Katičić, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport i socijalnu skrb Grada Dubrovnika. Najavljeni dolazak  zamjenice gradonačelnika Tatjane Šimac Bonačić, ujedno i ambasadorice autizma, nažalost je otkazan zbog neodgodivih privatnih obveza.
 
Ovim događanjem u cijelom svijetu nastoji se skrenuti pažnja javnosti na probleme osoba s autizmom. Konkretno u Hrvatskoj već godinama ovaj problem stagnira, rana dijagnostika je slaba, sustavna podrška dijagnosticiranoj djeci nedovoljna, predškolski i školski odgoj i obrazovanje djelomično, a zbrinjavanje odraslih osoba s autizmom isključivo kroz Centre za autizam u Splitu i Zagrebu. Zbog ovakvog stanja, moto ovogodišnje akcije u Hrvatskoj glasi „Autizam govori srcem – predugo čekamo“.
Osim toga još uvijek veliki problem predstavlja negiranje i neprihvaćanje egzistiranja poremećaja kao takvog od same obitelji oboljelog djeteta, te kasno uključivanje u bilo kakav stručan rad, a s tim i otežano samo evidentiranje osoba s poremećajima iz autističnog spektra. Stoga se upravo ovakvim akcijama, informiranjem i educiranjem moraju srušiti barijere i predrasude, djeci pružiti što kvalitetniju stručnu podršku od najranijih dana i u konačnosti polučiti funkcionalnu osobu, koja neće živjeti na teret zajednici, nego u svojoj vlastitoj obitelji. Napredak koji se postiže većinom je zasluga velikog truda i rada same obitelji, te izdvajanje značajnih financijskih sredstava za stručan rad koji nije pokriven zdravstvenim osiguranjem. Svojim radom kroz udruge, roditelji kroz raznorazne projekte nastoje osigurati veću podršku svojoj djeci, a primjere dobre prakse integrirati u sustav.
 
– Zahvaljujemo se svim sugrađanima koji su došli i podržali nas, koji su nam pomogli donacijama i organizaciji ovog događanja, Klubu Vrtuljak na suradnji, a posebno hvala malim Mokošičanima na nastupu, Alenu Bajdu na tehničkoj podršci, hotelu Kompas na ustupljenim stolovima, te pizzeriji Castro i trgovini Čokolati – poručuju iz udruge „Zajedno do zdravlja“ .
 

Pročitajte još

POSVETIO SE VRTU I RUŽIČNJAKU Don Robert Ćibarić sport zamijenio poljoprivredom

Dulist

Putin od Hrvatske traži povrat vrijednih slika, evo što su mu poručili iz Ministarstva kulture

Dulist

Obožavatelji ‘Igre prijestolja’ bijesni, peticijom traže ponovno snimanje zadnjih epizoda

Dulist