Zanimljivosti

100 balona traži pažnju

100 balona traži pažnju

Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježen je 31. ožujka na Šetalištu Kralja Zvonimira u Lapadu u organizaciji udruge Zajedno do zdravlja, sa svojom Sekcijom za autistični spektar i komunikacijske teškoće.

Postavljanjem info štanda na kojemu su se mogli dobiti letci i informacije o autizmu, mališanima su se dijelili bomboni i baloni, igrale sportske igre,  a mogla se ostaviti i donacija. Tijekom događanja odvijao se i bogat program, živom zabavom Kluba Vrtuljak i veselog i rasplesanog Flokija, uz plesne točke Plesnog studija „Labirius“, gimnastičkog kluba „Dubrovnik“ i Mokošičkih mažoretki, popraćeno glazbenom podlogom Alena Bajda. Vrhunac ovog obilježavanja dogodio se točno u podne puštanjem 100 balona u zrak u znak podrške osobama s autizmom, što su potpomogli Nina Skurić, pročelnica Upravnog odjela za obitelj, međugeneracijsku solidarnost i branitelje Dubrovačko – neretvanske županije i Miho Katičić, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport i socijalnu skrb Grada Dubrovnika. Najavljeni dolazak  zamjenice gradonačelnika Tatjane Šimac Bonačić, ujedno i ambasadorice autizma, nažalost je otkazan zbog neodgodivih privatnih obveza.
 
Ovim događanjem u cijelom svijetu nastoji se skrenuti pažnja javnosti na probleme osoba s autizmom. Konkretno u Hrvatskoj već godinama ovaj problem stagnira, rana dijagnostika je slaba, sustavna podrška dijagnosticiranoj djeci nedovoljna, predškolski i školski odgoj i obrazovanje djelomično, a zbrinjavanje odraslih osoba s autizmom isključivo kroz Centre za autizam u Splitu i Zagrebu. Zbog ovakvog stanja, moto ovogodišnje akcije u Hrvatskoj glasi „Autizam govori srcem – predugo čekamo“.
Osim toga još uvijek veliki problem predstavlja negiranje i neprihvaćanje egzistiranja poremećaja kao takvog od same obitelji oboljelog djeteta, te kasno uključivanje u bilo kakav stručan rad, a s tim i otežano samo evidentiranje osoba s poremećajima iz autističnog spektra. Stoga se upravo ovakvim akcijama, informiranjem i educiranjem moraju srušiti barijere i predrasude, djeci pružiti što kvalitetniju stručnu podršku od najranijih dana i u konačnosti polučiti funkcionalnu osobu, koja neće živjeti na teret zajednici, nego u svojoj vlastitoj obitelji. Napredak koji se postiže većinom je zasluga velikog truda i rada same obitelji, te izdvajanje značajnih financijskih sredstava za stručan rad koji nije pokriven zdravstvenim osiguranjem. Svojim radom kroz udruge, roditelji kroz raznorazne projekte nastoje osigurati veću podršku svojoj djeci, a primjere dobre prakse integrirati u sustav.
 
– Zahvaljujemo se svim sugrađanima koji su došli i podržali nas, koji su nam pomogli donacijama i organizaciji ovog događanja, Klubu Vrtuljak na suradnji, a posebno hvala malim Mokošičanima na nastupu, Alenu Bajdu na tehničkoj podršci, hotelu Kompas na ustupljenim stolovima, te pizzeriji Castro i trgovini Čokolati – poručuju iz udruge „Zajedno do zdravlja“ .
 

Pročitajte još

KAKO IZBIJELITI JAJA? S octom i vodom u tri jednostavna koraka

Dulist

USKRŠNJI TRIKOVI Evo kako provjeriti jesu li jaja svježa ili pokvarena

Dulist

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist