Kultura

10. DANI KRŠĆANSKE KULTURE ‘I ovo je korak ka izgrađivanju jedinstva Crkve’

10. DANI KRŠĆANSKE KULTURE 'I ovo je korak ka izgrađivanju jedinstva Crkve'

Jubilarni 10. Dani kršćanske kulture u Dubrovniku održavaju se od 20. do 30. ožujka, a tim povodom danas je predstavljen i ovogodišnji program.

Kako je istaknuo koordinator dubrovačkih Dana kršćanske kulture Marinko Marić, koji je prozvan i dobrim duhom ove manifestacije, u deset godina manifestacije organizirano je čak 99 različitih programa. Jubilarni, 10. Dani kršćanske kulture proteći će u znaku 300. obljetnice izgradnje Crkve svetog Vlaha, a toj su tematici posvećena dva programa – likovna izložba 30-ak dubrovačkih umjetnika te tribina o povijesti Parčeve crkve.

Marić je također istaknuo kako je iz godine u godinu program bio sve bolji i bogatiji, a značajno je i što je sam Grad Dubrovnik prepoznao važnost ove manifestacije te je prihvatio kao svoju. Stoga su u nju uključene i brojne gradske kulturne ustanove.

– Ovaj program ne radimo zbog sebe nego zbog naših sugrađana – zaključio je Marić.
Dani kršćanske kulture zapravo su započeli u Splitu još 2004. godine u organizaciji nakladne kuće Verbum, čiji je direktor Miro Radalj.

– Već prve godine manifestacija je naišla na veliki odjek u javnosti i kod publike, u svakom slučaju puno veći od očekivanog. Zahvaljujući tome mnoge biskupije i nadbiskupije su se željele priključiti kako bi manifestacija izišla iz okvira Splita. Prvi se javio mons. Želimir Puljić, kojemu je jako bilo stalo da se manifestacija već sljedeće godine održava u Dubrovniku i to smo rado prihvatili – rekao je Radalj.

– Danas sam ovdje da bih još jednom dao podršku Danima kršćanske kulture, da bih potaknuo sve vjernike i sugrađane na sudjelovanje u programu te da se zahvalim nadbiskupu Želimiru Puljiću što je već u početku osjetio vrijednost i važnost ove manifestacije te ih iz Splita prenio u Dubrovnik – istaknuo je biskup Uzinić.

– Naš specifikum je i otvorenost našoj kršćanskoj braći u Dubrovniku. Mi nastojimo proširiti pojam kršćanstva, da ga ne zaustavimo samo na Katoličkoj crkvi, nego ga i proširimo na Pravoslavnu crkvu, i svake godine to i činimo. To je jedan od načina na koji nastavljamo onaj naš molitveni ekumenski dijalog. Naime, kroz uključivanje Srpske pravoslavne crkve u Dane kršćanske kulture i na toj kulturnoj razini pokušavamo raditi određene korake na međusobnom povezivanju i izgrađivanju jedinstva Crkve do kojeg nam svima, ako smo pravi vjernici i Isusovi učenici, itekako treba biti stalo – zaključio je biskup Uzinić.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist