Vaše vijesti

ŽUPSKI HDZ-OVCI NA BLEIBURGU Vratili smo se puni dojmova, emocija i ponosa

ŽUPSKI HDZ-OVCI NA BLEIBURGU Vratili smo se puni dojmova, emocija i ponosa

U organizaciji Hrvatske demokratske zajednice Župe dubrovačke članovi HDZ-a hodočastili su u Bleiburg na komemoraciju povodom 70. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnog puta.

Krenuli su autobusom u petak 15. svibnja, te posjetili Veliko Trgovišće, rodno mjesto dr. Franje Tuđmana. Obišli su rodnu kuću i spomen školu dr. Franje Tuđmana, gdje im je gosp. Antun Prekrat, koji se 15 godina brine o Tuđmanovoj spomen kući i školi, ispričao o životnom putu dr. Franja Tuđmana. U mjesnoj crkvi Majke Božje od Sedam Žalosti, dočekao ih je mjesni svećenik don. Ivan Dužaić i upoznao sa župom i vjernicima Velikog Trgovišća.

Posebno se osvrnuo na ubojstvo dr. mons. Josipa Marija Carevića, koji je bio biskup Dubrovačke biskupije prije Drugog svjetskog rata. Za vrijeme svog mandata u Dubrovniku, 1935. godine dao je podići poznati dubrovački simbol, Križ na Srđu. Umirovljen je u Hrvatskom zagorju, gdje je nakon Drugog svjetskog rata okrutno mučen i ubijen u Velikom Trgovišću od strane partizanskih vlasti, te mu se do danas ne zna za grob.

U subotu 16. svibnja, pridružili su se mnogobrojnim hodočasnicima koji su krenuli na Bleiburg. Posjetili su mjesnu crkvu Sv. Andrije i groblje, pomolili se i poklonili kod hrvatskog groba svim žrtvama koje su zvjerski ubijene i tu sahranjene. Zajednička Procesija je dalje vodila na Bleiburško polje gdje je Lijepom našom započela komemoracija i sjećanje na pokolj i kolonu smrti. Zajedništvo Hrvatskog naroda kroz molitvu nekoliko desetaka tisuća hodočasnika svakoga je činio ponosnim i pružao mu izuzetan doživljaj. Posebno se dojmila nadahnuta propovijed kardinala Bozanića koji je, između ostalog, poručio kako samo istina može osloboditi zločin koji je zadesio hrvatski narod u koloni smrti. Nakon komemoracije i Sv. mise hodočasnicima se pridružio don. Miljenko Babaić koji je pričao o stradanju hrvatskog naroda na Bleiburgu i Križnom putu.

Na povratku s hodočašća 17. svibnja, posjetili su Svetište Majke Božje Bistričke. Sudjelovali su u Svetoj misi, gdje ih je mjesni župnik posebno pozdravio kao hodočasnike iz Župe dubrovačke koji su bili na Bleiburgu. U večernjim satima sretno su stigli u svoju Župu dubrovačka puni dojmova, emocija i ponosa što su bili sudionici komemoracije u Bleiburgu povodom 70. obljetnice Bleiburške tragedije.

Pročitajte još

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist