PolitikaŽupanija

ŽUPANOVO IZVJEŠĆE “Centar za otpad se odužio, ali ostvarit ćemo ga”

ŽUPANOVO IZVJEŠĆE "Centar za otpad se odužio, ali ostvarit ćemo ga"

Župan Nikola Dobroslavić u svom je izvješću za drugo polugodište 2013. godine istaknuo je kako je njegov rad, kao i njegovih zamjenika usklađen s planom rada.

– Usprotivili smo se planskim područjima jer želimo samostalnu regiju u budućem ustroju, a o tome smo donijeli i deklaraciju. Borili smo se i za Pelješki most, kao najvažniji projekt u županiji pa nam je veliko zadovoljstvo što je rezultat predstudije sukladan našim tvrdnjama. Poticali smo ulaganja jer smatramo da imamo najbolju ulagačku kliku s 40-ak velikih projekata. Koristili smo razvojnu agenciju DUNEA-u za 70 milijuna kuna u 40 projekta, a na natječaj smo prijavili više od 400 milijuna kuna. Vjerujemo da ćemo postići sve tražene uvjete i dovesti nova ulaganja. Nastavljamo s provedbom energetske učinkovitosti, završili smo ‘vinsko carstvo’ na Pelješcu, a slijedi projekt tematske turističke staze na Neretvi. Imamo 18 tisuća predmeta koje treba ozakoniti i na dobrom smo putu, još uvijek se ekipiramo, ali smo među dvije najuspješnije županije u Hrvatskoj. Tu je i projekt županijskog centra za gospodarenje otpadom kojeg namjeravamo nastaviti – kazao je, između ostalog, župan Dobroslavić, dodavši kako su sve tvrtke i društva u vlasništvu Županije radile odgovorno, a suradnja s udrugama i organizacija bila primjerena.
– Na žalost, OB Dubrovnik nam je oteta, a sad ima još veće, nove gubitke. Ne mora nužno biti krivo Sanacijsko vijeće, ali nema dvojbe da se koncept nije pokazao dobrim. Očekujemo da će nam bolnica biti vraćena bez dugova, kako je to u Vladi najavljivano – istaknuo je župan, dodavši kako bi suradnja s ministarstvima trebala biti bolja.

Ivan Jelčić (DDS) kazao je kako je Odbor za razvoj regionalne samouprave jednoglasno podržao izvješće, a za riječ se u ime kluba HDZ-a javio Frano Matušić.
– Izražavam optimizam da se uskoro počne graditi Centar za gospodarenje otpadom, pa prije svega treba raditi o informiranju javnosti, jer riječ je o projektu koji može donijeti samo dobro. Neće se stvoriti nova Grabovica u Primorju – kazao je Matušić.

Ivo Karamatić ispred Kluba vijećnika SDP-a kazao je kako mu se izvješće čini kao izvješće Županijske skupštine i tvrtki u županijskom vlasništvu.

– Zaboravili ste kako su HDZ-ovi ministri i premijeri dolazili vama u Primorje, a nisu navraćali u Ranjinu kod tadašnje županice Mire Buconić. Ističete lošu suradnju s ministarstvima, a kroz HDZ održavate tiskovne konferencije na kojima ‘blatite’ vlast. Moj savjet vam je da se izdignete iz svega, prije svega zbog provedbe projekata – istaknuo je Karamatić.

– U pet godina ništa nije učinjeno na Centru za gospodarenje otpadom. Nema građevinsku dozvolu, što je osnova za kandidaturu za EU-fondove. A 2018. godina je jako blizu – kazao je Karamatić te spočitnuo županu kako je Mironja kupljena ‘tek iz drugog pokušaja’ jer je u prvom ‘izgubljeno 2,5 milijuna kuna’, za što Karamatić odgovornim smatra baš župana.

Davoru Peniću (SDP) nedostaje informacija u kojoj fazi je određeni spomenuti projekt, jer, po njemu, mnogi nisu došli ‘niti do lokacijske dozvole’.

– U ime SDP-a dajem vam podršku u projektu Centra za gospodarenje otpadom. A bolnica nije oteta, nego se sanira – kazao je Penić.

Mario Tevšić (HNS) smatra kako Međunarodni investicijski forum nije bio uspješan te se pita je li ijedan od dva mega-projekta koja se navode u izvješću (Tri Sestrice i Srđ) pokrenut.

– Ako jesu, onda je pokrenut i projekt Centra za gospodarenje otpadom – dodao je Tevšić.

Ivo Žuvela (SDP) istaknuo je zabrinutost radom ravnatelja ustanova na županijskim periferiji.

– Ravnatelj jedne ustanove u Korčuli s posla ide u podne. To je katastrofa kako se ravnatelj ponaša, pa i to treba uvrstiti u idući izvještaj – kazao je Žuvela.

U svom očitovanju o navedenim primjedbama, župan Dobroslavić je kazao kako upravna vijeća nadziru ravnatelje ustanova. Također, smatra kako investicijski forum jest uspio, a to temelji na izraženom zadovoljstvu svih sudionika osim jedne tvrtke.

– Uopće nije puno koštao, a okupio je sve ulagače s ovog područja – dodao je župan. Smatra kako su projekti pokrenuti kad su riješene dileme u prostornim planovima.

– Koliko znam, jako brzo slijedi ulaganje u tvrđavu Imperijal, a nadam se da će i Tri Sestrice krenuti. Centar za gospodarenje otpadom jest problem koji predugo raje, ali će se i on riješiti i hvala vam na podršci. Imali smo i ministricu Holy koja nam je priječila projekt, kada je rekla da će se otpad spaljivati na brodovima, zbog čega smo izgubili više od godinu dana. Ne ljutimo se niti prigovaramo protivljenju udruga. Smatramo da stručnjaci moraju dati svoje mišljenje o tome, pa tako i o Dubi Stonskoj i ostalim ulaganjima. Ako stručnjaci daju negativno mišljenje, mi nećemo takve projekte podržati – istaknuo je župan.

– Ponekad se moramo sukobljavati s Vladom u Zagrebu, ali ponekad ne možemo preći preko nekih rješenja i moramo reagirati. Ciljane izmjene prostornog plana bile su na mjestu, od marine u Komolcu do odmorišta na autocesti, i tu smo radili na način da podržimo ulaganja – kazao je župan, čije je izvješće prihvaćeno s 29 glasova ‘za’ i šest ‘suzdržanih’.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist