Županija

Županijski ugostitelji se grupirali, vodit će ih Ante Vlašić i Mario Raič

Županijski ugostitelji se grupirali, vodit će ih Ante Vlašić i Mario Raič

Pri Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Dubrovnik 22. rujna je osnovana strukovna grupa ugostiteljskih djelatnosti.

Kako javljaju iz Komore, do grupiranje je došlo s ciljem ‘unaprjeđenja svoje djelatnosti, bolje međusobne suradnje i dijaloga s institucijama te usklađivanja zajedničkog stava struke’. Time je, ističu, sektor ugostiteljstva je izdvojen iz Strukovne grupe hotelijera i ugostitelja.

Ugostitelji su jednoglasno izabrali svoje predstavnike, Antu Vlašića, vlasnika tvrtke LUCULLUS GASTRONOMIJA d.o.o. i direktora tvrtke Angus d.o.o., za predsjednika te za zamjenika Marija Raiča, direktora tvrtke Nautika d.o.o.

Predstavnici su istaknuli kako će prema određenim temama i otvorenim pitanjima formirati radne grupe, koje će raditi u interesu svih ugostitelja Dubrovačko-neretvanske županije, zajedno s predstavnicima Ceha ugostitelja pri Obrtničkoj komori DNŽ.

Prema podacima FINA-e, u 2014. u Županiji je radilo 260 ugostiteljskih trgovačkih društava, od toga 135 u gradu Dubrovniku. Ugostitelji u Županiji zapošljavali su 1.284 zaposlenika, a u Dubrovniku 801. Na razini Županije od 2008. do 2014. godine ugostitelji su ukupno investirali 13 milijuna eura u dugotrajnu imovinu. Od navedene investicije 60 posto su investirali ugostitelji iz Dubrovnika. Podaci se odnose samo na trgovačka društva, a ako se tome dodaju i ugostiteljske obrte brojke se udvostručuju.

Kako je napomenula predsjednica ŽK Dubrovnik Terezina Orlić, već četiri godine provodi se projekt ‘Dubrovačka gastro kvaliteta’ u suradnji s Obrtničkom komorom DNŽ, Gradom Dubrovnikom, Dubrovačko-neretvanskom županijom i turističkim zajednicama Grada i Županije. Projekt ima za cilj brendiranje destinacije i u gastro-enološkom pogledu. Poticat će se izvrsnost i prepoznatljivost te nastojati uključiti što veći broj ugostitelja.

Sjednici je prisustvovao i predsjednik Udruženja ugostitljeskih djelatnosti pri HGK na razini Hrvatske Ivan Bogović, koji je pozdravio udruživanje ugostitelja krajnjeg juga te istaknuo da je Dubrovnik perjanica hrvatskog turizma i da se od dubrovačkih turističkih djelatnika može učiti.

Pročelnik Upravnog odjela za poduzetništvo, turizam i more Grada Dubrovnika Vlaho Margaretić istaknuo je da će Grad biti parner u dogovorima sa svima te da se sustavno radi na projektu Dubrovnik zimi, kako bi se produžila turistička sezona. Također, postoji pojačani interes za specijaliziranim radionicama po pitanju promjena zakonske regulative koja se tiče ove djelatnosti.

Na kraju sjednice formirana je radna skupina koja će dati prijedloge oko riješavanja otvorenih pitanja koja su aktualna u ovom trenutku, ističu iz HGK.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist