Grad

ŽUPANIJSKI SUD U DUBROVNIKU: Bez obzira na nezakonitost Odluke, ne možete srušiti dnevne karte prije lipnja 2014. godine!

ŽUPANIJSKI SUD U DUBROVNIKU: Bez obzira na nezakonitost Odluke, ne možete srušiti dnevne karte prije lipnja 2014. godine!

Sutkinja županijskog suda u Dubrovniku Marija Vetma pobila je odlukom od 25. veljače 2015. godine dvije prvostupanjske presude Općinskog suda u Dubrovniku u slučajevima spora građana Dubrovnika protiv Sanitata i prakse naplate dnevne parkirne karte vezano uz odluku Visokog upravnog suda koji je u lipnju 2014. godine, nakon pet godina protuzakonite naplate parkinga, ukinuo takvu odluku Grada Dubrovnika, odnosno gradonačelnika Andra Vlahušića.
Kako stoji u obje presude ona je naime ‘uvažila tužiteljevu žalbu (Sanitat op.a.)’ jer ukidanje Odluke o naplati parkiranja od 18. lipnja 2014. godine od strane Visokog upravnog suda ”ne utječe na postojanje ugovornih odnosa nastalih do 18. lipnja 2014. godine”.
Podsjetimo, upravo je ta presuda Visokog upravnog suda pokrenula lavinu reakcija kada je otkriveno kako je parking u Gradu Dubrovniku punih pet godina naplaćivan po odluci koja je protivna zakonu.
Nakon toga krenula je polemika mogu li se zbog toga ‘srušiti’ sve ovrhe i nalozi za plaćanje dnevnih karata od početka naplate po nezakonitoj odluci do dana presude VUS, a sudeći prema ove dvije presude Županijski sud u Dubrovniku stao je na stranu Sanitata.
”Prema stavu ovog suda, koje je zauzeto i u ranijim odlukama, pravna osnova za naplatu parkirališne karte je ugovor o korištenju javnog parkirališta što ga je korisnik sklopio s organizatorom parkirališta time što je parkirao svoje vozilo na javnom parkiralištu pod naplatom”, stoji u presudi kojom se postupci vraćaju na ponovni postupak.
”Iz navedenog slijedi da presuda Visokog upravnog suda ni na koji način ne utječe na ugovorne odnose nastale do 18 lipnja 2014. Godine”, piše u presudi u kojoj se nastavlja:
”S obzirom da je gradonačelnik Grada Dubrovnika na temelju važeće Odluke odredio parkirališne zone, ograničenja vremena trajanja parkinga i vrijeme njegove naplate, a imajući u vidu da je pravna osnova plaćanja parkirališne karte ugovor o korištenju javnog parkirališta što ga je korisnik sklopio s organizatorom parkirališta, ovaj sud smatra da je ponuda za sklapanje ugovora koja se temelji na zaključku gradonačelnika i koja je istaknuta na tablama na parkiralištu, valjana i da je došlo do sklapanja ugovora koji proizvodi pravne učinke”, piše u presudi.
U drugoj presudi koja je također u posjedu DuLista ističe se pak kako je ”korisnik parkiravši svoje vozilo na javnom parkiralištu s naplatom s organizatorom parkiranja sklopio ugovor o korištenju javnog parkirališta uz korištenje dnevne parkirališne karte,t e je time prihvatio opće uvjete ugovora o korištenju javnih parkirališta s naplatom. Korisnik je imao mogućnost kupiti satnu kartu za parkiranje i istaknuti je s unutarnje strane vjetrobranskog stakla, odnosno istu kupiti SMS-om”, piše sutkinja Vetma te nastavlja:
”Plaćanje dnevne karte omogućava korištenje javnog parkirališta u zoni za koju je dnevna karta plaćena u trajanju od 24 sata, te se prema stavu ovog suda ne radi o propisivanju ugovorne kazne za korisnika parkiranja jer niti je ugovorna kazna propisana izrijekom Odluke niti ista proizlazi iz sadržaja Odluke”, stoji u presudi u kojoj se prvostupanjskom sudu nalaže da u ”nastavku postupka, imajući u vidu ostale sporne činjenice među strankama pravilno utvrdi činjenice bitne za primjenu materijalnog prava”.
Pojednostavljeno rečeno, sutkinja je u obje presude naložila Općinskom sudu da presudi u korist Sanitata.

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist