Politika

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA Dobroslavić: Iz medija sam saznao da dolazi Milanović

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA Dobroslavić: Iz medija sam saznao da dolazi Milanović

Na početku 4. redovite sjednice Županijske skupštine županijski vijećnik Ivo Karamatić zatražio je da se na dnevni red uvrsti točka o odbacivanju mogućnosti izgradnje termoelektrane u Luci Ploče, ali nije naišao na razumijevanje.

Predsjednik ŽS Ivan Margaretić smatra kako treba pričekati službenu inicijativu Grada Ploče kako bi se o tome moglo odlučivati.

– Ali mi tražimo samo da se podrži stav ŽS iz 2002. godine. Pitanje je od životne važnosti za stanovnike županije. Umjesto da ovakvim zaključkom to amortiziramo, mi to prolongiramo. Budimo ozbiljni – odgovorio mu je Karamatić, na što je Margaretić ponovio svoj stav o inicijativi Grada Ploče, što je podržano i među županijskim vijećnicima, pa točka nije uvrštena na dnevni red.

Među vijećničkim pitanjima našlo se i ono Petra Vuletića (HSP AS) koji je zatražio od župana da se izjasni po pitanju termoelektrane, ali ga i zanima kad ćemo dobiti dvije školske sportske dvorane, u Gimnaziji Dubrovnik te u Župi.

– Nismo još ništa službeno dobili. O tome znamo iz medija, ali ne možemo reagirati prije nego dobijemo službenu inicijativu. Posve je jasno da, kao i ranije, te izmjene moraju biti potvrđene od jedinica lokalne samouprave i u skladu s državnom strategijom. A na Skupštini je hoće li pustiti inicijativu ili ne. Dosad smo takve inicijative prihvaćali pa su se radile studije utjecaja na okoliš, koja bi morala pokazati ima li ili nema utjecaja. Ako stigne inicijativa, raspravljat će se – odgovorio je župan Nikola Dobroslavić. Što se tiče dvorana, istaknuo je kako je župska pred završetkom, ali s objektivnim problemom s izvođačem radova. Projekt gimnazijske dvorane kandidirana je za europske fondove i čeka se realizacija.

Ivo Karamatić (SDP) pitao je župana smatra li da je izgradnja TE prihvatljiva, a ako smatra, je li zona Banići prihvatljiva. Isto pitanje postavio je i zamjenici Vučković, ali u poduzetničkoj zoni grada Ploča. Također, isto pitanje dobio je i predsjednik ŽS Ivan Margaretić, ali za njega ga zanima lokacija na Osojniku.

– Na ovo pitanje ne može se odgovoriti s da ili ne, jer ne znamo što sadrži inicijativa. Postoji procedura i argumentacija i kontraargumentacija. Onda ćemo svi biti pametniji – odgovorio mu je župan. Slično mu je odgovorila i zamjenica Vučković, kao i predsjednik ŽS Margaretić.

Marjan Scipioni (HDZ) pitao je župana je li Grad Metković tražio izmjene županijskog prostornog plana zbog termoelektrane, a zanimalo ga je kako županija namjerava izboriti samostalnost među regijama. Župan mu je odgovorio kako jest stigla inicijativa Grada Metkovića za izgradnju TE na području Metkovića.

– Zamjeram Vladi što na prikriven način nastoji regionalizirati Hrvatsku. Iz mnogo poteza se vidjelo da se želi uvesti pet regija, a mi ostajemo pri stajalištu da je županija najbolje rješenje, a sve ostalo je za nas pogubno – odgovorio je župan.

Ivo Žuvela (SDP) pitao je župana za stav o dopunskom ribolovu, odnosno je li Županija pokrenula bilo koju inicijativu da se takav ribolov zadrži u priobalju i otocima. Župan je podržao stav da se zaštiti poseban položaj posebnom ribolovu u priobalju i otocima.

Marinko Pažin (HSP AS) pitao je župana kako će Županija reagirati na novi Zakon o pomorskom dobru, odnosno ukidanju Županijske lučke uprave Korčula i Vela Luka, koje rade tako da ne traže novac od države ili županije. Zanimala ga je i situacija s ruskim investitorom na Mljetu.

– Zakon je još uvijek u javnoj raspravi i imamo primjedbe, među ostalim smanjenje 40 posto prihoda županija od pomorskog dobra. Županijske lučke uprave mogu ostati kako jesu i ta izmjena nije potrebna – odgovorio je župan.

– Investicija na Mljetu je uvrštena u prostorne planove i mi je podržavamo. Na žalost, došlo je do nepravilnosti u Općini Mljet, jer je DORH spriječio uknjižbu vlasništva i uknjižio RH. Treba najprije Vlada RH riješiti to pitanje, jer je investitor to kupovao u dobroj vjeri – dodao je župan.

Davor Penić (SDP) pitao je u kakvoj je fazi marina u Vela Luci te predložio da se donese inicijativa o zaštiti malih ribara. Župan mu je odgovorio kako postoje pretpostavke o marini u Vela Luci, a složio se sa zaštitom malih ribara. Ipak, treba se dogovoriti je li riječ o deklaraciji ili nekom drugom vidu izjašnjavanja stava.

Teo Andrić (HDZ) pitao je župana o pregovorima s Općinom Ravno o povezivanju vodovoda, koje je osobno pozdravio. Drugo, zanimalo ga je što je s projektom ulaza u Cavtat. Treće pitanje bilo mu je je li točno da se premijer Milanović nije javio županu prije današnjeg dolaska u Kupare.

– Našao sam se s dva načelnika na temu vodoopskrbe i odvodnje u naselju Ivanica. Zainteresirani smo da se stvore dobri uvjeti života u susjedstvu, ali smo posebno zainteresirani da se ničim ne našteti županiji – kazao je župan, dodavši kako je na sastanku zaključeno da se održi širi sastanak sa svim uključenim stranama.

– Projekt ulaska u Cavtat napreduje, a ostvaruje ga Županijska uprava za ceste u suradnji s Općinom Konavle i Hrvatskim cestama. Nadam se da će se što prije riješiti imovinsko-pravni odnosi – rekao je župan te na treće pitanje odgovorio riječima:

– I ja sam pročitao u medijima da premijer stiže, ali niti ja niti županija nismo obaviješteni o tome. Kao župan sam bio član povjerenstva za raspisivanje koncesije za Kupare, što više nisam – kazao je župan.

Pročitajte još

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist