Županija

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA Dobroslavić: Pripremamo izmjene Županijskog prostornog plana

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA Dobroslavić: Pripremamo izmjene Županijskog prostornog plana

Četvrta sjednica Županijske skupštine Dubrovačko-neretvanske županije u utorak u podne tradicionalno je započela vijećničkim pitanjima.

-Dio struke se jest protivio uvrštenju Dube stonske u županijski prostorni plan, a nakon propisane procedure smo taj projekt unijeli u plan. Mjerodavno Ministarstvo te stručnjaci u povjerenstvima za stratešku ocjenu utjecaja na okoliš tog zahvata u prostoru utvrdili su da nema razloga da se ne uvrsti. Zato je to i učinjeno. Zona jest uvrštena, ali za bilokakvu intervenciju će i dalje ostati obveza ispitivanja utjecaja zahvata na okoliš. Ako utjecaj bude negativan može se dogoditi da se projekt ne realizira – odgovorio je župan Nikola Dobroslavić na pitanje vijećnice Marijane Marlais (HDZ) je li uvrštavanje projekta bilo sukladno propisima.

-Prirodno je da ljudi komentiraju svaki prijedlog zahvata u okolišu i prostoru. Postavljanje meteorološkog radara na Roti mora biti uredno i transparentno, a građani moraju sudjelovati u raspravu o svim mogućim rizicima. Struka mora o tome dati konačno mišljenje. Bez takvih rasprava ne bi se trebalo ići u postavljanje uređaja, za što dozvola dolazi s državne razine – odgovorio je župan Dobroslavić na upit vijećnika Ivice Dajaka (MOST) o planiranom postavljanju meteorološkog radara na Roti kod Kune Pelješke, zbog čega su stanovnici tog mjesta zabrinuti.

Na pitanje Marinka Pažina (HSP AS) kad će voda na Mljet, župan Dobroslavić je kao krajnji rok postavio 30. lipnja 2018. godine, nakon što završe radovi na Pelješcu.
-Podmorski cjevovod je odavno postavljen, ali nadam se da nakon tog datuma više neće biti prazan. To je velika investicija vrijedna oko 18 milijuna kuna te očekujemo ispunjenje postavljenog roka – odgovorio je župan. Pažin je pitao i što će biti s investicijom u Kuparima, a Dobroslavić je u odgovoru istaknuo:
-Županija nije mjerodavna za tu koncesiju, već država. Čuli smo da je došlo do problema, ministar Marić je koncesionara upozorio da se mora pridržavati ugovora. Očekujemo da se investicija dogodi, kao i sve ostale investicije. Trebaju nam investicije i radna mjesta, ali ne možemo rezervirati pa ne iskoristiti potencijal – rekao je Dobroslavić.

Davora Penića (SDP) zanimalo je kad će Centar za gospodarenje otpadom Lučino razdolje dobiti građevinsku dozvolu.
-Lučino razdolje će se realizirati kad nam prestanu podmetati noge i balvane. Sad smo zadovoljni razvojem tog projekta. Lokacijsku dozvolu očekujemo za dva do tri mjeseca I nakon nje će sve biti puno jasnije. Potom slijedi prijava na EU fondove. Nakon toga građevinska dozvola. Bit će sukladan svim hrvatskim standardima – naveo je Dobroslavić.

Zagađenje mora i obale naplavnim smećem iz susjednih država pitanje je Alana Farca (HDZ).
-Država je mjerodavna za takva zagađenja. Tražili smo od ministarstava mora i zaštite okoliša sa zahtjevom da se troškovi podmire gradovima i općinama. Nadam se da će se to tako i dogoditi. Ministar Ćorić se sastao s albanskim kolegom te su tražili rješenje za daljnja zagađenja. Zasad smo na udaru i moramo se s tim nositi – rekao je župan.

Marka Mujana (MOST) zanimalo je pogoduje li se investitoru u Bokokotorskom zaljevu premještajem graničnog prijelaza Konfin, s čime se ne slažu stanovnici Vitaljine.
-Lokacija prijelaza ne određuje državnu granicu, bez obzira na micanje prijelaza. Naš stav je bio da je najbolje da prijelaz bude što bliže granici, ako ne i na samoj graničnoj crti. Održan je sastanak Općine Konavle i građana koji imaju tamo zemljište i lokacija je usuglašena koliko ja znam. Ako postoji suglasnost svih, onda tamo treba graditi – izjavio je Dobroslavić.
Pera Jerkovića (MOST) zanimalo je zašto je smijenjena ravnateljica Doma za starije osobe Dubrovnik Marica Miletić, ako je na prošloj sjednici rečeno da je u toj županijskoj ustanovi sve u redu. Dodao je i pitanje jesu li donacijama Domu plaćani stari dugovi.
-Nije se dogodila nikakva posebna situacija. Miletić je ispunila uvjete za mirovinu, a na njeno mjesto je imenovana vršiteljica dužnosti. Uskoro će biti raspisan natječaj, a u ustanovu smo uputili reviziju. A siguran sam da donatori znaju na što su im sredstva utrošena – odgovorio je Dobroslavić.

Gordanu Mustapić (HDZ) zanimalo je u kad će biti dovršeni radovi na Centru za djecu s posebnim potrebama kod OB Dubrovnik, a župan je procijenio krajnji rok na 30. lipnja 2018. godine.
-Projekt ima potporu svih, a županija je podnijela najveći teret. Očekujemo da se Grad uključi u redovnom radu Centra, kao i Blaga djela. Građevinski radovi su u tijeku, vjerujem da će se rokovi ispoštovati – rekao je Dobroslavić, dodavši kako slijedi natječaj za opremanje Centra.

Zašto se Malostonskom zaljevu nameće projekt Dube Stonske koji ga može uništiti, unatoč izjavama 23 znanstvenika koji se tom projektu protive, pitala je Kristina Ćurčija (SDP). Pitala je župana i hoće li vijećnici dobiti revizijsko izvješće Doma za starije osobe.
-Doba Stonska ima pozitivnu ocjenu utjecaja na okoliš. Barem u fazi uvrštenja u prostorni plan. Moramo se vladati prema mjerodavnim tijelima, bez obzira na mišljenje dijela znanstvenika. Naravno da je moguće da projekt kasnije zastane zbog negativnog utjecaja na okoliš – odgovorio je Dobroslavić.
Dodao je kako već godinu i nešto dana Županija priprema izmjene županijskog prostornog plana. -Očekujemo ih donijeti do kraja ljeta, ovisno o završnim koracima s ministarstvima – dodao je Dobroslavić te potvrdio da će rivizija doći na vijećničke klupe kad bude gotova.

Irena Korda (HDZ) postavila je pitanje projekta izgradnje brze ceste Dubrovnik – Zračna luka, na što joj je župan odgovorio kako je na sastanku s predstavnicima Hrvatskih cesta razmotrena radna verzija njihove studije izvedivosti ceste, a koja nije u skladu sa planovima.
-Tražili smo da se to uskladi kako bi se izbjeglo rušenje kuća na Zvekovici i u Poluganju. To nam je obećano. Nakon toga krećemo s projektiranjem ceste, barem do Plata. Potom idemo na EU fondove – odgovorio je župan.

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist