Županija

Županija vinarima i vinogradarima osigurala 300 tisuća kuna

Županija vinarima i vinogradarima osigurala 300 tisuća kuna

U Palači Ranjina održan je sastanak Savjeta za strateški razvoj vinarstva i vinogradarstva Dubrovačko-neretvanske županije, a kako je istaknuto ovom prilikom Županija će za pomoć vinogradarima i vinarima koji su pretrpjeli štete na lozi od mraza u travnju,osigurati 300 tisuća kuna.

U skladu sa smjernica Strategije vinarstva i vinogradarstva Dubrovačko-neretvanske županije, a u svrhu promocije županijskih sorti grožđa i vina i ove godine održan je Festival ‘Dubrovnik FestiWine’, a župan Nikola Dobroslavić ujedno i predsjednik Savjeta istaknuo je kako su spomenuta sredstva osigurana kao ušteda na troškovima u organizaciji ovog vinskog festivala, s obzirom na njegov ovogodišnji međunarodni karakter.

Na sastanku je zaključeno kako će isplata tih sredstava ići u suradnji s općinskim i gradskim povjerenstvima kojima su prijavljene štete od tada proglašene elementarne nepogode kada je 87 vinara diljem županije prijavilo oko 30 milijuna kuna štete na lozama.

Na sastanku je iznesena potreba veće zastupljenosti domaćih proizvoda i vina u hotelima i restoranima uz prijedlog poticaja u vidu smanjenja najma za korištenje javnih površina. Župan Dobroslavić pozdravio je takvu inicijativu i naglasio kako ju treba dodatno razraditi u konkretan prijedlog od strane vinara.

Na sastanku je također naglašena potreba bolje kontrole isplate poticaja od strane države na proizvodnju grožđa, kao i problem prodaje grožđa na crno uslijed čega su na gubitku svi, od legalnih proizvođača, vinara do države.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist