Županija

Županija u školstvo uložila 8 milijuna kuna

Županijska ulaganja u škole

Županija je u 2013. godini u kapitalne projekte za osnovnoškolske i srednjoškolske ustanove te u ostale programe uložila oko 8 milijuna kuna.

Istaknula je to pročelnica za obrazovanje, kulturu i sport Marijeta Hladilo

Osim kapitalnih i investicijskih ulaganja, što je iznosilo oko 7 milijuna kuna, DNŽ u svom proračunu osigurava i sredstva za programe prevencija u školama, školske projekte, pomoćnike u nastavi i sredstva za stipendiranje 81 učenika i studenta u iznosu od 1,07 milijuna kuna, pa se u obrazovanje u 2013. godini uložilo ukupno 8,07 milijuna kuna.

U ovoj godini za obnovu i uređenje objekata i prostora Ekonomske i trgovačke škole i Obrtničke škole u Dubrovniku uloženo je 420 tisuća kuna . Riječ je o obnovi i izolaciji krova, sanaciji oštećenog zida pročelja i temeljnog zida podrumskih prostorija, te uređenje školskog dvorišta s parkiralištem.

Završeni su i radovi na ostalim školama na području županije kao što su: nastavak 2. faze dogradnje škole u SŠ Petra Šegedina u Korčuli (500 tisuća kuna), rekonstrukcija objekta tj. uređenja dijela krovišta i pročelja objekta uz suglasnost Konzervatorskog odjelu u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića (također 500 tisuća kuna) zatim rekonstrukcija sustava za centralno grijanje u SŠ Metković (200 tisuća kuna) te sanacija hodnika, zidova, obnova stolarije uređenje školskog igrališta u Gimnaziji Dubrovnik u vrijednosti od 200 tisuća kuna. Županija je i u 2013. godini provela objedinjenu javnu nabavu za sve osnovne i srednje škole te učeničke domove za nabavu računalne i uredske opreme ukupne vrijednosti 730 tisuća kuna.

U OŠ Smokvica sufinancirali smo izgradnju športske dvorane čije se otvaranje planira u prvoj polovici ove godine. Veći iznosi novčanih sredstva uloženi su i u OŠ Primorje (300 tisuća kn za rekonstrukciju sustava za centralno grijanje), OŠ Gruda (200 tisuća kn za izmjenu stolarije), OŠ Opuzen (100 tisuća kn za izmjenu unutarnje i vanjske stolarije), OŠ Cavtat (200 tisuća kn za završetak rekonstrukcije krova) te OŠ Petra Kanavelića (250 tisuća kn za izmjenu stolarije i centralno grijanja). U OŠ Župa Dubrovačka uložena su sredstva u ukupnom iznosu od 570 tisuća kuna, od čega je 300 tisuća kuna uloženo u rekonstrukciju krova, a s 270 tisuća kuna je nabavljena sportska oprema.

Cilj nam je, navela je Hladilo, poboljšanje uvjeta učenika i nastavnika u školama te smo ulagali i ulažemo u izradu projektne dokumentacije za nadogradnju i izgradnju novih škola i sportskih dvorana.

-Budući smo sada članica EU te imamo mogućnost korištenja strukturnih fondova aktivno se prijavljujemo na pozive Ministarstva regionalnog razvoja kako i MZOS na koje smo do sada prijavili škole za koje imamo ishodovane potvrde na glavni projekt , i to za nadogradnju SŠ Metković, izgradnju SŠ Korčula, Srednjoškolskog centra “Pod Prišnicom” u Pločama, OŠ Pržine u Metkoviću, sportsku dvoranu Gimnazije Dubrovnik za koje smo izradili i studije predizvodljivosti.

Također smo prijavili i dvije sportske dvorane (SŠ Blato i OŠ Ston) te Turističko-ugostiteljsku školu Dubrovnik. Za TUS smo pri izmjenama i dopunama GUP-a grada Dubrovnika zatražili i usuglasili sa gradom Dubrovnikom novu lokaciju koja bi trebala biti na predjelu Babina kuk-a. To je jedan od preduvjeta koji se moraju realizirati prije početka izrade prostorne dokumentacije, kao i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa budući je zemljište u vlasništvu RH za koju smo tada od strane DUUDI zatražili darovanje zemljišta. Projekti su izrađeni na način koji bi omogućio školama održavanje nastave u jednoj smjeni, ali i osigurao još kvalitetnije izvođenje i nastave i sportskih aktivnosti – zaključila je Hladilo.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist