Županija

Županija do svibnja dobiva ICT strategiju

Predstavljanje županijske ICT strategije

Želimo osigurati pravilan razvoj županije u segmentu informacijsko komunikacijskih tehnologija – istaknuo je župan Nikola Dobroslavić na predstavljanju projekta izrade ICT strategije Dubrovačko-neretvanske županije.

– Sustavan razvoj je nemoguće zamisliti bez strateških razvojnih dokumenata. Nakon županijske razvojne strategije, strategije razvoja turizma, vinarstva i vinogradarstva te smjernica za upravljanje pomorskim dobrom odlučili smo za našu županiji sastaviti strateški dokument na području informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Vjerujemo da je to pravi put k reguliranju tog segmenta razvoja i mislim da smo tu među prvima u Hrvatskoj – dodao je župan, pozvavši sve zainteresirane da se uključe u izradu.

Voditelj tima za izradu strategije, zamjenik župana Davorko Obuljen kazao je kako će strategija biti izrađena kroz 14 tjedana, podijeljeno u tri faze: od intervju do prikupljanja informacija i njihove obrade.

– Vrijedi istaknuti kako je strategija interaktivna, jer osim projektnoga tima od osam članova u izradu planira uključiti i intervjua s raznim stručnjacima te biti predstavljena svim interesiranim skupinama – rekao je Obuljen.

Sven Marušić iz tvrtke InfoCumulus predstavio je projekt izrade ICT strategije Dubrovačko-neretvanske županije.
– Strategija bi trebala poslužiti kao osnova budućeg razvoja IT servisa županije za građane, kao osnova za apliciranje na fondove EU te kao širi okvir gospodarskoj zajednici kako bi se utvrdili prostori za konkurentske prednosti – kazao je Marušić.

Kao glavne ciljeve strategije Marušić je istaknuo ubrzanje ekonomskog rasta kroz primjenu ICT-a u gospodarstvu, potom poboljšanje kvalitete života građana županije te na kraju i usklađivanje s propisima i politikama Europske unije.

– Želimo moderirati diskusiju između gospodarske i akademske zajednice, telekomunikacijske industrije, neovisnih stručnjaka i medija kako bi razvili ovaj dokument. Želimo poslati poruku kako Dubrovnik nije samo more, sunce i rasprava o Srđu. Upravo zbog svoje specifičnosti ovaj predio Hrvatske je pogodan za inovativne teme, a ICT sigurno jest. A pritom prometna izoliranost nije problem – zaključio je Marušić.

Strategija bi trebala biti objavljena do svibnja i Dana Dubrovačko-neretvanske županije.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist