Županija

Župan u Luksemburgu o prekograničnoj suradnji

Župan u Luksemburgu o prekograničnoj suradnji

U Luksemburgu se ovih dana održava bilateralni sastanak Odbora regija EU i delegacije luksemburškog predsjedništva Vijeća Europske unije na temu ‘Jačanje prekogranične suradnje – potreba za boljim pravnim okvirom’, a na kojem kao izvjestitelj sudjeluje i župan Nikola Dobroslavić.

Luksemburško predsjedništvo evidentiralo je brojne prepreke koje otežavaju još uspješniji razvoj prekogranične suradnje. Rješenje vide u boljem pravnom okviru, s naglaskom na novom zakonskom alatu koji bi usvojila EU i kojim bi se pograničnim područjima osigurao poseban status, uključujući i mogućnost donošenja vlastitih propisa.

Predsjedništvo je zatražilo od Odbora regija EU mišljenje na ovu temu, dok je glavna uloga dokumenta Mišljenje, koje je u ime Odbora izradio i predstavlja župan Dobroslavić, izdati preporuke o načinu na koji EU treba uobličiti svoju politiku i zakone. Usvajanje Mišljenja se očekuje na plenarnom zasjedanju Odbora regija EU u Bruxellessu 12-14. listopada 2015. godine.

Predsjedanje Europskom unijom Luksemburg je započeo 1. srpnja i traje do 31. prosinca 2015. godine. Program rada Predsjedništva zasniva se na sedam naslova: poticanju ulaganja za jačanje rasta i stvaranje novih radnih mjesta; jačanju socijalne dimenzije EU-a; upravljanju migracijskim tokovima, obuhvaćajući slobodu, pravdu i sigurnost; oživljavanju jedinstvenog tržišta usmjeravanjem na digitalnu dimenziju; postavljanju konkurentnosti EU-a u globalni i transparentni okvir; promicanju održivog razvoja te jačanju nazočnosti EU-a na svjetskoj sceni.

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist