Aktualno

Župa dubrovačka traži izračune

Župa dubrovačka traži izračune

O subvencijama koje bi za održavanje konavoskih linija trebale plaćati Općine Konavle i Župa dubrovačka na sastanku sa županom Dubrovačko-neretvanskim Nikolom Dobroslavićem nije ništa dogovoreno.

Podsjetimo, još od 1. svibnja ne prometuju tri konavoske linije Cavtat – Vodovađa, Cavtat  – Vitaljina i Cavtat-Duba, a razlog je ne prihvaćanje aneksa ugovora od strane Općine Konavle prema kojem bi se subvencija povećala sa 2,5 milijuna na 3, 7 milijuna kuna, a u isto vrijeme Općina Župa dubrovačke izdvaja 400 tisuća kuna. U isto to vrijeme sporan je i dio prihoda koji se ostvaruje župskim pokazima koji koriste konavoske linije. Dogovoren je novi sastanak, nakon što Općina Župa dubrovačka dobije izračune od Libertasa, sa točnom kilometražom konavoskih linija, prihodima i rashodima, te podacima o tome koliko se prioda ostvari u Općini Konavle, koliko u Župi, te koliko u pojedinoj liniji u kilometrima participira Općina Konavle, a koliko Župa dubrovačka, rekao nam je načelnik Župe Silvio Nardelli.

– Mi smo zatražili od Libertasa da nam dostavi podatke. Ono što ja mogu reći jest da te konavoske linije koje  prometuju kroz Župu uvelike pomažu stanovnicima Župe i čine javni prijevoz kvalitetnijim. Kad ne bi one postojale mi bi u Župi bili prisiljeni uvesti neke nove linije kako bi mogli prevesti sve te putnike. Sporan je iznos što bi mi trebali financirati u konavoskim linijama. Mi držimo da sav prihod koji se ostvari na području Župe dubrovačke,  od kupljenih karata u konavoskim linijama, svakako čine tu liniju rentabilnijom i uspješnijom te smanjuju gubitak na tim linijama. Naime,  imate prihod koji se ostvari kroz Župu na tim linijama, a zahtjev Općine Konavle je bio da se dio od 53 posto prihoda pokaznih karata Župljana koji se voze konavoskim linijama, prebace na tu određenu liniju. Međutim, tu su puno veći iznosi od kupljenih karata u Župi i prema tome ne vidimo razloga zašto bi mi to trebali to financirat – istaknuo je Nardelli. Direktor Libertasa Duro Deranja rekao nam je kako su podaci koje je zatražila Općina Župa dubrovačka dostavljeni jučer, dodavši:

-Općine Konavle i Župa dubrovačka moraju se usuglasiti. Imamo dio nedostatnog prihoda na tim linijama. Nam je bitno pozitivno poslovanje, uz stav Grada Dubrovnika koji je i dalje spreman snositi 70 posto zajedničkih troškova- zaključio je. Kada će se održati novi sastanak nije nam mogao reći.

Načelnik Općine Konavle Luka Korda nije nazočio prošlotjednom sastanku u Županiju, već je umjesto njega prisustvovao Mario Curić.

-Dogovorili su se da se opet nađu i drugo ništa. Ja nemam razloga s njima se sastajat jer imamo ugovor, imamo sve, a ako im ne štima neka ne voze. Zna se kakav je zakon. Kao što su kroz Konavle prekinuli vozit, mi sami vozimo za četvrtinu novaca i nitko ne plaća kartu. U nas je 6 kuna kilometar, a oni naplaćuju preko 12 kuna. Što se ja imam s nekim sastajat ako mogu platit nešto jeftinije. Mi ćemo privremeno premostit ukidanje tri konavoske linije i raspisat ćemo natječaj za koncesiju. Na njega se može javiti i Libertas,  ja  nemam ništa protiv, ako vozi  kao i ovi za 6 kuna po kilometru, a ne 12 kuna- rekao nam je Korda.

Pročitajte još

[PODCAST S BARBAROM] Goran Milić: Slijedi What’s up Japan, a što mu je ‘tiha patnja’?

Barbara Đurasović

JESTE LI KUPOVALI OVU ČOKOLADICU? Iz prodaje se povlači KitKat Mini

Dulist

ČEKA VAS KULINARSKA AVANTURA Restoran 360 već sutra otvara svoja vrata!

Dulist