Kultura

‘ŽRTVE KOMUNIZMA NA KORČULI’ ‘Nalogodavci i izvršitelji nisu ostavili trag, a više nema ni živih svjedoka’

'ŽRTVE KOMUNIZMA NA KORČULI' 'Nalogodavci i izvršitelji nisu ostavili trag, a više nema ni živih svjedoka'

Knjiga ‘Žrtve komunizma na Korčuli – traganje za istinom’ Franka Burmasa predstavljena je u organizaciji dubrovačkog ogranka Matice hrvatske u srijedu 11. svibnja u Velikoj dvorani Poslijediplomskog središta Dubrovnik.

Kako je istaknuo voditelj promocije Joško Radica, knjiga na preko 280 stranica pruža uvid u stravične zločine koje su tijekom i nakon Drugog svjetskog rata na otoku Korčuli počinili komunisti nad devedesetak stanovnika otoka, ali i četrdesetak stanovnika Pelješca, Konavala i Dubrovnika. Sve te nevine žrtve skončale su u korčulanskim jamama, bez optužnice, suda, dokaza, mogućnosti obrane i žalbe, bez milosti.

-Burmas je tragične događaje promatrao na poseban način, sa sociološkog aspekta, htijući proniknuti kako i zašto su se zločini dogodilo te zašto je Komunistička partija Jugoslavije ‘čistila’ sve ispred sebe što nije davalo bezrezervnu podršku – rekao je Radica.

-Burmasu nije bilo lako pisati knjigu, jer nije bilo dokumenata iz vremena tragedije. Nije bilo pisanih tragova optužnica, presuda niti nekih drugih arhivskih dokumenata. Stoga je trebao osobno kontaktirati mnoštvo ljudi kako bi saznao što se i zašto dogodilo. To je na kraju urodilo plodom – dodao je Radica.

Prof. dr. sc. Zvonimir Šeparović, rođeni Blaćanin i predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva koje je objavilo knjigu, kazao je kako je Burmas napisao sjajnu istraživačku, dokumentarnu i žrtvoslovnu knjigu.

-Burmas je istražitelj koji je obišao sva korčulanska stratišta, sve te jame od kojih su neke i danas ostale neistražene. Njegovim trudom dobili smo pravu sliku teških zločina na Butini, Paklenici, Vranini i brojnim drugim mjestima smaknuća nevinih žrtava. Bilo je to apsurdno lako kretanje k zločinu i nasilje bez primjera koje je svjedočilo pogubnoj komunističkoj ideologiji – istaknuo je Šeparović.

Autor knjige Franko Burmas, inače diplomirani pravnik i bivši dubrovačko-neretvanski dožupan, rekao je kako danas ne treba hrabrosti za napisati i objaviti ovakvu knjigu jer su svi podaci utemeljeni na općepoznatim događajima.

– U knjizi namjerno činim razliku između partizana i partizana komunista. Nalogodavci i izvršitelji zločina nisu ostavili trag, a više nema ni živih svjedoka. Protekli su svi rokovi, nastupila je zastara. Međutim, za sve likvidirane korčulanske žrtve može se dokazati da su smaknute bez dokaza o krivnji. Na kraju, potomci se ne mogu ekskulpirati za krivnju svojih predaka – rekao je tom prilikom Burmas.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist